Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Окончателно: „Синята зона" за платено паркиране в София се разширява от 1 декември

Снимка: Столична община

От 1 декември 2021 г., "синята зона" за платено паркиране се разширява, решиха столичните общински съветници на днешното си заседание.

11-а подзона преминава към 3-а и 4-а подзона, с което обхвата й се разширява, а живеещите там ще имат по-широк периметър за паркиране в "синя зона".

Местата за платено паркиране в "синя зона" се разширяват от 5000 на 13 000, след като част от "зелената зона" в районите “Оборище”, “Възраждане” и “Средец” става синя. 

Работното й време също ще бъде удължено и ще е до 20.00 часа – от понеделник до събота, вместо до 19.30 часа.

"Синя зона" ще бъде „заключена“ в т.нар. първи градски ринг, каза в ефира на Радио София общинският съветник Борис Бонев, който е един от вносителите на доклада.

„Това е между бул. „Васил Левски“, бул. „Сливница“, бул. „Опълченска“. Служебният абонамент се ограничава до 5 паркоместа  за един административен адрес, което означава, че всички институции, които в момента използват десетки места в режим „Служебен абонамент“ и са завзели местата за паркиране в центъра на града, вече няма да имат тази възможност. Столичната община е една от тези институции, която в момента ползва 75 паркоместа, те ще паднат на 5“, добави Борис Бонев.

Въвеждат се и места за автомобили, които зареждат магазини в центъра на града.

От 1 декември, 30% от приходите от стикерите за локално платено паркиране в съответните подзони ще отиват в съответния район за изграждане на инфраструктура, предимно тротоари, добави Бонев.

По време на днешната дискусия в Столичния общински съвет, кметът на район „Красно село“ Росина Станиславова се възпротиви на разширението.

„Решението за разширяване на зоната, не решава проблемите с паркирането. Ние сме много диалогично настроени. В разговор с Центъра за градска мобилност сме предложили по-глобални решения за града ни. Това е т.нар. „учредено право на паркиране“, каза Станиславова.

Независимият общински съветник Борис Бонев прогнозира, че хората, които в момента живеят в подзона 8, която остава "зелена зона", но ще бъде гранична от три страни със синя зона, през следващите месеци ще изживеят кошмар.

„Аз предложих да бъде част от "синята зона" тази подзона, за да не бъде един клин, но беше отхвърлено това мое предложение“, добави Бонев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джон Ленън

Емблематичната песен "Представи си", пресъздадена в книга с едноименно заглавие

В навечерието на 8-ми декември, неизменно си спомняме за Джон Ленън , певец, музикант, творец, и радетел за един по-дъбър свят. Свят, който видя в мечтите си и описа в песен. Песента “Престави си”, която вече половин век е символ на доброто, на мечтите и разбирателството между хората. На тази песен е посветена едноименната книга, с предговор от..

публикувано на 08.12.21 в 17:58
Филип Купфер

Филип Купфер: Българо-австрийските икономически отношения са превъзходни

Австрия е сред най–големите чуждестранни инвеститори в България, с инвестиции у нас от 2,6 млрд. евро (според Австрийската национална банка). На българския пазар има около 350 австрийски компании, които създават повече от 20 000 работни мести, каза в студиото на Радио София новият търговски съветник към посолството на Австрия и..

публикувано на 08.12.21 в 17:56

Михаела Филева осигурява стипендия на талантливо дете, чрез продажбата на концертните си тоалети

Михаела Филева ще осигури стипендия на едно талантливо дете, което се занимава с пеене. Това съобщи певицата пред Радио София.  Желанието й е да помогне на дете с талант, като тя ще заплати уроците му. Средствата ще осигури чрез продажбата на концертните си тоалети. „Виждам огромен смисъл в това да предадеш нататък умения, знания,..

публикувано на 08.12.21 в 16:07

Виновни ли са за всичко родителите?

Виновни ли са за всичко родителите? Отговор на този въпрос дава пред Радио София психолога Дора Прангаджийска . „Грешки от любов“ – това е основната идея на нейната книга "Не за всичко са виновни родителите" . В обществените разговори, родителите биват обвинявани за всичко. Но АЗ как мога да променя себе си? Как мога да поема..

публикувано на 08.12.21 в 15:26

Дилян Георгиев – от поезията до програмирането

Дилян Георгиев е на 26 години. Роден е във Варна. По професия е програмист, по душа - поет и писател. Пише от 14-годишен и има издадени три книги. Признава, че и Варна, и София са оказали въздействие върху творчеството му. „Варна е един изключително романтичен град. Там отношението е различно, докато София е свързана със съзряване –..

публикувано на 08.12.21 в 14:23

Заработи Factcheck.bg – нова онлайн платформа за проверка на фактите

Забранено ли е в Япония използването на микровълнови фурни и увреждат ли те здравето повече от атомните бомбардировки през ВСВ? В помощ на журналисти и учени срещу фалшивите новини , от май месец т. г. вече функционира платформата Factcheck.bg . Екипът на Factcheck.bg постоянно следи за дезинформация по медиите, както и проверява..

публикувано на 08.12.21 в 14:05
Подкасти от БНР