Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

След Буда Илиян Кузманов провокира читателите с дявола

При едно от гостуванията му в БНР
Снимка: Личен архив

Българският общественик, писател и социален предприемач Илиян Кузманов е пред премиерата на втората си книга "Дявола. Аз го познавам" (след около седмица). Първата му - "Ако срещнеш Буда, убий го!" (оригинално заглавие – "If You Meet Buddha Kill Him!") го записа в литературната хроника като първия български автор, влязъл в Топ 20 на "Амазон" за най-продавани заглавия (15-о място).

Създател е на Ezo – български социален бизнес, който добива популярност и признание извън България. Социалните му дейности в България са в помощ на жени, жертви на насилие и на трафик, на деца имигранти, за подобряване на условията в затворите и други. В последната година развива "Проект Мария" за жените, децата, трудностите, насилието. Създател е на фондация "Арт ангел" от чието име излиза книгата "Най-добрият човек на света" отново с кауза в помощ на дете.

"Ако срещнеш Буда, убий го!" е едно духовно пътуване, припомни авторът по телефона от Великобритания:
"Това съм аз самия, откриване на самия себе си. Изкарване навън на частици от душата. За мен пътуването е съчетано с писане. Така написах и втората книга."

Covid пандемията му е подействала като мотиватор за много начинания, не само за писането, допълни Кузманов.

Той разказа, че е създал Ezo bistro - първо като място за българи в Лондон, но реалността е надраснала идеята. След това Ezo се появява и в Пазарджик.

Колкото до новата му книга, признава, че със заглавието ("Дявола. Аз го познавам") е търсил провокацията да задържи читателския поглед, да го накара да я отвори и да се зачете.

"Книгата се оказва доста по-дълбока. Както водата може да се окаже дълбок вир. Като дисекция на понятието свободен човек. И противопоставяйки го на други понятия."

Кузманов обеща да публикува книгите в интернет с безплатен достъп.
Първата вече е налична, а втората ще четем на български по Коледа.

Чуйте целия разговор на Ива Дойчинова.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жалба от СИК 88 в "Красно село" е разгледала РИК 23

Председателят на РИК 23 София представи доклад по сигнали и жалби, постъпили в изборния ден и предприетите по тях действия и мерки, съобщават от ЦИК. В РИК 23 София е постъпила жалба от адв. Надежда Йорданова, в която се излагат данни, че в СИК в 25. ОУ „Д-р Петър Берон“ в София член на СИК осъществява агитация пред изборното помещение в полза на..

публикувано на 02.10.22 в 15:37

Проверяват 35 сигнала за нарушения, постъпили в ЦИК

35 сигнала за нарушения са постъпили в Централната избирателна комисия. 17 от тях са за агитация в социалните мрежи, но ЦИК няма отношение към тях, съобщи на пресконференция Цветозар Томов, говорител на ЦИК. Подадени са и 6 жалби - 2 от тях са за работата на СИК, а другите са свързани с предизборна агитация и социологически проучвания.  Още на две..

публикувано на 02.10.22 в 15:21

Четири изборни секции са открити в посолството на България в Берлин

Изборният ден в Берлин започна навреме, съобщи за Радио София Катя Костова от германската столица. „Секционните избирателни комисии, които са на територията на посолството са 4 на брой и отвориха точно в 7.00 часа, с перфектна организация. Хората, които идват са на малки групички. Прави ни впечатление, че избирателната активност е..

публикувано на 02.10.22 в 12:01
Наталия Тодорова

Готвенето помага при злояди деца

Наталия Тодорова е създател на популярния блог Little Chef . Тя не е професионален готвач, финансист е, но показва как можем да включваме децата в готвенето у дома и как неусетно се учат ма различни умения – готварски, но и да комбинират, да изчисляват съставките, да знаят кое е здравословно: "Блогът е продължение на моето хоби, кулинарията...

публикувано на 02.10.22 в 11:59

8% е избирателната активност в община Самоков към 11.00 часа

Около 2500 души от община Самоков са гласували до този момент, което е около 8% избирателна активност, каза за Радио София Ангелина Вангелова – секретар на общината. „Направих съпоставка с изборите от миналата година и тя показва, че избирателната активност е такава, каквато и на предните два избора – между 8 и 9%. Като организация..

публикувано на 02.10.22 в 11:31

Трябва да се познаваме по-добре

Момчил Миланов за книгата си "Лято в Бурландия", българското предложение за европейските читатели в инициативата "Readers of Europe": "Инициативата се случва за трета година. Предложенията са към библиотеката на Съвета. Авторите са млади, дебютиращи, с първи книги, излезли в последните 5 години. Разгледах книгите от държави в нашия район, усещам..

публикувано на 02.10.22 в 11:31
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Избирателната активност е близка до тази на последните предсрочни избори

Избирателната активност към 9.00 часа е била  3,6% , съобщи пред Радио София Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан" . „Спрямо данните от ЦИК от последните предсрочни избори е била тогава около 4%. Тенденциите каква ще е избирателната активност ще се разбере на по-късен етап в днешния ден. Избирателната активност е най-интересното нещо..

публикувано на 02.10.22 в 11:16