Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доброволчеството не е еднократна дейност

Ивана Попова и Мария Шопова - куратори в Global Shapers Hub Sofia:

"Организацията ни е създадена в Швейцария. Създаваме промяна около себе си. Основните ни направления са три: устойчивост и екология; образование и работоспособност; социална приемственост. В момента имаме хъбове в над 140 държави. Тук са 20 активни членове - пъстра и цветна общност.

За последните две години успяхме да разрастнем хъба. Даваме на базата на лидерския си план приоритетите пред останалите членове. Подбираме ги и ги мотивираме. Имаме мениджъри операции, координатори на проекти, социални медии. Решаваме обществено значими промени в нашия град.

Процесът по избиране на кауза е много демократичен. Обмисляме дали ни трябват партньори, какво финансиране и времеви период. В момента работим по мапинг проект за локациите в София, които можем да посетим с домашен любимец. Проблемът у нас съществува - ще бъде полезен за собствениците на домашни животни.

Търсим и сме отворени към нови членове. Те трябва да са над 18 и под 27 г. Препоръчително е да прекарват над половин година в София. Засягаме различни теми като граждански активизъм, устойчиво пътуване към работа. Образовахме ученици в дигитален маркетинг. Помагаме за развиването на финансовата грамотност сред младите хора.

В дискусионния ни панел разгледахме темата за добруването на жените, мотивирахме хората да мислят. Какво трябва да се промени в града? По-будно гражданско общество, което като види проблем, не го подминава, а предприема активно действие за решаването му.

Като личности променяме идеята какво е доброволчеството. На него се гледа в кратък хоризонт. Липсва ни дългосрочната визия как да го използваш за трайна промяна. Това те учи на търпение, да вярваш в това, което правиш. Тогава често намираш хора, които искат същото.

Искаме и по-благоприятна среда за каране на колело в София, както и по-осъзнато развиване на живот с нулев отпадък.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Капоейра – между бойното изкуство и танца

Капоейра e съчетание между спорт, бойно изкуство и танц, а тези, които са се докоснали до него, остават пленени завинаги.  Капоейра е бразилско бойно изкуство, което се заражда през 16 век , в следствие от преноса на роби от Централна и Западна Африка. Пристигналите племена, носят със себе си част от културата на Африка, но реално капоейра..

публикувано на 19.08.22 в 18:55

Разнообразие от вкусове на втория „Международен фестивал на традиционните храни"

На 20 и 21 август във Фестивалната зона до Исторически парк, с. Неофит Рилски, област Варна ще се проведе вторият „Международен фестивал на традиционните храни" . От 11.00 ч. до 22.00 часа, всички посетители ще имат възможност да опитат уникални ястия, приготвени от майстор - готвачи по старинни рецепти, предавани от поколение на поколение...

публикувано на 19.08.22 в 17:10

Д-р Искрен Иванов: ПП и ДБ няма да се явят заедно на изборите, заради голямото его на техните лидери

Липса на вътрешнополитически консенсус в страната е несъстоялата се коалиция между „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ . Това каза в предаването „Ритъмът на столицата“ политологът, преподавател, експерт по международна сигурност и управление на конфликти д-р Искрен Иванов . „Вместо да се обединят политическите партии по някои..

публикувано на 19.08.22 в 15:54
Евгени Димитров

Роденият в Деня на фотографията

Всички сме чували и познаваме примери, когато детето идва с името си. Раждаш се на 6 май – кръщават те Георги, раждаш се на 26 октомври – хоп, записват те Митко. Днес обаче ви поднасяме пример, когато детето е дошло с професията си. Новороденото са го кръстили Евгени с фамилия Димитров. И след като се е родил на днешния ден, познайте с..

публикувано на 19.08.22 в 14:26

Българин постави рекорд на Гинес

Теодор Цветков е момчето, което постави рекорд на Гинес със 71 часово плуване в езерото "Липнец". Неговият брат Валентин Цветков разказа повече за каузите, за преодоляването на 200 км и голямата цел – преплуване на Черно море, както и борбата с пластмасовото замърсяване. Той сподели, че подкрепата на различни каузи е възпитана в тях от малки в..

публикувано на 19.08.22 в 12:21

Бузлуджа се отваря

публикувано на 19.08.22 в 12:17
Бетон и асфалт - много в града, добри условия за по-високи температури

София е първият български град, който трябва да противодейства на "топлинен остров"

Ако доскоро имаше скептици, които отричаха проявите на глобалното затопляне, тази година те получиха доста доказателства. Цяла Европа (и не само) страда от суши, пожари, големи жеги. Жителите на големите градове пък се срещат с един особен феномен, който учените наричат „градски топлинен остров“ . Здравите хора не обръщат особено..

публикувано на 19.08.22 в 11:24