Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Детска книжка помага на деца със специални образователни потребности

Снимка: Радио София

Журналистът Маргарита Благоева разказа в ефира на Радио София за своята първа авторска книжка за деца "Приключенията на врабчето Незабравко".

"Аз се радвам, че такава творба, която ми дойде от вдъхновението е именно за деца. Защото за тях се пише с много любов и те са непорочна публика, която е винаги благодарна на всяка история", сподели Благоева.

Като нейно лично преживяване от детството, историята за врабчето постепенно изплувала с времето и била претворена в книга. "Историята е за едно врабченце, което беше паднало от стряхата на нашата къща и аз го намерих. То беше съвсем полуживо и реших, че искам да му помогна да оживее", каза Благоева.

Тя допълни, че за нея това е незабравим спомен и затова е нарекла героя Незабравко. При издаването на книгата Благоева каза, че се е запознала с г-жа Теодора Йосифова, която е прессекретар на Израелското посолство.

"Тя сподели за своята идея и желание да направи един проект "Училище за ценности"", обясни Благоева и добави, че идеята е била Йосифова да посещава детски градини и училища, където да разговаря с децата за ценностите в живота.

"В този аспект тя припозна моята книжка за врабчето, прочете я, хареса я и каза, че иска да финансира издаването й в рамките на този неин проект", добави Благоева.

По думите й книжката е подходяща и за деца със специални образователни потребности, като използваният шрифт според специалистите е най-добър за деца с дислексия. Илюстрациите са на художничката Радостина Пенева.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разнообразие от вкусове на втория „Международен фестивал на традиционните храни"

На 20 и 21 август във Фестивалната зона до Исторически парк, с. Неофит Рилски, област Варна ще се проведе вторият „Международен фестивал на традиционните храни" . От 11.00 ч. до 22.00 часа, всички посетители ще имат възможност да опитат уникални ястия, приготвени от майстор - готвачи по старинни рецепти, предавани от поколение на поколение...

публикувано на 19.08.22 в 17:10

Д-р Искрен Иванов: ПП и ДБ няма да се явят заедно на изборите, заради голямото его на техните лидери

Липса на вътрешнополитически консенсус в страната е несъстоялата се коалиция между „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ . Това каза в предаването „Ритъмът на столицата“ политологът, преподавател, експерт по международна сигурност и управление на конфликти д-р Искрен Иванов . „Вместо да се обединят политическите партии по някои..

публикувано на 19.08.22 в 15:54
Евгени Димитров

Роденият в Деня на фотографията

Всички сме чували и познаваме примери, когато детето идва с името си. Раждаш се на 6 май – кръщават те Георги, раждаш се на 26 октомври – хоп, записват те Митко. Днес обаче ви поднасяме пример, когато детето е дошло с професията си. Новороденото са го кръстили Евгени с фамилия Димитров. И след като се е родил на днешния ден, познайте с..

публикувано на 19.08.22 в 14:26

Българин постави рекорд на Гинес

Теодор Цветков е момчето, което постави рекорд на Гинес със 71 часово плуване в езерото "Липнец". Неговият брат Валентин Цветков разказа повече за каузите, за преодоляването на 200 км и голямата цел – преплуване на Черно море, както и борбата с пластмасовото замърсяване. Той сподели, че подкрепата на различни каузи е възпитана в тях от малки в..

публикувано на 19.08.22 в 12:21

Бузлуджа се отваря

публикувано на 19.08.22 в 12:17
Бетон и асфалт - много в града, добри условия за по-високи температури

София е първият български град, който трябва да противодейства на "топлинен остров"

Ако доскоро имаше скептици, които отричаха проявите на глобалното затопляне, тази година те получиха доста доказателства. Цяла Европа (и не само) страда от суши, пожари, големи жеги. Жителите на големите градове пък се срещат с един особен феномен, който учените наричат „градски топлинен остров“ . Здравите хора не обръщат особено..

публикувано на 19.08.22 в 11:24

Стартира кампанията "Дърво с корен 2022"

За 13-ти пореден път стартира кампанията "Дърво с корен 2022", която ще продължи до 17 октомври тази година. Категориите на конкурса са две – "Дърво с корен" и "Вековните дървета говорят". Любомира Колчева, директор на фондация "Екообщност" и организатор на конкурса разказа подробности за тазгодишното издание. По думите й, инициативата е..

публикувано на 19.08.22 в 10:57