Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сцени на открито сред приоритетите в културната стратегия на София за 2022 г.

Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ в Столичната община
Снимка: Божидар Любенов

Възможността публиката да се среща с любимите си артисти е приоритет в културната програма на Столичната община и през 2022 г. Това каза в ефира на Радио София Биляна Генова – директор на дирекция „Култура“ в СО и координатор на СП „Култура“.

„Приоритет са сцените на открито. Миналата година, въпреки Covid ситуацията, почти нямаше събития от културния ни календар, които да не се случат. Някои от тях минаха и в онлайн вариант“, каза Биляна Генова.

Тя добави, че програмите на Столичната община в подкрепа на проектите в сферата на културата са две. Едната е Столичната програма „Култура“, а другата е „Календар на културните събития на Столична община“. Очаква се одобрение на кандидатствалите проекти по програма „Култура“ от Столичния общински съвет. 

До 24 януари организаторите на фестивали и различни събития могат да кандидатстват за „Календар на културните събития на Столична община“, добави Генова.

„Имаме и нов раздел. От миналата година стартира реализацията в подкрепа на сцените на открито. Миналата година имаше две големи сцени – едната в Борисовата градина, а другата в Южния парк. На тяхна територия се случиха много събития в различни сфери на изкуството“.

Тази година, по предложение на зам.-кмета Мирослав Боршош се разширява обхвата на откритите сцени. По програмата ще може да се получава и финансова подкрепа.

Изкуството не бива да бъде затворено само в централните части на града и достъпно по този начин само за определени хора…Решихме, че сме длъжни да направим така, че съвременните артисти и младите творци да бъдат провокирани от това да създават изкуство в публична среда, в по-периферните райони на града ни. Затова избрахме като пространство за съвременно изкуство, паркът в близост до Културен дом „Искър“ и парка около езерото в „Дружба“.

Вече е избран проект, който ще се случи във водата на езерото, добави Биляна Генова.

По думите й, през тази година предстои откриване на филиал на Столичната библиотека в район „Овча купел“.

Подробности за стратегията в сферата на културата на Столичната община, можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Биляна Генова.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 28 април гражданите могат да кандидатстват по Програма „Зелена София“ за 2023 г.

Столичната община откри процедура за кандидатстване с проектни предложения по  Програма „Зелена София“ . Желаещите могат да подадат документи до 17:00 ч. на 28 април 2023 г. в деловодството на районната администрация, на чиято територия се намира зелената площ. Кампанията на общината се провежда за 12-а година и цели да включи гражданите в..

публикувано на 31.03.23 в 19:27

Половината от българите смятат, че жените и мъжете не са равнопоставени в професионално отношение

Половината от българите смятат, че двата пола не са равнопоставени в професионално отношение , сочи проучване на Съвета на жените в бизнеса в България , което е направено по повод 10-ата годишнина на организацията. Допитването е проведено от агенция „Тренд“ . Данните показват, че под равнопоставеност 27% от анкетираните разбират равни..

публикувано на 31.03.23 в 17:21

"Досами" - пространство за изкуство и вдъхновение

Среща в ефира с Нона Куманова – художник и Зара Богданова – специалист по дърворезба, които разказаха за една нова и недотам позната програма, финансирана от НФ „Култура“ – „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“. Благодарение на това съфинансиране, младите дами стартират свой проект,..

публикувано на 31.03.23 в 17:15

Стартира втори конкурс за български аудиосериал

"Светът след утре" е темата на втория конкурс за български аудиосериал. Кандидатстването за него стартира на 25 март 2023 г., а в него могат да вземат участие всички утвърдени и прохождащи автори, които са готови да се изправят пред предизвикателството на този все по-популярен формат. Победителят ще има възможността да работи с подкрепата на..

публикувано на 31.03.23 в 16:00

Яница Петкова, “Галъп”: Резултатът от тези избори е много трудно да се предвиди

"Галъп интернешънъл болкан" проведе изследване за Българското национално радио , което показва декларативните нагласи към края на предизборната кампания. То е проведено  между 18 и 26 март 2023 г.  сред 1004 души по метода "лице в лице" с таблети. Ако изборите бяха през последните 10 дни на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС..

публикувано на 31.03.23 в 15:29

Започва надпреварата за "Зелените Оскари"

От 3 април 2023 г. започва надпреварата в 13-тото издание на Националния конкурс  " Зелените компании на България", известен още като "Зелените оскари". Търсят се "най-зелените компании", организатори, бизнеси и личности. Подробно за конкурса и какво трябва да знаем разказа в предаването "Радиокафе", Надя Маринова, която е едни от..

публикувано на 31.03.23 в 15:07