Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Кюркчиев: Вирусът трябва да бъде борен с медицински средства, а не с ограничения

Хапчето на „Пфайзер“ за лечение на коронавирусната инфекция
Снимка: БГНЕС

До каква степен ваксините срещу Covid 19 изграждат качествен и дългосрочен имунитет? Тази тема, вълнуваща обществото ни и целия свят вече повече от две години е и повод за разговора в ефира на радио София с проф. Доброслав Кюркчиев – началник на Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Неотдавна проф. Кюркчиев е публикувал свое авторско изследване, което дава изключително интересна и ценна гледна точка към трайността на имунитета ни. Участници в него са 37 доброволци – лекари и имунолози, които се включват в него в качеството си на изследвани лица. Всички те са били ваксинирани с две дози на една от RNK ваксините през януари и февруари 2021 г., а два месеца след ваксинацията е бил изследван клетъчният им имунитет.

Данните от изследването сочат, че 31 от доброволците са показали много добър Т-клетъчен имунен отговор. Останалите 6 не са имали такъв, но въпреки това не са се заразили. Според проф. Кюркчиев на база на тези и още събрани по време на изследването данни може да се направи извод, че дори когато в кръвта на изследвания не се откриват Т-клетки и имунни тела, той пак може да е защитен срещу Covid 19, тъй като „когато човек не се среща с вируса, имунните клетки се оттеглят в техните бази в лимфните възли. Те излизат в кръвта само при предизвикателство“.

В ефира на радио София имунологът Доброслав Кюркчиев коментира още някои от често дискутираните опасения срещу ефективността от ваксините. Едно от тях е, че тъй като ваксинираните не изграждат N-антитела (според публикация в един от седмичните доклади на Британското министерство на здравеопазването), това ги прави по-малко защитени и по-податливи на заразяване от различни щамове на вируса. Според имунолога тези опасения са напълно неоснователни, тъй като отдавна е установено, че антителата срещу този протеин нямат никакво значение за защитата ни срещу Covid 19. Най-важните антитела, които блокират проникването на вируса са антителата срещу spike протеина.“ Именно заради това както ваксините, така и клетъчния имунитет, така и изследванията на антителата – всичко е фиксирано върху S протеина, защото ударът срещу него е това, което има значение“.

На въпроси от слушатели – има ли смисъл от бустерни дози, предвид изменчивостта на вируса, имунологът се аргументира, че скорошно изследване в 160 болници в САЩ показва, че третата доза предпазва от хоспитализация при 90 % от Омикрон и 94 процента от Делта. „В крайна сметка ние трябва да направим разликата какво търсим – да не се заразим или да не боледуваме тежко.“ Затова и според него ваксинацията е по-добрият път към нашата свобода.

Въвеждането на нови и нови по-строги мерки, предвид високата заразност на Омикрон обаче няма как да бъде ефективно решение. Вирусът трябва да бъде борен с медицински средства, а не с локдауни, ограничения и лишаване на хората от права, подчерта професорът. Според него постепенно ваксинацията срещу Covid 19 ще се приравни към сезонното ваксиниране прилагано за грипните заболявания, тъй като вече се наблюдава тенденция за омекване на вируса. Отговори на още от често задаваните въпроси, между които - дали ваксините влияят на репродуктивните способности при младите жени и дали са причина за перикардити и миокардити при мъжете мъже – можете да чуете в звуковия файл.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над милион години история на едно място

Националният археологически музей, представен от Гл.ас. Камен Бояджиев в разговора му с Божидар Янев: "Около сградата е имало и хан, и медресе. Това е била главната джамия за София. Но през 19 в. след земетресение пада минарето ѝ и е изоставена. Временно е полева болница по време на Руско-турската война. После сградата е предоставена на бъдещата..

публикувано на 21.05.22 в 16:10
Тиберий Баръмов

Да предаваш ценностната си система с финес

Тиберий Баръмов, учител по история, е поредният гост на Елена Пъневска в рубриката ѝ за "млади легенди": "Името ми се носи като съдба от прадядо ми. Неблагодарност е последната дума, която може да се свързва с преподаването. Дали заради подобреното материално положение, но се наблюдава интерес към професията ни. Нужно е да се напаснеш с децата, не да..

публикувано на 21.05.22 в 15:00
Невена Коканова

Адресите на любовта - Невена Коканова

Целувката на Невена Коканова и Раде Маркович в „Крадецът на праскови“ е ненадмината На снимачната площадка на „Крадецът на праскови“  режисьорът Въло Радев  среща Невена Коканова с големия сръбски актьор Раде Маркович – талантлив, красив, чаровен. По късно той споделя: „При пристигането ми във Велико Търново, където бяха снимките, първият..

публикувано на 21.05.22 в 14:05

Алеята на Воев

Една от главните алеи в Борисовата градина ще носи името на Димитър Воев - още с председателя на фондация "Димитър Воев" Петър Миланов: "Идеята да се назове нещо на името на Димитър Воев е отдавна. Предложението ни бе прието и съвпадна с годишнината на смъртта му. Това е най-голямата напречна на главната алея, от Цариградско шосе до "Драган Цанков"..

публикувано на 21.05.22 в 11:56

Илиан Скарлатов между борсите и киното

Премиерата на филма „Борсови играчи“ вече бе  представена в Радио София . Още по темата как любовта към финансите и киното намират своята пресечна точка от Илиан Скарлатов, гост в студиото:  „Занимавам се с финанси от 20 години, инвестиционно банкиране. Базиран съм в България, оттук тръгвам и завършвам. Мога да съм благодарен на моята майка,..

публикувано на 21.05.22 в 11:44
Златин Стайков и Кики Рубин

Бачата нощ в София

"Las Generalisimas"  е  изцяло дамски танцов проект, целящ да илюстрира силата на жената да се справя с всички предизвикателства, да изразява красотата на женската креативност и да разкрива страстта на женската душа – концерт, танци и латино страст в съботната вечер -. Още за събитието от организаторите му Златин Стайков и Кики Рубин:..

публикувано на 21.05.22 в 11:07

Слънчевата Топлоцентрала

Започва танцовия проект „Хелиос“ на СО и Топлоцентрала – подробности от Изпълнителния ѝ директор Веселин Димов: Проектът "Хелиос" е абревиатура, творческа лаборатория за млади хореографи. Осем млади хореографи ще работят заедно и на 25 юни ще представят малките си произведения. Критериите бяха да имат някакъв опит и да идват от различни области, да..

публикувано на 21.05.22 в 10:58