Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Океан в буркан

Биореактори с водорасли за по-чист въздух и дигитална карта на чешмите в София - това са решенията за по-зелена София на проектите – финалисти в пилотната инициатива на Столична община „Академия за Визионери“, направление „Екология и градска среда“ – интервю на живо с Моника Димитрова и Денис Иванов:

Денис: "Стартът на проектите започна преди 5 месеца, проектите ни са в категория "Градска среда". В България от респираторни проблеми годишно умират 15000 души. Направихме комплект "направи си сам" - 80 училища ще получат по един биореактор. Ще правим уъркшоп, където да сглобяваме биореакторите. Желаещите да се включат имат на разположение този формуляр.

Качеството на въздуха в затворени помещения, особено в класните стаи е два пъти над нормата, децата губят концентрация. Биореакторът работи чрез фотосинтеза. При микроводораслите тя протича 40 пъти по-бързо - цял океан в буркан. Идеята бе да направим един голям биореактор, но решихме, че поддръжката е по-сложна. С получената за 1-2 седмици биомаса може да се натори близко растение и да се долее вода."

Моника: "Богатството на чешмите с чиста вода в София е вдъхновение за дигиталната ни карта с 31 извора. Проблемът с пластмасата не е само в замърсяването, има здравословни проблеми. В инициативата се включиха 40 заведения. Симона Смилянова имаше подобен проект и обединихме усилията си. В специално приложение ще актуализираме състоянието на чешмите. 

Всеки може да отбележи в гугъл-формуляр състоянието на чешмата около него. Най-добри приятели са ни бутилките за многократна употреба. Идеята бе за голям диспенсър с бутилки за многократна употреба, но решихме, че началото с дигиталната карта е по-удобно. Надяваме се на диалог с районните администрации за поддръжката на чешмите, които са над 260.

В 11 ч е представянето в София Лаб на ул. "Сердика" 1. Искаме да изградим критична маса от млади мислещи хора, които да осъзнаят проблема с качеството на въздуха и водата."


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С Рози Борачева и Ива Дойчинова

Теодора Югова

Младата софийска "легенда" всъщност е пловдивчанка. Прави макет на илюстрация на разказа на Джани Родари "Такси до звездите", качва го в Инстаграм и там я откриват. Подробности около изданието - в участието ѝ в Радиокафе , останалото - тук: "Вдъхновението е от няколко картини на Ван Гог. Обичам да хвана материалната страна на нещата, платът да..

публикувано на 04.12.21 в 15:05
Мария Българова

Адресите на любовта - Каблешков

Изгората на Каблешков е Рада от „Под игото“ Чак след Освобождението от турско робство Мария Българова разбира за самоубийството на любимия си Всеки, който е ходил на училище, помни, че Тодор Каблешков е написал Кървавото писмо, което възвестява началото на Априлското въстание. Малцина обаче знаят, че апостолът от Четвърти революционен окръг..

публикувано на 04.12.21 в 14:05
Цуро с редактора на предаването

Цуро и забавната страна на хората

Цветослав Цонев (Цуро) е български кинорежисьор, продуцент и влогър. Той е сред най-разпознаваемите влогъри, чийто видеа са с изключително хумористично и пародийно съдържание. Завършва „Кино и телевизия“ в Нов Български университет и през 2021 година прави своя дебют в късометражното кино с филма си „Със сигурност“, който печели награда на “Art Film..

обновено на 04.12.21 в 11:10

Приятното измамно чувство за контрол

Днес е Международният ден на зарчето. За ролята му в настолните игри говорим с Христо Симеонов, чийто блог и сайт помагат на любителите им. Разговорът завършва с любимите му игри със зарчета: "От години акцентираме върху настолните игри - да се забавляваме с приятелите си на живо. Развиват се с търсене на нови начини играчите да имат по-голям..

публикувано на 04.12.21 в 10:08

Но защо снегът е бял?

Ето и отговорите на поредната ни анкета с деца от 29-та детска градина „Слънце“ в столичния квартал „Изток“ на тема „Защо снегът е бял?“: "Първият сняг много ми хареса. Замервахме се със снежни топки. Правихме топка за снежен човек. Голяма почти колкото един шкаф.  Направих снежен човек. Беше много забавно".  Така две момичета и две момчета..

публикувано на 04.12.21 в 09:35

Да празнуваме без гърмежи – приложим ли е този апел у нас

Травмирането на бебетата, децата с аутизъм и  домашните любимци  е едни от проблемите при използването на  пиротехнически средства .   Симеон Колев , общински съветник коментира пред Радио София призивът на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев за ограничаване използването на пиротехнически средства на..

публикувано на 03.12.21 в 20:26

Когато съм затрупан с работа се чувствам добре

Т ой е преподавател в НАТФИЗ, актьор, режисьор . Обича да се занимава с много и различни неща. Казва,че най-добре се чувства когато е затрупан с работа, защото това го зарежда. Той е Димитър Стефанов, понастоящем асистент и преподавател по “Актьорско майсторство и куклен театър”. Под негова режисура са представленията “Живак” и “Хартиени..

публикувано на 03.12.21 в 19:32
Подкасти от БНР