Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какви са проблемите на район "Студентски"?

Снимка: studentski.bg

Какви са проблемите на район "Студентски"? Пред Радио София говори урбанистът арх. Калоян Карамитов. Най-гъсто заселените квартали в района са комплекс "Студентски град" и кв. "Витоша ВЕЦ – Симеоново", защото това са едни от териториите на София, в които се строи усилено. По думите му, когато има толкова много хора на едно място търсенето на социална инфраструктура, като детски градини, транспорт и училища е много голямо.

"Една не малка част от кв. "Малинова долина" и "Витоша ВЕЦ – Симеоново" са без канализация и интерестното беше, че преди две години се направи един много сериозен план за развитие и инвестиция в канализация в София. Тези два квартала не бяха включени в този първи етап на развитие, въпреки, че там има доста сериозно строителство", коментира арх. Карамитов.

Ръст на жителите се предвижда заради южните територии, но това зависи от инвестиционните намерения основно в кв. "Малинова долина". Транспортът също е проблемен. Относно велоалеите арх. Карамитов сподели, че има само една, която е от т. нар. "боядисани на асфалт", като на нея доста често има паркирани автомобили и в момента е неизползваема.

По темата се изказа и Антоан Йосифов, жител на кв. "Малинова долина". Той сподели, че озеленяването не е такова, каквото е било предвидено, а презастрояването също е другият проблем. По думите му отстоянието от блок до блок също не се спазва. Той сподели, че на ул. "Георги Русев" 18 не е есфалтирана. Липсата на тротоар и множеството дупки са обект на възмущение от гражданите.

По темата се включи и жителят на район "Студентски "Гаро Пилибосян. Той сподели за улица "Едуард Генов", която също не е асфалтирана и е кална. След среща с представители на Столична община той сподели, че има възлагателно писмо улицата да бъде заравнена с трошен камък.

"Никой не се обвързва с конкретни срокове и не знаем това кога ще се случи. Междувременно всеки трябва да си плаща данъците", каза Пилибосян.

Чуйте още подробности по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След отварянето на пещта

Доц. Красен Троански ни представя изложбата Моментум , която се открива на 28 март в Чешкия център от 18 ч.: "Идеята се роди във връзка с юбилея на специалността "Дизайн на порцелан и стъкло" в НХА. Историята ни е свързана с Пражката академия и това е естествено продължение и избор на колеги, с които да отбележим празника ни. Искаме да..

публикувано на 25.03.23 в 16:00

По селата и у нас

Десислав Лафчиев, околоселски пътешественик за едноименната поредица : "Проектът стартира преди около 10 години. Винаги съм бил голям фен на селата, родителите ме оставяха за 2-3 седмици. Свобода без вечерен час, да можеш да тичаш по горите! В този период 2013-4 не се споменаваше хубавата страна на селата и тогава решихме да ги покажем. Има около..

публикувано на 25.03.23 в 15:00
С Александър Балкански

За цирка няма възраст

Премиера на новата програма на цирк „Балкански“- Александър Балкански е в студиото: "Ние сме седмият цирк с най-високото европейско признание, еквивалент на "Мишлен". Само пет цирка имат нашата конструктура - цирк шапито без мачти. На първо място в програмата ни са украински артисти, после идва италианска дресура на кучета, внучката ми на 8 години..

публикувано на 25.03.23 в 11:50

Травматично тийн-преживяване в песен

Група „Lefties“ представят новата си песен с видеоклип.  Даниел Стайков – вокалист и основател на групата е с нас в студиото по този повод: " Сляти " е първият ни опит да направим любовна драма. Начинът по който се качва нагоре една връзка и после слиза надолу. Песента съм я написал на 15 години за първата си приятелка. Тя беше тогава на 19. Беше..

публикувано на 25.03.23 в 11:30

Джаз скитници и измамници по Буратино

Милица Гладнишка и Никеца представят: "Лисицата и Котарака - Два вокала и една щура китара в една съботна вечер": "Никеца го видях в едно предаване за таланти, направо ме отвя. След време се събрахме в един уъркшоп по "Майстора и Маргарита". Тогава разбрахме, че можем заедно да правим музика, първата песен бе по текст на Булгаков. Правим различни..

публикувано на 25.03.23 в 10:54
София и Мила

Грешката и значението ѝ за артиста

Започва третото издание на Фестивала за илюстрация и графика – ФИГ. За него ни говорят Мила Михайлова – организатор и София Попйорданова - автор: "Грешка в книгата на Аз-а" е темата, около която се събираме. Трима родни автори и трима чуждестранни са участниците. Работилниците ни са за ризо и ситопечат, тази вечер е перформативна вечеря с терор..

публикувано на 25.03.23 в 10:37

Реставрират играчки за радост на деца бежанци

От фондация „От нас зависи“  са предприели кампания за реставриране на дарени плюшени играчки, които след това да бъдат подарени на деца-бежанци. В благородната инициатива се включват както семейства, така и училища и детски градини, а децата на бежанците сами избират плюшените си приятели. „Работим с няколко групи нуждаещи се..

публикувано на 24.03.23 в 19:43