Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Как ще бъде осъществен проектът за Национална детска болница

Снимка: pediatria-bg.eu

Българската педиатрична асоциация (БПА) излезе с критична позиция срещу проекта за Национална детска болница от частен инвеститор. Идеята за такава болница датира още от времето на социализма. Проф. д-р Иван Литвиненко, председател на УС на БПА разказа подробности по темата пред Радио София. Той коментира, че държавата е длъжна на децата да има такава болница, защото тази, която в момента изпълнява тези функции е Специализираната болница за активно лечение (СБАЛ) по детски болести "Проф. Иван Митев". Тя се помещава в сграда, строена със съвсем други цели предвидена за дом за деца.

"Чисто формално няма такава площ, която да побере всички клиники, които са необходими за едно комплексно обслужване на болно дете. Когато едно дете дойде, особено по спешност, или изпратено в затруднение от други части на страната, то обикновено не е добре насочено. Тъй, като нашата катедра е разположена на различни бази, части от нея са извън тази болница и се налага тези деца да бъдат транспортирани до едно, или друго звено. Понякога се налага да идват консултанти на място и всичко това е понякога много рисково за критично болните деца", поясни проф. д-р Литвиненко.

По думите му, такава болница може да бъде и като учебно заведение за подготовка на специалисти, тъй като тя трябва да бъде водещата университетска педиатрична клиника. Той поясни, че не може да се подготвят лекари без практика, а практиката идва на база случаите, които биват обслужвани. През 2012 г. БПА подема инициативата да бъде изградено такова учреждение, но чак 2017 г. има позитивен отклик от тогавашното управление, когато се учредява инициативен комитет за изграждане на детски здравен парк, но остава въпросът къде да бъде той.

"Тези години доказаха, че това, което е прокламирано от всички политици и всички възможни правителства през този период, първостепенната грижа за майчино и детско здравеопазване е  техен приоритет, е общо взето на приказки точно така. И тази загриженост води до тези залитания в една или друга посока в търсене на едно бързо, понякога не особено удачно и понякога не особено осъществимо, или законно решение, но то е с търсене на бърз дивидент от политици. В крайна сметка никога не е било подплатено с едно реално мислене по въпроса", отбеляза д-р Литвиненко.

Той подчерта, че основата трябва да дойде като задание от лекарите, БПА и от Университетската педиатрична болница, защото те най-добре знаят какви са нуждите и какви звена трябва да има и как да се осъществи комуникацията. Относно позицията на БПА, че сегашният проект за изграждане на такова учреждение не е най-добрият, проф. д-р Литвиненко каза:

"Национална частна" ми звучи като оксиморон. Представяте ли си "частен национален отбор по футбол"? Частен означава, че някой го селекционира, някой го менажира, някой определя къде и как ще играе. В случая имаме същата ситуация". Той допълни, че когато държавата изгради болница, тя ще стане проводник на държавната политика в такъв важен сектор, какъвто е детското здравеопазване и болницата ще може да има особен статут. Тя няма да разчита само на работа по клинични пътеки, а ще има субсидиране от страна на държавата, за да може децата да се лекуват с всички възможни необходими медикаменти и изследвания.

"Ние не се плашим от конкуренция ни най-малко. Ние се плашим, че така от една ще получим нито една клиника. Ще има сгради, ще има някакъв персонал, но той няма да бъде достатъчен и няма да осъществи това, което трябва да получат децата", сподели проф. д-р Литвиненко.

От Министерство на здравеопазването също изпратиха писмено становище, в отговор на позицията на БПА. В него се казва:

  • Mоже ли една частна болница да бъде национална и да гарантира в дългосрочен план равен достъп на всички български деца?

Съгласно Закона за лечебните дейности, чл. 4. (2): Лечебните заведения са равнопоставени независимо от собствеността им. В алинея 1 ясно е записано, че лечебните заведения оказват извънболнична и болнична помощ, като същите подлежат на контрол от принципала.

  • На въпроса как една новоизградена частна болница ще бъде акредитирана като университетска и ще гарантира качествено медицинско обслужване и обучение? От МЗ отговориха, че:

На територията на държавно или общинско лечебно заведение за болнична помощ може да осъществява дейност друго лечебно заведение за болнична помощ само при условие, че клиниките, отделенията и лабораториите в двете лечебни заведения за болнична помощ извършват различни медицински дейности.

В този случай ако една болница, независимо от нейната собственост – държавна или частна, отговаря на поставените условия, може да бъде акредитирана като университетска.

  •  От МЗ заявиха още, че Майчиното и детското здравеопазване е основен приоритет за държавата и Министерството на здравеопазването. В Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве 2021-2030 г.  ясно е записано, че специалисти по всички медицински специалности с педиатрична насоченост, сключили договор с НЗОК, трябва да оказват необходимото доболнично или болнично лечение. За реализацията на основните приоритети, заложени в програмата, ясно е записано, че ще се изгради Национална педиатрична болница, като към този момент процедурата по създаването ѝ не е прекъсвана, въпреки забавянето по обективни причини през последните 10 години. 

Основните акценти на фирмата изпълнител са:

  •  България е единствената държава в Европейския съюз, която няма специализирана национална детска болница. Историята на темата за изграждане на национална детска болница в София – скандалите и сега действащите ретроградни сили срещу нашия чист и честен проект, са всички добре известни и не заслужават внимание! Въпреки широкия обществен и политически отзвук, обаче,  реален напредък по изграждането и реализацията няма! Всяка година, родителите на хиляди болни български деца търсят лечение в чужбина, като за целта ежедневно събираме средства чрез благотворителни кампании.

  •  Фирмената група на Търговска Лига се развива вече 31 г. Ние сме сигурни и предвидими. Имаме 25-годишен опит в проектирането и изграждането на високотехнологични специализирани лечебни заведения, медицински научноизследователски центрове и GMP-сертифицирани фармацевтични производствени комплекси.

  •  Проектът предвижда изграждане на напълно нова многоетажна сграда в обособен парцел, проектирана специално и единствено с тази цел и функция – да обслужва само детската болница. "Мама и Аз" в София ще приема и лекува,  разбира се, деца и подрастващи от цялата страна, особено по-тежки случаи, за които не може да бъде намерена адекватна експертна помощ на регионално ниво. В напреднало сътрудничество, вече установено, с водещите центрове по майчино и детско здраве в Европа и Съединените щати, тази мечта ще стане реалност в следващите три години.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 1 декември се открива "Месец на Антарктида"

1 декември е Международния ден Антарктида. Той ще бъде отбелязан от  Българския антарктически институт, съвместно с Регионалния исторически музей - София с лекции, изложба и прожекции на филми на полярна тематика. Събитието озаглавено "Месец на Антарктида" ще бъде открито от проф. Христо Пимпирев в зоната под площад "Независимост" на Античния..

публикувано на 01.12.22 в 19:12

Strategic Leadership Forum 2022 ще събере лидери и специалисти

Световни лидери и предприемачи ще бъдат лектори в целодневната бизнес конференция в София. На 6-ти декември 2022 г., от 8:00 ч. в Интер Експо Център, Strategic Leadership Forum ще събере отново световно изявени специалисти от различни области, които ще обсъдят най-важните глобални теми. Подробности в ефира на Радио София разказа Анастас Гогов,..

публикувано на 01.12.22 в 17:33

Бул. "Витоша" е сред най-скъпите улици

Според световното проучване Main streets across the world столичният булевард "Витоша" се нарежда в топ 50 на най-скъпите улици. Изследването се провежда всяка година от консултантската компания Cushman & Wakefield, която е представлявана от "Фортън" в България, лидер в бизнес имотите в страната. Каква тенденция се задава сега сред бизнес..

публикувано на 01.12.22 в 16:12

Моделът "учене чрез работа"

Обменът на добри практики между бизнеса, държавните институции и образователната система беше във фокуса на провелата се днес в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ конференция "Решаващата роля на частните компании за една ефективната система на професионално образование". Организатори на събитието са Посолството на..

публикувано на 01.12.22 в 15:41

1 декември е Световният ден за борба със СПИН

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН, като тази година той е под наслов "Време за равенство". Подробности пред Радио София разказа Петър Цинцарски от Българския червен кръст. По думите му БЧК традиционно са партньори на Министерство на здравеопазването в отбелязването на този ден, както и на всички инициативи, свързани с..

публикувано на 01.12.22 в 15:11

Павлина Вежинова описва в книга духа на София от втората половина на XX век

„Хора и улици. Град като град“  е озаглавена новата книга на Павлина Вежинова, в която оживява духът на София от втората половина на XX век. Павлина Вежинова е дългогодишен редактор и сценарист в БНТ, автор и редактор на книги за възрастни, сценарист е и на множество филми, сред които документалният „Отвъд бариерата“, посветен на нейния..

публикувано на 01.12.22 в 14:35

Визуализират динамиката на духовното и стопанското ни Възраждане

През 2022 г. фондацията "Активна историческа карта" работи по цифрова динамична карта на тема "Българското Възраждане – духовно и стопанско" . По този начин новите технологии навлизат адекватно и в полза на нашето образование. "Започнахме преди 6 години, но по-усилено се занимаваме с това през последните три-четири – разказа пред Радио..

публикувано на 01.12.22 в 13:32