Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българин постави рекорд на Гинес

като плува 71 часа

Снимка: obshtinaruse.bg

Теодор Цветков е момчето, което постави рекорд на Гинес със 71 часово плуване в езерото "Липнец". Неговият брат Валентин Цветков разказа повече за каузите, за преодоляването на 200 км и голямата цел – преплуване на Черно море, както и борбата с пластмасовото замърсяване. Той сподели, че подкрепата на различни каузи е възпитана в тях от малки в тяхното семейство и оттогава винаги помагат на хора, които имат нужда от помощ.

"Коства му доста време да тренира, той винаги се опитва да се подготвя максимално. Особено последните години, когато вече разбира доста повече от плуване, подготовка и захранвания. Коства му доста време, доста усилия и доста лишения, защото той се е отдал напълно на каузите си, на нещата, които си е поставил за цел. И нещата, които е казал преди пет години, че ще направи ги е направил, и всяка цел, която си постави, независимо след колко време тя става реалност", поясни Цветков.

Относно преплуването на Черно море, той каза, че вярва в брат си и че независимо от всичко Теодор ще успее да го преплува, като така ще даде добрия пример, който дава със всяко едно предизвикателство. Освен това Валентин допълни, че застава плътно до брат си и му помага във всичко, както за организацията, така и по време на провеждането на самото събитие.

За поставения рекорд в езерото Липник, Валентин каза:

"Имаше доста критични моменти, получаваше трески, които благодарение на медицинския екип се преборвахме с тях, а той също преборваше някои сам. Може би студът беше голям фактор, макар че от моя гледна точка не ми изглеждаше той да страда от студ, а по-скоро от мускулна треска. И другото което е – безсънието. В последната сутрин му се спеше много докато плуваше, приемаше течности и трябваше да се опитваме да го държим буден".

По темата се включи и Теодор Цветков. Той сподели, че все-още се възстановява, но гледа позитивно и добави:

"Беше много трудно предизвикателство и разбрах защо много малко хора се опитват да направят това нещо, защото се преборваш със себе си и това е най-важното".

Той отбеляза, че главната му мотивация е след това да преплува и Черно море, за да може да се намерят повече спонсори, които ще са съпричастни на каузата и инициативата за борбата с пластмасовото замърсяване. По време на събитието ще бъдат вземани проби от водата, които да покажат какво е наличието на пластмаса и микро пластмаса, за да се види какво е замърсяването.

Тази година преплуването е било отменено, защото Черно море се е водило военна зона, а ако догодина статутът бъде отменен и се намерят спонсори, смелото начинание ще се осъществи.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от филма

В дебюта на Петринел Гочев като кинорежисьор корабът не потъва

Дебютният пълнометражен филм на Петринел Гочев "Български кораб потъва в бурно море" беше показан в първите дни на фестивала "Златна роза" във Варна (на 25 септември). "В основата на историята е сблъсъкът на детето с големия свят. Но я има и обратната гледна точка – сблъсъкът на възрастния човек с непознатия детски свят ", каза пред..

публикувано на 26.09.22 в 18:36
Спортният журналист Стефан Георгиев

Мачът "България" - "Северна Македония" в прогнозата на Стефан Георгиев

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 25 септември 2022 Спортните събития от изминалата седмица с акценти в предаването от 25 септември..

публикувано на 26.09.22 в 16:15
Росица Кратункова от сдружение „Лекари на света”

България още няма национална програма за сексуално и репродуктивно здраве

Въпреки обсъжданията от 1993 г. насам с участието на експерти, национални институции, неправителствени организации и структури и програми на ООН в България и до днес няма приета национална програма по сексуално и репродуктивно здраве (СРЗ). Затова коалиция от неправителствени, правителствени и международни организации инициират поредица от събития,..

публикувано на 26.09.22 в 16:06
Дивна - специален гост в

Приемете „Витамин Дивна“ - еднократно, на 27 септември

Певицата Дивна беше специален събеседник в ефира на „Добър вечер, София". В първия ден на есента тя отново ни поднесе своя „Витамин Д“ и разказа с въодушевление за новата лайв-версия на песента, като радостен повод за предстоящия лайв концерт „Витамин Дивна“.  Певицата  подготвя уникалното  събитие с помощта на много музиканти,..

публикувано на 26.09.22 в 15:48

Мирослава Кацарова отново пее на софийска сцена

След дълго отсъствие от софийска сцена и повече музикална и организационна дейност за Пловдив, Мирослава Кацарова ще представи специален камерен концерт в Sofia Live Club на 27 септември, с участието на Мирослав Турийски (пиано) и Младен Димитров (барабани), както и актрисата Маргита Гошева. Пред Радио София Кацарова анонсира, че ще изпълни..

публикувано на 26.09.22 в 15:06

Популярни личности имат чатботове, но има и чатботове, които са популярни личности

Имаше време, когато чатботът беше иновация, предизвикваща любопитство и колебания за бъдещето му. Днес дигиталните роботи се ползват доста по- смело и широко, благодарение на безспорните му предимства. Сред тях са спестяването на време и човешки труд, бизнес инструмент за дигитализация на комуникацията, денонощно обслужване на евентуалните..

публикувано на 26.09.22 в 13:46

Представят работата на основоположниците на българската фотография в Галерия "Синтезис“

Днес (26 септември 2022 г.), в Галерия „Синтезис“ отваря врати „Библиотека Фотосинтезис“ . От 16.00 до 19.30 часа посетителите могат да видят 10 фотокниги, които представят работата на фотографи, поставили основите на българската фотография в края на XIX и началото на XX век. Събитието се организира за втора поредна година, каза в предаването..

публикувано на 26.09.22 в 12:35