Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С нов метод лекуват българи със зависимости

Снимка: Facebook/28.Days.To.Be.Clean

В България навлиза нов метод за лечение на зависимости, съобщиха инициаторите пред Радио София.

Моделът "Минесота" е познат и се прилага в САЩ от около 70 години, вече е широко известен и в Европа.

Ако някои вече са гледали филма „28 дни“ със Сандра Бълок и Виго Мортенсен, имат по-ясна представа, защото той заснет в терапевтичен център, който лекува своите пациенти от зависимост точно по модела "Минесота".

"Към хората със зависимости (хазарт, алкохол, наркотици, интернет) има все още тежка стигма, предразсъдъци и неразбиране. Този метод се базира на индивидуална, групова и семейна терапия и се характеризира с интензивност", отбеляза Светлана Йорданова – експерт превенция и лечение на зависимости ().
Съставя се индивидуален план за оздравяване в зависимост от дефицитите на човека и неговите особености. Разговаря се с близките на пациента.
Важно е и връщането на излекувания в своята среда и превенцията от рецидив, защото зависимостта е хронично заболяване.

"Минесота" показва доста добра ефективност при всички видове лечение на зависимостите – над 50-53% от преминалите лечение по този метод остават чисти за цял живот, твърдят пионерите в България, които започват дейността си с партньорството на опитни колеги от Полша. Там функционират над 1000 центъра и лечението се заплаща от тяхната здравноосигурителна каса.

Първата сесия започва от 2 юли с двама полски терапевти, вече има 10 обучени български специалисти, допълни Светлана Йорданова.

С нея разговаря Ива Дойчинова.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посетителите ни с времето се превръщат в участници

Беглика фест 2022: Огледала. Лора Тодорова, организатор ни въвежда в идеята: "Фестивалът в този си формат е вече 3-4 години. КОВИД-годините промениха фестивала. Форматът се оказа успешен. Програмата продължава да се пълни. Отдавна не е събитие, което може да се изконсумира за няколко дни. Посетителите ни с времето се превръщат в участници. Имаме..

публикувано на 13.08.22 в 11:50
Богородица, Атон

Да не допускаме злото да надделее

Празникът Голяма Богородица -15.08 е и краят на постите. Повече за значението на празника от доц. Костадин Нушев – преподавател по Богословие в СУ – на живо от Света гора: "Чудотворните икони присъстват в ежедневието ни, хората отиват на място, където ще получат благословение. С литийно шествие ще изнесем иконата от Троянския манастир до мястото на..

публикувано на 13.08.22 в 10:39

Зелена сол без сол

Панаир на солта, рожден ден на резервата Атанасовско езеро и Годишни награди за биоразнообразие и климат, които ще се случат на 13 август на симбиотичното пространството на Атанасовското езеро. Подробности от Радостина Ценова от фондация „Биоразнообразие“: "Зелената сол е последната ни гордост. Опитваме се да създаваме продукти с добавена стойност...

публикувано на 13.08.22 в 09:53

Първият пълнометражен филм на Теодор Ушев “φ1.618“ акцент в кино-литературния фестивал „Синелибри“

От 8 до 30 октомври ще се проведе кино-литературният фестивал „Синелибри“ под мотото „Преоткритото време“ . Осмото издание на Международния фестивал ще се състои в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Един от акцентите тази година е „ φ1.618“ - първият пълнометражен филм на Теодор Ушев . Лентата е вдъхновена от..

публикувано на 12.08.22 в 19:02

Били Кобъм в Банско

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 12.08.22 в 18:24

Разширяват ул. "Филип Кутев", коригират река Драгалевска

От понеделник - 15 август, започва изграждане и разширение на ул. "Филип Кутев" от ул. "Атанас Дуков" до ул. "Сребърна" , с дължина над 0.6 км, съобщават от Столичната община. Участъкът се намира на юг от кв. "Хладилника". Успоредно с улицата ще се извърши и корекция на река Драгалевска и реконструкция на мостово съоръжение. По време..

публикувано на 12.08.22 в 17:25
Добромир Живков

Коалиция между ПП и ДБ има потенциал да формира бъдещия победител на изборите

На предстоящите парламентарни избори можем да очакваме сходна картина, като тази която имахме в 47-ото НС, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ социологът Добромир Живков . „А именно разделение по отношение на желанието на част от партиите за смяна на модела на управление на ГЕРБ , а от другата страна коалиция на статуквото, която да се..

публикувано на 12.08.22 в 16:50