Българи празнуват сред рози дамасцена на лондонския Голдън скуеър

| обновено на 24.05.19 в 16:34
В навечерието на 24 май българи и англичани отпразнуваха заедно Деня на българската писменост и култура. Голдън скуеър - малък площад в сърцето на Лондон, се превърна в сцена, на която се изявиха български таланти от различни жанрове. Класическа, съвременна музика, електронна арфа, гайда, фолклорни танцови изпълнения зарадваха посетителите. Специално подредени щандове представиха произведения на изкуството, книги на български и английски, чиито автори живеят в Лондон и лично присъстваха на събитието.

Фестивалът на българската култура се организира от Лондонската българска асоциация по случай 24 май и беше открит от Бойко Боев - председател на асоциацията. Събитието се проведе под патронажа на Българския сити клуб в Лондон и неговия председател принц Кирил, който приветства всички българи с предстоящия празник.

Гости на празника бяха и посланикът на България в Лондон г-н Марин Райков, лондонски общински съветници и приятели на България в Лондон.

„Тази дата е свързана с корените на нашата идентичност като нация, затова се радвам, че моята първа среща с българската общност в ролята ми на български посланик в Лондон е Денят на българската култура и писменост.“ - отбеляза г-н Райков в приветствената си реч.

На 29 май ще има още едно събитие под знака на 24 май, съобщава специално за Радио София Виолина Тошева от Лондон. Тогава д-р Димитър Пеев ще изнесе лекция в Института по археология. Темата е за най-стария документиран славянски език и създаването на българската азбука.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия