По-висок данък за жилище в Банкя, което не е основно

Промяна ще има и за имоти в Панчарево

Снимка: Архив

По-висок данък от 2019 г. ще заплащат собствениците на къщи в Банкя, "Панчарево" и ПП "Витоша", на които това не е основното жилище. Промяната в данъка се налага поради това, че трите местности на територията на Столичната община са със статут на курорти от национално или местно значение.


Законът позволява на общинските съвети да изберат какво да е увеличението на данъка. От 5 до 7 промила върху данъчната оценка може да бъде увеличението на имоти в курорти от национално значение като Банкя, и от от 4,5 до 6 промила за такива от местно значение. Повишението на налога да е минималното е предложението, което е внесъл зам.-кметът по финанси на София Дончо Барбалов:

Предлагаме минималните нива, отчитайки все пак социалния елемент, въпреки че данъците в тези райони не са толкова високо. За хората, които постоянно живеят там, няма да има промяна. За тези, които имат втори, трети имот в тези райони, за тях ще има увеличение на данъка. Средно за квартал "Панчарево" се очаква увеличението да е около с 5 лв. на имот на годишна база, а за град Банкя - 15 лева на имот.

Промяната ще засегне около 800 партиди в "Панчарево" и около 15 хиляди партиди в Банкя. Всички останали, чиитоо къщи са основно жилище, ще продължат да плащат както досега половината от данъка, дължим за имот в София - 1,875 на хиляда върху данъчната оценка.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.