Почистват драсканиците от фасадите, графити майсторите - с обособени места за творчество

Снимка: Венета Павлова
От началото на годината Столичният инспекторат работи по кампания за почистване на драсканиците от фасадите на столичните училища. 

За няколко месеца са заличени драсканиците от фасадите на 9-та френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ , 133 СУ „А. С. Пушкин”, СМГ „П. Хилендарски”, 6 ОУ „Граф Игнатиев”, 126 ОУ „П. Ю. Тодоров” и 142 ОУ „В. Ханчев”. Това обясни общинският съветник в Столичния общински съвет Михаела Иванова. 

По инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова е била организирана и среща с представители на културния сектор и столичните училища, на която са обсъждани начините, чрез които могат да бъдат опазени сградите от вандалски прояви, обясни още Михаела Иванова.

В район "Подуяне" вече има обособени места, на които любителите на графитите могат да рисуват. Кампанията на Столичната община обаче е насочена към драсканиците в централната градкса част, които не могат да се нарекат изкуство. 

Целта не е да се ограничавт творците, а да се обърне внимание на превенцията срещу драсканиците по фасадите.

Още - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.