Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неправителствени организации и граждани против Закона за регистрация на чуждестранните агенти

Теодора Бакърджиева от БДФ и Траян Траянов от "Заедно в час" в "Радиокафе"

Траян Траянов от "Заедно в час" и Теодора Бакърджиева от БДФ
Снимка: Радио София

В предаването "Радиокафе“ гостуваха Теодора Бакърджиева, изп-директор на Български дарителски форум и Траян Траянов, изп. директор на Фондация "Заедно в час", за да разкажат за тревогата на организации от неправителствения сектор у нас, голяма част от които протестираха против конкретни текстове от предлагания Закон за регистрация на чуждестранните агенти, който беше внесен за обсъждане в Народното събрание на 10 септември.

В протестни писма и призиви до председателя на Народното събрание, до народните представители в 50-тия Парламент, изпратиха от екипа на Български дарителски форум (БДФ) и от екипа на фондация „Заедно в час“.

“Законопроектът има идеята да стигматизира гражданското общество и да ограничи свободите и правата на всички граждански организации, както и физически лица да изпълняват своите мисии“, заяви Теодора Бакърджиева от БДФ.

"Аз бих определил този закон като антибългарски, той цели на практика да убие и потисне всякакъв вид международен обмен и би направил изключително труден живота на българските учени и българските учители, би затруднил много деца и семейства от уязвими групи, които получават подкрепа от неправителствени организации и от гражданския сектор“, посочи Траян Траянов от „Заедно в час“ и допълни, че не само гражданските организации са разтревожени, но и работодателските асоциации, както и хиляди граждани, подписали се и обявили се против този закон.

Сред организациите, обявили се против приемането на Закона за чуждестранните агенти, са Българската стопанска камара, Конфедерацията на независимите синдикати в България, Българската предприемаческа организация, Българската асоциация на софтуерните компании, Българска работодателска асоциация иновативни технологии, Българският дарителски форум. Над две хиляди отделни граждани и граждански организации са подкрепили общо становище с призив за отхвърляне на законопроекта. Всички становища могат да бъдат намерени на страницата на Народното събрание.

“Атаките срещу неправителствените организации са атаки срещу гражданите на България. Неправителствена организация е сдружаване на граждани със сходна мисия. Забранявайки такова сдружаване, се отхвърля ролята на гражданите в развитието на една държава”, се казва в изпратеното до Народното събрание становище на “Заедно в час”.

Забраната за граждански организации и отделни експерти, получили чуждестранно финансиране извън ЕС, да извършват дейност в държавни и частни детски градини, училища и университети ще влоши още повече качеството на българското образование. В момента над половината от българските 15-годишни ученици са функционално неграмотни (PISA 2022). Те не притежават ключови за съвременния свят умения, посочват от организацията.

Според призива на Български дарителски форум, изпратен до депутатите в 50-тото Народно събрание, подобен закон би лишил множество талантливи български младежи от възможността да продължат образованието си със стипендии от чужбина, защото ще бъдат обявени за „чуждестранни агенти“. Той би лишил от хранително и материално подпомагане хиляди възрастни и социално слаби хора, както и буквално от живот много българи, които разчитат на дарения от страната и чужбина, за да могат съответно да се прехранват или лекуват в наши или чуждестранни болници.

Всеизвестен факт е, че получатели на частна дарителска подкрепа са и различни административни структури, държавни и общински лечебни и образователни заведения, културни институти и др. В резултат от приемането на този закон потърпевши ще бъдат всички – организации, институции, физически лица, посочват те.

Още аспекти по темата чуйте в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Късно лято в края на септември, с температура в София около 29°

Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от юг-югоизток, съобщиха от НИМХ.Температурите още малко ще се повишат и преобладаващите максимални ще бъдат между 28° и 33°, в София - около 29°. В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде..

публикувано на 27.09.24 в 07:35

Започва подготовката за новото издание на Лидерска академия "Успяваме в България"

Съветът на жените в бизнеса в България започва процеса за кандидатстване за новото единадесето издание на Лидерската академия "Успяваме в България". Обучителната програма има за цел да насърчава и подкрепя професионалното развитие на жени предприемачи и такива, заемащи управленски позиции. За периода от 2014 г., когато се проведе първото издание на..

публикувано на 26.09.24 в 17:57

Безплатни изследвания на функцията на белите дробове в София и страната

Кампанията "5 минути за ЗДРАВЕ" за безплатни изследвания чрез телемедицина продължава и през есента в 7 града на страната Целта на инициативата е превенция на рака на белия дроб и тютюнопушенето София и Русе са първите градове, в които ще се проведе есенното издание на кампанията за безплатни изследвания чрез телемедицина на основни..

публикувано на 26.09.24 в 17:55

Заснемането на филм е магия

В предаването "Добър вечер, София“ се оформи абсолютна актьорска среда в присъствието на Кристиян Илиев – актьор и радиоводещ, и двамата млади актьори и Михаил Иванов и Ник ола Куцев . Няколко са поводите, за тяхното гостуване – за да разкажат за своята инициатива, чиито няколко епизода вече са факт, за участието си във филма „Триумф“, който..

публикувано на 26.09.24 в 17:31

Младите хора по-трудно биват мотивирани за участие в политическия процес

Започва петото издание на " Лигата на младите гласоподаватели " по повод предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври. Мащабната кампания се организира отново от Националния младежки форум , Студентска асоциация за изследване на международните отношения и Студентски клуб на политолога. Целта ѝ е да повиши информираността сред..

публикувано на 26.09.24 в 15:33
Адриан Николов

Адриан Николов: Има известно изкривяване на средната работна заплата за страната

От 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да стане 1077 лева, но някои работодателски организации оспорват това. Служителите искат МРЗ да се вдигне още, а бизнесът – да се намали с 200 лв. Бизнесът иска въвеждането на европейска директива, която предполага още регулации при определянето на минималните възнаграждения. Синдикатите обаче казват,..

публикувано на 26.09.24 в 14:56

Програмата Culture Moves Europe подкрепя артисти и професионалисти от областта на културата

В предаването “Радиокафе“ говорим за култура. За създаването и развитието на креативна среда за българската култура ще допринесе и програмата Culture Moves Europe  (Културата движи Европа), която подкрепя творческите резиденции и мобилността на артистите и професионалистите от областта на културата . Тя предоставя безвъзмездни средства..

публикувано на 26.09.24 в 14:31