Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стартира кампанията "Дърво с корен 2022"

Снимка: fb/конкурс дърво с корен

За 13-ти пореден път стартира кампанията "Дърво с корен 2022", която ще продължи до 17 октомври тази година. Категориите на конкурса са две – "Дърво с корен" и "Вековните дървета говорят". Любомира Колчева, директор на фондация "Екообщност" и организатор на конкурса разказа подробности за тазгодишното издание. По думите й, инициативата е започнала преди 13 години, но тя е продължение в България на подобна, която е създадена преди години в Чехия.

"Ние се включихме като поредната страна, която е разпознала конкурса като една инициатива, която хората биха харесали, заобичали и биха се включили в нея", поясни Колчева. Тя допълни, че климатичните проблеми са тема, която не всеки осъзнава, а дърветата са един от факторите, които в дългосрочен аспект ще ни показват това как се случва и затова тазгодишното издание е посветено на климатичните промени.

Колчева сподели, че едно предприятие е направило изследване тип "сценарий", което е показало как се изменят местообитанията и как се променят видовете, които трябва да се отглеждат. Такъв тип изследвания са полезни за да се види как трябва да се изменя и работата на горските предприятия, за да може след години в съответните територии да има гори, които оцеляват и се развиват естествено благодарение на това, че подбора на видовете е бил удачен.

Колчева поясни, че всички номинирани фотографии автоматично се разглеждат от журито в общата категория "Дърво с корен". А от постъпилите снимки, всички, които са с вековни дървета ще бъдат причислени към другата категория - "Вековните дървета говорят".

В началото на ноември журито ще излъчи десетте най-интересни истории на общата категория и три истории от "Вековните дървета говорят". Тя отбеляза, че към всяка снимка трябва да бъдат посочени основните параметри за годините на дървото според местни предания, обиколката и приблизителна височина, и допълни:

"Основното, което нашето жури разглежда при преценката дали дърветата да преминат на следващия етап, който е гласуване за самите дървета в конкурса, това всъщност е историите, които вървят с тях, така че те може да са свързани с някаква историческа личност, с някаква легенда, с нещо традиционно за местната общност, което хората свързват и предават за съответното дърво".

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бакхусникът е склонен към гурме-културата

Фиш фест в парка на Военна академия: Андреа Пунчева, мениджър на Бакхус и организтор, ни кани на събитието на 1 и 2 октомври: „Извадихме много риба от морето. Над 100 вида риба и морски дарове ще направят петото ни издание още по-красиво. Поп-ъп ресторантите са с временно меню, което може да се намери само тук. Има хора, които харесват..

публикувано на 01.10.22 в 11:23

Димитър Иванов - Капитана представя ново комедийно шоу

Димитър Иванов - Капитана ни представя НЕ обичайното шоу , което готви в Зала 1 на НДК : "Спечелих наградата за най-добър стендъп комик в България - Златния микрофон 2022 в град Бургас и решихме да го отпразнуваме в зала 1", споделя актьорът пред микрофона на радио София. "Ще представим най-добрите си неща дотук плюс 1-2 изненади за..

публикувано на 01.10.22 в 11:15

Енергията в Маймунарника

Закриване на летния сезон на Маймунарника с голям концерт с много БГ групи –  подробностите от Миро Михайлов: "Поне за нас сезонът 2022 бе доста успешен. Закриването е само с български групи, заради здравословни проблеми променихме само едната - вместо "Таралеща" ще бъдат "Черно фередже". Тази година почти всичко се получи, посещаемостта беше добра...

публикувано на 01.10.22 в 11:00

Над 45 000 обаждания от създаването на Националната телефонна линия за пострадали от насилие

На 01 октомври 2022 г. се навършват 25 години от създаването на Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие на фондация „Асоциация Анимус“ - 080018676 / 029817686 . Тя осигурява помощ и подкрепа за пострадали от домашно, сексуално насилие и трафик на хора. „Този четвърт век ние го празнуваме, защото нашите консултанти,..

публикувано на 30.09.22 в 19:43

60 години организирана спортна дейност сред хората със зрителни увреждания у нас

Днес се навършват 60 години организирана спортна дейност сред хората със зрителни увреждания в България. Началото е през 1962 г, когато Съюзът на слепите организира Спартакиада, каза в предаването „Ритъмът на столица“ Иван Янев, председател на Федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“ . „През следващата година започва и шахмат за..

публикувано на 30.09.22 в 18:25

Младите хора в света на предприемачеството и иновациите

Подробности можете да чуете в звуковите файлове.

публикувано на 30.09.22 в 17:12

Започва "Европейска нощ на учените" 2022

Тази вечер, 30 септември 2022 г. се открива "Европейска нощ на учените" 2022. Инициативата ще обхване над 25 населени места в България, а само в столицата локациите са 30. Проектът е паневропейски, като ЕК финансира два проекта у нас, а географският обхват е огромен. Подробности пред Радио София разказа Ивайло Славов от фондация "Красива наука"...

публикувано на 30.09.22 в 16:24