Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ментори се учат за успешни онлайн курсове на международна конференция в София

Снимка: Радио София

Независимо къде живее, благодарение на дигиталните технологии в днешно време човек може да учи всичко, дори да „посещава“ курсове и програми в най-различни сфери на водещи световни образователни институции.

От какво се лишаваме обаче, когато учим предимно в дигитална среда, може ли дигиталното учене да бъде също социален процес? Какъв модел за работа е най-добре да се прилага при групови онлайн курсове? Какво да е съдържанието в обучителните модули? Какви инструменти може да се използват за успешен и приятен процес на учене?

На тези и още редица други въпроси ще предлагат отговори на 30 март, по време на международната обучителна конференция „Future of Digital Learning”, организирана в София от Народно читалище „Бъдеще сега 2006” съвместно с партньори от Италия, Финландия, Холандия, Кипър и Гърция.

Форумът е в рамките на проекта “MOOC4ALL - Innovative Model for Facilitating On-line Learning Success”, съфинансиран от програма „Еразъм+“ на Европейската комисия с подкрепата на ЦРЧР, и предоставя възможност да се проследят иновациите в професионалното обучение и образование, чрез специален модел за дизайн на учебна среда.

Според едно изследване, успеваемостта на хората, които завършват различни онлайн курсове, е между 4 и 6%, тоест изключително малка. Причината е в липсата на много фактори, които ги има на живо - нямаш приятели, с които да учиш, няма хора, с които да споделяш, няма точна методология , която да те изведе на финала и много хора лесно се отказват да завършат даден онлайн курс“, обясни пред Радио София Лора Абаджиева от НЧ „Бъдеще сега 2006”.

Тя съобщи, че е създадено специално приложение за подкрепа на ментори и фасилитатори, за да могат техните курсисти по-успешно да завършват онлайн обученията си.

„Социалният аспект е много важен фактор. Чрез тази апликация създаваме пространство, в което можеш да си толкова социален, колкото в класната стая и с ментора, който би трябвало да пред теб на живо“, обясни Атина Папандреу от Гърция.

Луиджи Вители от Италия разказа как коронавирусната пандемия се е отразила на образователната система в страната му и как дигиталните технологии рязко са навлезли в употреба (всъщност както навсякъде в Европа).

„Ковид изкара наяве социалните неравенства в училището, видя се, че на някои места в страната няма добро интернет покритие. В същото време се откриха други социални възможности“, изтъкна той.

Ученето в дигитална среда е много хубава и приятна възможност за много хора. Човек трябва да се възползва от добрите предложения и желанията си, но с по-висока успеваемост, допълни Лора Абаджиева.

Чуйте разговора на Антония Каменичка.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмовият конкурс "35 секунди демокрация" представя гледните точки на млади творци

През 2024 г. отбелязваме 35 години от падането на берлинската стена. По този повод филмово студио „Ню Бояна“, Крис Захариев и с подкрепата на Фондация „Америка за България“, организират филмов конкурс „35 секунди демокрация”. Той е насочен към български творци на възраст между 18 и 30 години. Целта е да бъдат представи гледните точки на..

публикувано на 18.07.24 в 18:05

Столичната община отбелязва професионалния празник на българските спасители

Днес Столичната община отбелязва професионалния празник на българските спасители в Деня на Гражданската защита.  До 18 часа екипи на Гражданска защита и на Дирекция "Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община ,  БЧК и ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“ разясняват на гражданите как да реагират при бедствия и аварии...

обновено на 18.07.24 в 16:55
Проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология във Военномедицинската академия

Проф. Ивайло Даскалов: Българите неглижират рисковите фактори, свързани със сърдечно-съдовите заболявания

България е на едно от челните места по сърдечно-съдови заболявания. Освен ниската здравна култура и липсата на профилактика, друг важен фактор за развитието им е затлъстяването на нацията. Много често артериалната хипертония протича безсимптомно, а нелекуването на високото кръвно налягане уврежда сърцето. Съветът на специалистите е да..

публикувано на 18.07.24 в 15:19
Велека Цанкова от

Мишо Йосифов и "Новините в джаза" представят своята Лятна емисия в последния ден на юли

Велека Цанкова за Лятната емисия на "Новините в джаза", която ще можем да видим на терасата на "Топлоцентрала" на 31 юли 2024 г.  и съвсем не е за изпускане, защото… "Подбрали сме музика със съвсем лятно настроение, ще има интересни кавъри на популярни пиеси, а в същото време разбира се, ще си посвирим и от авторската ни музика, която се..

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Започна реконструкцията на ул. "Опълченска"

Днес започва реконструкцията на ул. "Опълченска", което се случва 12 години след изготвянето на проекта. Дейностите стартираха от мостовото съоръжение при река Владайска на кръстовището с бул. Сливница, където вече са въведени и ограничения в движението. Участъкът, който предстои да бъде ремонтиран е до кръстовището на ул. Опълченска с бул...

публикувано на 18.07.24 в 12:22