Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От „Четири лапи“ призовават:

Да спрем незаконната търговия с кученца

Снимка: four-paws.bg

Незаконната онлайн търговия с кученца трябва да спре. Много хора стават жертва или неволно подкрепят тези продажби. Необходимо е да се въведат законодателни промени и строги регулации на развъждането и търговията с кучета в България.

За това настояват от фондация „Четири лапи“.

Според българското законодателство има конкретни изисквания, които трябва да гарантират здравето на животните, обясни пред Радио София Марина Атанасова от организацията:

„За съжаление всеки ден се продават стотици кученца, които се развъждат в незаконни места – мазета, бараки, апартаменти и дворове. Това на практика не гарантира в какви условия се отглеждат продаваните животни. Освен това те се продават твърде малки, отделени са рано от техните майки, а това нарушава тяхното нормално социално развитие през първите седмици.“

Допълнителен риск за здравето е, че те се продават без да са поставени необходимите ваксини. Често пъти кученцата са без чип и без паспорт.

Отговорната институция е Българската агенция по безопасност на храните, но при подаване на сигнал информацията на продавача трябва да е подробна.

От „Четири лапи“ призовават всички, които разбират важността на проблема, до 15 ноември да подкрепят исканията им относно консултацията по концепцията за нов Закон за ветеринарномедицинската дейност.

Сред исканията са:

  • Да се спре достъпът до пазара на недобросъвестните търговци;
  • Засилен контрол на задължителната регистрация за лицата, практикуващи развъдна дейност и продаващи кученца, още от първото продадено куче;
  • Въвеждане на по-високи санкции за нерегламентирана търговия и развъждане на кучета.

В някои страни не може да пуснеш обява за продажба, без да впишеш валиден номер на чипа на кученцето, каза още Марина Атанасова.

С нея разговаря Гергана Пейкова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

257 podcast: Как да изберем подходящ подарък

През декември всички сме на празнична вълна. А с наближаването на Коледа започва голямото чудене кого с какъв подарък да зарадваме. Изборът на подарък е сериозна, нелека и отговорна работа. Подаръкът е израз на нашия вкус и чувствителност, на нашето въображение и изобретателност. За да се спрем на точния подарък, би трябвало да сме..

публикувано на 02.12.21 в 17:30

Над 60 бизнес идеи се бориха в състезанието за предприемачи „Start Young“

Над 60 бизнес идеи се бориха в състезанието за предприемачи „Start Young“ пред аудитория от над 1500 души. Бяха излъчени двама големи победители и раздадени награди за над 10 000 лева в състезанието на Списание „Български предприемач“ Един от големите победители е проектът Rage Room на Борислав Николов от град Варна. Неговата идея е в..

публикувано на 02.12.21 в 17:26
Васил Левски

„Пътеводител по стъпките на Апостола“ представя местностите, в които е пребивавал Васил Левски

„Пътеводител по стъпките на Апостола“ е издаден на български и английски език и е реализиран с помощта на „РИМ Ловеч“ и „БТПП“. Изданието показва на хората места, свързани с дейността на Васил Левски. В двата раздела на 160-те страници научно е представено пребиваването на Апостола в Южна и Северна България в различни селища. Интересни места,..

публикувано на 02.12.21 в 16:57

Българската Fintech асоциация представи ежегодния си доклад

Българската Fintech асоциация представи ежегодния си доклад, който има за цел да покаже развитието на бранша в страната. „Използваме финансовите отчети на Fintech компаниите и вземаме информацията от годишните финансови отчети и на базата на тях, след това правим определени умозаключения“, каза пред Радио София Георги Пенев, директор на..

публикувано на 02.12.21 в 16:26

WO MAN Aтелие ще отвори врати този уикенд

Ателие-работилница ще бъде открито този уикенд. То е адресирано към артисти, режисьори, хореографи но могат да се включат всички които имат вкус към съвременният танц и танцови техники. Инициативата ще се осъществи с подкрепата на Национален фонд „Култура“ . На срещата с хореографи и актьори ще бъде представен и спектакълът  Wo Man , чиито..

публикувано на 02.12.21 в 16:20

Евродепутатът Петър Витанов: Софтуерът „Пегас“ трябва да бъде забранен

Евродепутатът Петър Витанов от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите поиска контрол за шпионския софтуер „Пегас“ като над търговията с оръжие, по време на дебата за въздействието на софтуера върху основните човешки права в ЕП. През лятото медийно разследване разкри, че чрез "Пегас", който позволява да се прониква в..

публикувано на 02.12.21 в 15:36

"Christmas gift" на Ема Краун с дебют в Радио София

Песента е написана миналата година и е била публикувана в Youtube- канала на Ема Краун като „Коледно безвремие“. Това е българският вариант на Christmas gift, която днес прозвуча за първи път в радио ефира, имено в Радио София. „В началото беше просто като една идея за есенна песен, но изведнъж ми дойде муза като наближаваха празниците и ми..

публикувано на 02.12.21 в 14:52
Подкасти от БНР