Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Предстои изготвянето на идеен проект за банята в "Овча купел", има отделени средства и за сградата в "Горна баня"

Снимка: Божидар Янев

Тази седмица сутрешното предаване на Радио София – "Събуди се, София" гостува в кварталите Горна баня и Банкя. Състоянието на улиците беше основният проблем, откроен от жителите на двете населени места.

Мобилното студио на Радио София тази сутрин беше разположено в Горна баня, за да разберем какви са решенията на проблемите, които гражданите поставиха през седмицата. Отговорите даде Дарина Лучанска – зам.- кмет на район "Овча купел".

Проблемът с улиците и тротоарите в Горна баня е голям, призна тя.

"За тротоари може да се говори основно в центъра на квартала. В последните години, с граждански натиск и с усилията на района, се ремонтираха няколкостотин метра от тротоарите, което е крайно недостатъчно. За съжаление, парите които се отделят от Столичната община за района, са крайно недостатъчни и това са наследени проблеми от десетки години, те не са от сега. Улиците, които са извън центъра са без какъвто и да е тротоар и понякога е трудно разминаването на човек и автомобил", каза Дарина Лучанска.

По думите й, районът получава между 350 000 и 400 000 лева годишно, които са за ремонт на инфраструктурата. Сумата не е само за Горна баня, а за целия район "Овча купел", който включва "Овча купел", Горна баня, Суходол и Мало Бучино, уточни зам.-кметът.

"Хората, които живеят в панелния комплекс искат пред блоковете има да има изградени паркинги, за тези които живеят в старите райони е много важно да има тротоари", каза Лучанска.

За да се улесни достъпа до Горна баня е предвиден проект, който предвижда кръгово движение от квартала към Околовръстния път и локални платна към бул. "Цар Борис III". В момента няма светофар на нито един от двата изхода – по бул. "Никола Петков" и ул. "Николай Хрелков".

"Овча купел" е и един от районите на София с най-голям недостиг на места в детските градини, обясни Дарина Лучанска. Под натиска на Инициативния комитет "Горна баня", преди няколко години започна изграждането на детска градина, но в момента строителството е спряно, поради повишаването на материалите, уточни тя.

"Тя е изключително модерна. В момента се водят преговори, търсят варианти от различни държави за материали, за да може да се довърши. Необходима е и индексация на цените".

Относно банята в "Горна баня", Лучанска каза, че минералната вода е дадена на концесия, а таксата е изключително ниска и от нея почти нищо не влиза в самия район.

"И виждате резултата за банята. За нея е отделен дебит в концесионния договор, но той е нищожен. Образно казано – един басейн от 30 кв.м, дебитът, който е отделен за банята, ще го пълни 24 часа. Външният вид на банята е в изключително лошо състояние и вътре нещата не са много по-добри. 2016 г. беше прехвърлена от държавата на Столичната община, като тя даде банята и в "Горна баня", и в "Овча купел" за стопанисване на Регионалния музей, който да кандидатства за възстановяването им по европейски проекти, тъй като общината няма право. За банята в Горна баня нещата не се случиха", добави Лучанска.

Тя уточни, че за банята в "Овча купел" има подписан договор и трябва да започне изработването на проект. За банята в "Горна баня", тази година има отделени 200 000 лева за изготвяне на идеен проект.

Относно канализацията в Горна баня, Дарина Лучанска обясни, че в бившата вилна зона на квартала няма нито един метър законна канализация, а всичко което е направено от хората се излива в деретата, а понякога дори на улицата. В квартала са направения няколко колектора със средства на ПУДОС, които са недостатъчни.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празнуват Деня на пчелите с фестивал в Южния парк

Работилници, литературното четене, дискусия от пчелари, екоактивисти и представители на корпоративния сектор за възможностите за пчеларство у нас и базар за мед има в програмата на еднодневния пчелен фестивал, който ще се проведе тази събота, 21 май, от 10:00 ч. в столичния Южен парк . Празникът се организира за втора година и цели да..

обновено на 20.05.22 в 20:13

Мотористите искат да спазват такъв закон, който ги пази живи и здрави

Хората на мотор да имат правото да се движат в бус лентите. Да не се издават автоматично книжки за каране на мотопеди след взет изпит за категория B. Да има допълнително обучение за мотоциклетите, а ограничението на скоростта на магистрала да се промени от 100 на 140 километра в час, на скоростен път - от 80 на 90 км/ч. Това са част от..

публикувано на 20.05.22 в 19:38
Кристина Крънчева и Катя Василева на награждаването

Нова награда за "257 podcast" на Радио София

Ново отличие за подкаста за личностно и кариерно развитие на БНР получиха авторите му - журналистът от Радио София Катя Василева и международният консултант по бизнес етикет, протокол и поведенчески коуч Кристина Крънчева . Аудио поредицата беше отличена за втора поредна година с PR Приз на БДВО, отбелязвайки своя растеж и развитие в полза..

публикувано на 20.05.22 в 18:40

Карикатури, пърформанси и DJ парти отриват 25-ото Габровско биенале

25-ото Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството тази година протича под мотото "Икономия на средствата". Откриването е тази вечер в Музея на хумора и сатирата (МХС) с представяне на избраните за участие карикатури и творби на съвременното изкуство, пърформанси и диждей парти. "Бяха изпратени 1100 творби от 77 държави...

публикувано на 20.05.22 в 18:25

Здравната грамотност, майчиното и детското здраве остават на фокус

Проектът MSD For Mothers , чиято основна цел е да допринесе за създаването на свят, в който никоя жена не трябва да умира, докато дава живот, навършва 10 години. По случай юбилея на инициативата, се състоя хибридна конференция с участието на народни представители от българския и Европейския парламент, фармацевти и учени, членове на IPPF..

публикувано на 20.05.22 в 17:53

Деси Добрева и концерт-спектакъла ѝ "Пустоно Лудо" на фестивала "Вечер на носията"

"Аз много обичам да ходя по събори и фестивали, особено фолклорни, и просто исках да пренеса тази магия в нашата столица. В България във всякакви градчета и села има много такива събития, но те остават там, а в София няма такова мащабно нещо и много ми се искаше, да е посветено на нашите традиции и нашия прекрасен фолклор. Колкото се може повече деца..

публикувано на 20.05.22 в 17:40

Стефан Вълдобрев на рождения си ден в Радио София

Роден на 20 май през 1972 г. на днешния ден музикантът Стефан Вълдобрев отбелязва своята 52 годишнина. Той гостува на Радио София за да разкаже подробности за празника и творчеството си. През 2020 г. Вълдобрев отбеляза своята 50 годишнина с планове за голям концерт, но локдаунът тогава отменя събитието.  Така той празнува своя юбилей на..

публикувано на 20.05.22 в 16:50