Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

WeekeнД ПаzaR - не само туристическа дестинация

Weekeнд ПаzaR
Снимка: Ангелина Грозева/Радио София

Първият Уикенд пазар на територията на „Женския пазар“ бе анонсиран вече в програмата ни. Днес гостуваме там, за да се насладим заедно на селекция от ресторанти с приготвена на място храна, напитки, книжен пазар, цветен пазар, фермерски пазар, картини на български автори, музика, антики и дрехи. Пазари „Възраждане“ са организатор на първия в София Уикенд пазар с вход откъм ул. „Кирил и Методий“. Логично, първият ни събеседник е Драгомир Димитров – изпълнителен директор на Пазари „Възраждане“:

"Изключително сме вдъхновени. Женският пазар се превръща в модерно пространство, каквото дълго време не е било. От 5 години променяме начина му на функциониране. Тук почват да идват туристи и млади хора.

Пазарът олицетворява разбирането ни съвременен пазар - у нас пазарите са консервативни. Мястото е с над 140-годишна история. Това е сърцето на София. Пазарът е генератор на социални отношения. 

Всеки уикенд създаваме модерно пространство, където хората освен да си купят плодове и зеленчуци, да могат да хапнат и да си прекарат добре.

Приятно сме изненадани от летящия старт. Над 1000 човека дойдоха на доверие, видяхме тяхното удоволствие, което ни мотивира. 

Пазарът се превърна в туристическа дестинация в партньорство с туристически и ивент-агенции. Създадохме редица фестивали, привличащи аудитория, нехарактерна за пазарите. Така стигнахме до идеята да направим нещо по-трайно. 

Стимулираме българските производители с фермерския ни пазар. Даваме им добри условия. Производителите имат отделна квота, различна от търговците и прекупвачите. Важното е те да са на пазара, а не прекупвачите.

Всеки уикенд от 10 до 19 ще има различна културна програма и различни производители. Това е плюс за посетителите."

Джиджи Лагадинова е мениджър на проекта и внася още уточнения:

"Всички искаме да имаме приятни места за прекарване като във всяка европейска столица. Досега всичко тук е било еднократно. Тук са визионери. Намерили сме правилните съмишленици. 

Основно сме се спрели на фермери от София до не много далечни дестинации - Пловдив, Банско. Критерият е разнообразие и качество.

Всеки уикенд ще предлагаме нови неща - ще има рибен уикенд, винтидж маркет, меджик бар, Книговище също ще се включат."

Стефан Стефанов от Оча.бг ни въвежда в тайните на японския зелен чай:

"Зеленият чай е внесен от японски монах преди 13 века от Китай. Сенча се пие от сутрин до вечер. Той ви държи еднакво балансирани и работоспособни през целия ден. Помага за храносмилането, силен антиоксидант е. Съдържа рядка група полифеноли.

Чаят се обработва на пара. Гьоко е превъзходната степен на Сенча, в превод - нефритена роса. Той е само 1%, слави се като чай на благородниците, на императорите.

С едни и същи листа се правят три запарки. Япония е страна на детайла. Керамични са и чайниците, и купите. Японският чай се слави с умами, петия вкус. Всяка нотка е за различни части на тялото.

Мача е чаят на прах. Има и за готвене, и за пиене - с него са чаените церемонии. Тя е с 800 години история."

Владислав Пенов е шеф готвач на ресторант „Космос“ и ще ни представи една нова дума и нейната рецепта:

"Кухнята ни използва традиционни български продукти от малки производители. Правим модерен прочит на българската кухня. Използваме ферментациите. Синдермьото тук е с качамак и родопски масло и кашкавал." (не пропускайте да чуете и рецептата).

Али Хъйрола - фермер от Аврамово (до Якоруда) всеки ден пътува до София с продукцията си:

"Сирене, кашкавал, мед, сладка. Не кандидатстваме никъде по програми, справяме се сами. Работим по 12 часа на ден, майка ми, съпругата ми и близки. Искаме да създадем мини-мандра. Хубавото сирене и кашкавал са само от естествено, а не от сухо мляко. Правим до 40 кг на седмица. Имаме 17 кошера, като свърши нашия мед, продаваме този на братовчед ми, който е със 130 кошера."

Петко Дурмана – основател на групата  "Купи изкуство":

"Направихме онлайн галерия, която ще се мултиплицира. Целта ни е да развием онлайн-пазара за изкуство. Идеята ни е творците сами да си помагат. Те нямат самочувствие, че нещата им се продават. Изложбите им са само престиж. Самият пазар е скромен. Една фейсбук-група предизвика експлозия. За тук сме подбрали различни творби - реалистични и абстрактни. Цените на практика са до 1000 лв, но има и доста картини под 100 лв. Всяка седмица ще сме тук от 10 до 18 ч. Като група сме развили нова публика - хора, които досега не са ходили по галерии, но започват да купуват интензивно." 

Елеонора Карнаса – Фабрика 360 – дизайн и иновация:

"Можем да помогнем на нашите клиенти за устойчивост и конкурентност. Представяме игра за развиване на креативни умения. Показваме пътя и дейностите за развиване на такива умения. Използват се и ръцете, и ума. Направихме програма "Как да станем дизайнери на собствения си живот." Част от темите ни насочват навътре, но и навън, свързани са с емпатия, креативност. Един успешен предприемач трябва да желае да прави промяна."

Издателство „Рибка“ е представено в репортажа на Ангелина Грозева:

"Принцеси наистина" разказва историята на известни кралици с предизвикателства към читателите. Колекция "Дървета и храсти" прави от децата малки откриватели на гората, стимулира ги да си направят хербарий. В поредицата "Седмицата на мишлето" има послание да правим нещата в ежедневието с удоволствие. Игрите с карти са красиво илюстрирани - те са като ритуал за заспиване"

Мариета Недкова от Борса за цветя на пазар „Димитър Петков“:

"Предлагаме рязан цвят - пустинна роза и лилиум. Първото цвете е много нежно и деликатно. Лилиумът не е ориенталски, български е, много е красив и не създава проблеми на хора с алергии към полени. Всяка празнична трапеза, работно място е хубаво да бъдат аранжирани с цветя. Градинските ни цветя пазят полезните растения от вредители.

Когато говориш на едно цвете е въпрос на отношение, а като дъщерите ми свиреха на пиано, градинските латинки се отваряха."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09