Театърът като добре сработена машина

Предаването “Радиоприемница” отново е в Народния театър “Иван Вазов”, където тече трескава подготовка за третото издание на “Театър пред театъра”, което ще се проведе от 2 до 11 юли на откритата сцена, която ще бъде издигната в края на месеца.
Началото на 2 юли ще даде Малък градски театър “Зад канала” с “Ромул Велики” от Фридрих Дюренмат, с режисьор е Бина Харалампиева. В постановката участват Весела Бабинова и Владимир Зомбори.

Смятам, че сме късметлии, хората, които сме част от трупата на Малък градски театър “Зад канала”, казва актрисата Весела Бабинова, но веднага продължава с цитат на актьора Тодор Колев, който казва, че няма късмет при твореца, така се случва, че колкото работиш, колкото усилия влагаш, толкова след това ти се дава. Късметът, според Бабинова е в това, че режисьорите избират драматургични текстове, чиито думи актьорите мечтаят да изричат.

Това, според Владимир Зомбори, е защото всичко е една добре сработена машина. Хора, които имат вкус и които не се притесняват да поддържат високо професионално ниво и да поемат рискове, защото много от заглавията, които правим са на сериозни провокативни теми.

Смяната на сцената с тази на “Театър пред театъра”, според Весела Бабинова, ще бъде приятно, защото тогава ще са поставени в условия, извън комфортната си зона. Не сме на сцената, която познаваме и ще е като ново представление и по-скоро ще бъде провокация, с която, смятам, че ще се справим.

Темата на спектакъла, който е писан преди много години, е доста актуална и звучи съвременно, защото става дума за политическа сатира. Актрисата разказа, че след премиерата са се чувствали несигурни, но след това много бързо се е “задвижил моторът”. Това е представление, което на по-голяма сцена, по -добре се получава, смята Владимир Зомбори.

В спектакъла се включва и музикантът Иван Лечев, чиято съпруга Жени Александрова Лечева също е част от трупата на театъра, въпреки че не участва в това представление.
В момента в театъра текат репетициите за спектакъла “Един семеен живот” от Ингмар Бергман, с режисьор Крис Шарков, чиято премиера ще бъде чак през октомври, а до дни започват репетиции на ново представление с режисьор Надя Асенова, в което ще участват Герасим Георгиев - Геро, Малин Кръстев, Василена Атанасова и Христина Караиванова.

Владимир Зомбори подготвя за следващото лято филмов проект с режисьор Мартин Макариев. Във филма Зомбори ще си партнира със Захари Бахаров и Александър Сано. Филмът разказва за софийския затвор през 70-те години.

Весела Бабинова в края на лятото ще се включи в детски филм, с режисьор Петринел Гочев, а сценарият е негов и на съпругата му Гергана Змийчарова. И двамата актьори споделят, че за тях е благодат да работят с различни актьори (работили са с Бина Харалампиева, Явор Гърдев, Теди Москов, Мариус Куркински). Това е като да минаваш през различни школи като мастър класове на най-големите български режисьори, казва актьорът.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.