Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ментори се учат за успешни онлайн курсове на международна конференция в София

Снимка: Радио София

Независимо къде живее, благодарение на дигиталните технологии в днешно време човек може да учи всичко, дори да „посещава“ курсове и програми в най-различни сфери на водещи световни образователни институции.

От какво се лишаваме обаче, когато учим предимно в дигитална среда, може ли дигиталното учене да бъде също социален процес? Какъв модел за работа е най-добре да се прилага при групови онлайн курсове? Какво да е съдържанието в обучителните модули? Какви инструменти може да се използват за успешен и приятен процес на учене?

На тези и още редица други въпроси ще предлагат отговори на 30 март, по време на международната обучителна конференция „Future of Digital Learning”, организирана в София от Народно читалище „Бъдеще сега 2006” съвместно с партньори от Италия, Финландия, Холандия, Кипър и Гърция.

Форумът е в рамките на проекта “MOOC4ALL - Innovative Model for Facilitating On-line Learning Success”, съфинансиран от програма „Еразъм+“ на Европейската комисия с подкрепата на ЦРЧР, и предоставя възможност да се проследят иновациите в професионалното обучение и образование, чрез специален модел за дизайн на учебна среда.

Според едно изследване, успеваемостта на хората, които завършват различни онлайн курсове, е между 4 и 6%, тоест изключително малка. Причината е в липсата на много фактори, които ги има на живо - нямаш приятели, с които да учиш, няма хора, с които да споделяш, няма точна методология , която да те изведе на финала и много хора лесно се отказват да завършат даден онлайн курс“, обясни пред Радио София Лора Абаджиева от НЧ „Бъдеще сега 2006”.

Тя съобщи, че е създадено специално приложение за подкрепа на ментори и фасилитатори, за да могат техните курсисти по-успешно да завършват онлайн обученията си.

„Социалният аспект е много важен фактор. Чрез тази апликация създаваме пространство, в което можеш да си толкова социален, колкото в класната стая и с ментора, който би трябвало да пред теб на живо“, обясни Атина Папандреу от Гърция.

Луиджи Вители от Италия разказа как коронавирусната пандемия се е отразила на образователната система в страната му и как дигиталните технологии рязко са навлезли в употреба (всъщност както навсякъде в Европа).

„Ковид изкара наяве социалните неравенства в училището, видя се, че на някои места в страната няма добро интернет покритие. В същото време се откриха други социални възможности“, изтъкна той.

Ученето в дигитална среда е много хубава и приятна възможност за много хора. Човек трябва да се възползва от добрите предложения и желанията си, но с по-висока успеваемост, допълни Лора Абаджиева.

Чуйте разговора на Антония Каменичка.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изградиха "Зелен коридор на здравето в "Надежда"

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта е да се активира физическата активност на жителите на района, каза пред Радио София Милена Ташева, която представлява академичния партньор на Столичната община по програма „Хоризонт 2020“. Тя добави, че е изграден..

публикувано на 25.04.24 в 09:12

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:16

Отново дъжд, температурата в София пада до около 11°

През страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно, съобщиха от НИМХ. Ще има валежи от дъжд, през деня – ще са повсеместни, в следобедните часове на много места придружени с гръмотевици. На отделни места, главно в планинските райони ще са значителни по количество. Има условия и за градушки. Ще духа слаб, през деня – умерен..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56