Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

С конкурс избират младежки делегати към ООН за 18 месеца

Снимка: bgyouthdelegate.org

Дружеството за ООН в България с официалната подкрепа на Министерството на външните работи и своите партньори от неправителствения сектор организира за 17-а поредна година национален конкурс за избор на български младежки делегати към ООН.

Селекционната кампания ще се проведе до юли 2023 г. на етапи онлайн и на живо. Първите два кръга са по документи.

Програмата „Български младежки делегати към ООН“ (БМДООН) дава възможност на двама млади хора да се включат в делегацията на България към Общото събрание на ООН, Комисията по социално развитие на ИКОСОС и други международни форуми, където работят с правомощия, сравними с тези на акредитиран дипломат, съгласно политиките на ООН за младежта.


 Цветелина Гарелова и Виктория Савова - настоящи младежки представители на България в ООН

Избраните делегати ще имат 18-месечен мандат (2023-2024). Те изпълняват важната роля на представители на гласа на младежите в България на най-високо междуправителствено ниво. Работата им е насочена предимно към младежките политики и актуалните за българската младеж теми и предизвикателства.

България остава припознат сътрудник в насърчаването на младежкото участие на международно ниво вече повече от 15 години, изтъкват от БМДООН.

Подробности за процедурата по избор на младежките делегати, както и изискванията към кандидатите вижте тук.

Кандидатстването или номинирането става тук до 23:59 ч. на 14.04.2023 г.

В помощ ще ви бъде и разговора на Данаил Конов с Виктория Савова и Цветелина Гарелова.

Те обясниха, че основният фокус на работата на делегатите е върху трите приоритетни области, които са най-вълнуващи за младежите у нас.
А те стават ясни след провеждането на анкета. В мандата да двете дами приоритетите са били свързани с образованието, заетостта и участието на младите хора при вземането на решения.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктория Савова и Цветелина Гарелова, настоящите младежки делегати към ООН

Хубаво е извън личния живот да има кауза

Търсят се следващите младежки делегати към ООН.  За седемнадесета поредна година чрез конкурс в четири кръга ще бъдат определени двамата официални младежки представители на България към Организацията на обединените нации с мандат 2023-2024 година. Селекционната кампания, която се състои в етапи онлайн и на живо, ще се проведе в периода от 14..

публикувано на 01.04.23 в 10:46

Посланици на изчезващи видове

Зоологическа градина София ще отбележи 1 април – Международния ден на птиците от 10:30 ч. до 14:00 ч. с информативна програма и специални гости от Българското дружество за защита на птиците BirdLife Bulgaria. Подробности от  Катя Зарева, еколог към столичната зоологическа градина: "Това е един от най-старите екологични празници. Отбелязва се..

публикувано на 01.04.23 в 09:44

До 28 април гражданите могат да кандидатстват по Програма „Зелена София“ за 2023 г.

Столичната община откри процедура за кандидатстване с проектни предложения по  Програма „Зелена София“ . Желаещите могат да подадат документи до 17:00 ч. на 28 април 2023 г. в деловодството на районната администрация, на чиято територия се намира зелената площ. Кампанията на общината се провежда за 12-а година и цели да включи гражданите в..

публикувано на 31.03.23 в 19:27

Половината от българите смятат, че жените и мъжете не са равнопоставени в професионално отношение

Половината от българите смятат, че двата пола не са равнопоставени в професионално отношение , сочи проучване на Съвета на жените в бизнеса в България , което е направено по повод 10-ата годишнина на организацията. Допитването е проведено от агенция „Тренд“ . Данните показват, че под равнопоставеност 27% от анкетираните разбират равни..

публикувано на 31.03.23 в 17:21

"Досами" - пространство за изкуство и вдъхновение

Среща в ефира с Нона Куманова – художник и Зара Богданова – специалист по дърворезба, които разказаха за една нова и недотам позната програма, финансирана от НФ „Култура“ – „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“. Благодарение на това съфинансиране, младите дами стартират свой проект,..

публикувано на 31.03.23 в 17:15

Стартира втори конкурс за български аудиосериал

"Светът след утре" е темата на втория конкурс за български аудиосериал. Кандидатстването за него стартира на 25 март 2023 г., а в него могат да вземат участие всички утвърдени и прохождащи автори, които са готови да се изправят пред предизвикателството на този все по-популярен формат. Победителят ще има възможността да работи с подкрепата на..

публикувано на 31.03.23 в 16:00