Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ментори се учат за успешни онлайн курсове на международна конференция в София

Снимка: Радио София

Независимо къде живее, благодарение на дигиталните технологии в днешно време човек може да учи всичко, дори да „посещава“ курсове и програми в най-различни сфери на водещи световни образователни институции.

От какво се лишаваме обаче, когато учим предимно в дигитална среда, може ли дигиталното учене да бъде също социален процес? Какъв модел за работа е най-добре да се прилага при групови онлайн курсове? Какво да е съдържанието в обучителните модули? Какви инструменти може да се използват за успешен и приятен процес на учене?

На тези и още редица други въпроси ще предлагат отговори на 30 март, по време на международната обучителна конференция „Future of Digital Learning”, организирана в София от Народно читалище „Бъдеще сега 2006” съвместно с партньори от Италия, Финландия, Холандия, Кипър и Гърция.

Форумът е в рамките на проекта “MOOC4ALL - Innovative Model for Facilitating On-line Learning Success”, съфинансиран от програма „Еразъм+“ на Европейската комисия с подкрепата на ЦРЧР, и предоставя възможност да се проследят иновациите в професионалното обучение и образование, чрез специален модел за дизайн на учебна среда.

Според едно изследване, успеваемостта на хората, които завършват различни онлайн курсове, е между 4 и 6%, тоест изключително малка. Причината е в липсата на много фактори, които ги има на живо - нямаш приятели, с които да учиш, няма хора, с които да споделяш, няма точна методология , която да те изведе на финала и много хора лесно се отказват да завършат даден онлайн курс“, обясни пред Радио София Лора Абаджиева от НЧ „Бъдеще сега 2006”.

Тя съобщи, че е създадено специално приложение за подкрепа на ментори и фасилитатори, за да могат техните курсисти по-успешно да завършват онлайн обученията си.

„Социалният аспект е много важен фактор. Чрез тази апликация създаваме пространство, в което можеш да си толкова социален, колкото в класната стая и с ментора, който би трябвало да пред теб на живо“, обясни Атина Папандреу от Гърция.

Луиджи Вители от Италия разказа как коронавирусната пандемия се е отразила на образователната система в страната му и как дигиталните технологии рязко са навлезли в употреба (всъщност както навсякъде в Европа).

„Ковид изкара наяве социалните неравенства в училището, видя се, че на някои места в страната няма добро интернет покритие. В същото време се откриха други социални възможности“, изтъкна той.

Ученето в дигитална среда е много хубава и приятна възможност за много хора. Човек трябва да се възползва от добрите предложения и желанията си, но с по-висока успеваемост, допълни Лора Абаджиева.

Чуйте разговора на Антония Каменичка.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

100 деца показват знания по първа помощ в състезание на БМЧК

Национално състезание на ученически екипи по първа помощ , организира Българският младежки Червен кръст (БМЧК) на 10 юни в базата в село Лозен . В състезанието ще участват 100 деца от цялата страна на възраст от 12 до 14 години , разпределени в 25 отбора. Чрез различни симулативни задания в отделните пунктове ще бъде..

публикувано на 09.06.23 в 20:17

Какво показа националният конкурс за най-добър младежки стартъп?

Приключивторото издание на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България” . Той се организира от Фондът на фондовете и СУ „Св. Климент Охридски”. Състезанието включваше 6-седмична обучителна програма , в рамките на която участниците придобиха ценен опит преди финалното представяне на идеите си пред инвеститорите...

публикувано на 09.06.23 в 19:33

Фестивалът "КООП Банкя 2023" продължава до 11 юни с богата програма

Четиридневният фестивал „КООП Банкя 2023” продължава до неделя, 11 юни, съобщи пред БНР-Радио София Александра Александрова, зам.-кмет на едноименния район. Основната цел на станалия вече традиционен за Банкя фестивал е създаване на благоприятна среда за изява на хората с увреждания и активното им включване в обществени прояви...

публикувано на 09.06.23 в 17:51

Проектът "Бебе.бг" с призив за информираност и превенция на репродуктивното здраве

Таня Генова е инициатор и организатор на проекта "Бебе бг" и инициатор на панелна дискусия "Фертилитет, репродуктивно здраве и превенция при младите хора“ В разговор с нея в предаването "Радиокафе", говорим за популяризирането на темата за репродуктивното здраве, както и за превенцията при младите хора "Най-сложната задача в..

публикувано на 09.06.23 в 17:18

Яница Петкова: Започна избистряне и преформатиране на политическите сили

Тези, които съставляваха двата основни опозиционни лагера през последните 2 години в българската политическа система, се принудиха от обстоятелства да съставят тази странна за нашите ширини коалиция. Но все още не може да се каже със сигурност, че политическата криза е приключила. Това смята и изрази в коментар пред БНР-Радио София..

публикувано на 09.06.23 в 17:05
Румяна Коларова

Румяна Коларова: Още не виждаме как ще се раздели властта и дали ще се споделя отговорността

Още не сме видели пълната конструкция на правителството , за край на политическата криза е рано да се говори, но със сигурност са направени първи стъпки към постигане на някакво разрешение. „Желанието на ГЕРБ беше да има споделена отговорност за действията на това правителство , но до този момент фактически основната се носи от..

публикувано на 09.06.23 в 15:57

Уъркшоп по уличен театър за деца ще обучава и забавлява малките палавници

Безплатен уъкшоп по уличен театър за деца, едно събитие, което ще се случи в утрешния ден, 10 юни 2023 г. и включва в себе си различни инициативи. Дамяна Коева, един от организаторите на инициативата, разказа повече в предаването "Радиокафе". "Това е една нова инициатива на нас, артистите от Пътуващ театър "Скрин", които в последните години..

публикувано на 09.06.23 в 15:14