Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Димитрова - фамилен психолог и психотерапевт:

Какво е "газлайтинг" и какво е добре да знаем за него?

Психотерапевтът Валентина Димитрова с водещата Гергана Пейкова в Радиокафе
Снимка: Радио София

Чували ли сте за газлайтинг? На практика това понятие не се превежда на български език и не говори почти нищо на българската публика. Със сигурност обаче, то се характеризира като вид емоционално насилие. За него разказа в предаването "Радиокафе", фамилният психолог и психотерапевт Валентина Димитрова.
"Можем да го обясним като форма на насилие, което е вид емоционална манипулация, психологическо насилие. Тогава, когато манипулатора има за цел да обърка, да дезориентира човека отсреща, да го разколебае в собствената му представа за света, за реалността. Жертвата започва да се разколебава в собствените си чувства, инстинкти и ситуации", поясни тя.
Човек загубва всякаква ориентация - кое е истина и кое лъжа. Губейки почва под краката си, започва да се самообвинява и да вярва, че това което му се казва е така. По думите на психотерапевта жертвата не е виновна. Винаги, когато има насилие, вината е на насилника.
Този тип насилници нямат определен профил, твърди психологът. Това могат да бъдат както мъже, така и жени. Тя подчерта, че широко възприетото схващане, че това са хора с ниско възпитание и образование е погрешно. 
"Има изключително интелигентни и на много високи позиции хора, които използват различните форми на манипулация. Това се случва в семейството, в партньорските и работните взаимоотношения", отбеляза тя, и допълни обстоятелството,че самите манипулатори са били манипулирани и вкарвани в такъв модел от своите родители, семейство и начина по който са се свързвали.
"Това е техният начин на свързване. Те не намират друг и не знаят как да се свържат с човека отсреща", твърди Димитрова.
По думите й те не изпитват вина. "Дори когато казват, че изпитват вина, не го преживяват истински, защото това са хора със силно изразени нарцистични черти.
"Нарцисистите са сами по себе си дистанцирани, вероятно те в детството си са изпитвали голяма вина, с която не са могли да се справят. Тя вече е "отцепена " от тях и това е така наречената патология", подчерта още тя.
Как избират жертвата си? Това е много сложен механизъм, който става на несъзнателно ниво. Усещат уязвимостта на жертвата, че тя може да бъде манипулирана. Усещат момента на слабост, нуждата от закрила. Това са едни много несъзнавани моменти, които се улавят и усещат, посочи още Валентина Димитров.
Тя разкри, че в началото жертвата е обгрижвана, обичана, симпатична и поради това лесно влиза в тази тънка форма на манипулация. Това може да са мъже,  жени, и дори отношения между приятели. Проблемът не е полово обусловен.
Например в службата, насилник може да е в ролята на началник и да се получи злоупотреба с власт. С други думи:
Всичко което подлага на съмнение реалността, представата на жертвата, като я прави абсолютно невалидна "Това абсолютно не е вярно", "Аз никога не съм казвал подобно нещо", "Говориш пълни глупости", "Въобразяваш си", "Имаш проблеми с паметта"
Или вменяване на чувство на несигурност с околните: "Ти знаеш ли какви неща ми говорят за теб?" "Да не мислиш, че са те взели тук, защото си много добър/добра?" - всичко, което има за цел да разклати собствената самооценка
"Дори се е случвало манипулатора да премества документи, или други неща, с цел да обърка още повече жертвата", разкри психологът.
По думите й тези отношения на работното място са далеч от конструктивната критика и равнопоставените колегиални отношения. Липсва моментът, в който хората могат да изразят своята гледна точка, да се чувстват чути, разбрани и от това да произтече някаква промяна, обясни специалистът.
Към разговора с фамилния психотерапевт Валентина Димитрова, добавяме обстоятелството, че газлайтънгът е производно на пиесата на Патрик Хамилтън "Газлайт" и нейната екранизация през 1944-а година с Ингрид Бергман в главната роля.
До какви щети - психически или физически води газлайтингът?
"И до двете. От психологична гледна точка, хората започват да страдат от много голяма неувереност, ниско самочувствие. Физическият израз на това е депресия, хронични заболявания. Това може да има дълготрайни последици, ако дълго време отношенията са градени на такъв тип манипулация", подчерта психотерапевтът.
Бихме ли могли да се предпазим, ако насилникът е член на семейството, началник, колега, приятел?
"Има неща, които можем да направим - да следим информацията всеки ден, ако тя е различна, дори да се записва.
Вярвайте на собствените си чувства и преживявания, на инстинкта, който насилникът се стреми да бъде притъпен, вслушвайте се в него. Стремете се към гледната точка на страничен наблюдател, приятел, който да се опита да назове нещата. 
"Много често промяната в такива случаи идва отвън. Появява се някой отвън който казва, че това не е нормално и не е добре. И така този, който е насилван ще си даде сметка, че това което преживява е действително, защото подмяната на действителността и обстоятелствата е много изострена", съветва психотерапевтът..
Всеки който иска би могъл да се промени, стига да осъзнае, че има проблем, посочи в заключение Валентина Димитрова.
Нарцисистът обикновено не осъзнава това. Важно е да знаем, че всеки може да бъде подложен на някаква форма на насилие - както жените, така и мъжете.
Накрая на разговора се опитахме да погледнем и от по-различен ъгъл на газлайтинга. Кои са професиите, които разчитат на него?
Политическата сфера например, където много удобно се използва манипулацията. Газлайтингът може да доведе и до добри резултати за този, който го използва, например за задоволяване на определени амбиции в професията. Като пример, специалистът посочи медицината, където е невъзможно лекарят да проявява емпатия към всеки свой пациент. 
В този случай нарцисизмът е превърнат в нещо добро, позитивно и полезно за обществото, нещо което помага, за да може медикът да упражнява професията си адекватно..
В заключение, Димитрова подчерта, че нарцисизмът не е патология, но е важен начинът на неговата изява. Важно е да го използваме в позитивен смисъл, ако притежаваме елементи от него в характера си.
По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Виет – за предизвикателството да се придвижваш в София с инвалидна количка

Голяма част от инфраструктурата в София не е достъпна за хора с двигателни проблеми и придвижването е предизвикателство, сподели пред Радио София студентът Стефан Виет. Той страда от Остеогенезис инперфекта, по познато като “стъклени кости”. "Има трудности, които по свой собствен начин можеш да ги преодолееш, с помощ, разбира се. За да изляза..

публикувано на 25.07.24 в 18:16
Снимката е илюстративна

Спорове в СОС заради оборудването и обзавеждането на детски градини в район "Изгрев"

Оборудването и обзавеждането за няколко нови и разширения на съществуващи детски градини в район „Изгрев“ предизвика спорове между общинските съветници от коалиция „ГЕРБ-СДС“ и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (Спаси София). Несъгласието се породи от количествено-стойностните сметки, с които районният кмет д-р Делян Георгиев оправдава..

публикувано на 25.07.24 в 17:14

Делегати от над 130 държави ще обсъждат в София иновациите в подкрепа на климата

На 1 август 2024 г., Стопанският факултет и Националният център за полярни изследвания към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организират научна конференция „Наука и иновации в подкрепа на климата, устойчивостта и гражданите - от местни към национални и глобални перспективи и научени уроци за по-добри политики, практики и за по-добро..

публикувано на 25.07.24 в 16:27
Вили Лилков

Предлагат до 35% от капитала на шест столични общински дружества да бъдат търгувани на фондовата борса

До 35% от капитала на "Топлофикация София" ЕАД, "Център за градска мобилност" ЕАД, "Столичен автотранспорт" ЕАД, "Столичен електротранспорт" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД и "Софинвест" ЕАД да бъдат търгувани на фондовата борса. Такова предложение отправят от групата на “Синя София“ в Столичния общински съвет.  Според общинския съветник Вили Лилков така..

публикувано на 25.07.24 в 15:43
Аксел Добрева

От приложните изкуства в София до Сорбоната

В предаването “Добър вечер, София“ се срещаме с младата, талантлива и амбициозна Аксел Добрева. Тя следва мечтите си без да спира и те я отвеждат не къде да е, а в Сорбоната - Париж, където в момента е студентка по изкуства. Аксел Добрева прави първите стъпки в света на изкуството в съвсем ранна възраст. На 5 години започва да рисува, а..

публикувано на 25.07.24 в 15:19

Хотелиерите и ресторантьорите са готови на активни протестни действия

На активни протестни действия са готови хотелиери и ресторантьори. Причината - високата цена на тока за бизнеса през последния месец, която в пиковите часове достига до 2000 лева за мегаватчас. Пред Радио София Атанас Димитров - заместник-председател на БХРА обясни, че вече са алармирали за проблема в писмо до министъра на туризма и до КРИБ...

публикувано на 25.07.24 в 14:46
Кадър от клипа на песента

"Lunikk" представи нова песен с лятно настроение и тропическо звучене

Дует "Lunikk" представи новия си музикален проект. Песента се казва "Swmming pool" и е първата след дебютния им албум "Unreal City" излязъл преди година. Директно от своето музикално студио Кристина Йорданова и Денислав Попов разказаха повече пред Радио София. " Създаването на албум за един артист е нещо свръх грандиозно. То е свързано с..

публикувано на 25.07.24 в 13:43