Борислав Борисов:

Книжният пазар "Славейков" остава, не е ясно кога ще се завърнат търговците

площад "Славейков"
Снимка: БГНЕС

Общинското търговско дружество "Пазари Запад" е стабилно финансово, няма задължения и има печалба, благодарение на която реализира проектите си, увери пред Радио София главният експерт в дружеството Борислав Борисов. Проектът, който се осъществява в момента, е цялостна реконструкция на Пазар "Щросмайер". Дружеството разполага с три павилиона и пет терена, върху които е имало съоръжения, собственост на търговци. Предстои цялостно обновяване на пазарната площадка, включващо подмяна на тротоарната настилка, озеленяване и ще бъдат доставени пет модерни павилиона. Срокът за изпълнение на проекта е 85 дни. След ремонта обектите ще бъдат отдадени под наем чрез конкурс.
     
Общата визия за обектите, които стопанисва "Пазари Запад" е те да бъдат обновявани, модернизирани и облагородявани, но на тези места не бива да възникват масивни търговски центрове. Изграждането и поддръжката на подобни съоръжения е скъпо, а ще има проблем и с намирането на наематели, подчерта Борисов.

В жилищния комплекс "Люлин" "Пазари Запад" разполага с три пазарни площадки, които са с различен характер. Две от тях функционират много добре и носят значителни приходи на дружеството. Изключение прави пазарът в първи микрорайон, който е разположен до общежитие, населено от хора с нисък социален статус. Този пазар дори е бил предложен на търг за продажба, но не е проявен никакъв интерес към него, добави експертът. .

По отношение на сезонния пазар за спортни стоки пред Националния стадион "Васил Левски", Борислав Борисов посочи, че след продължително извършване на незаконна търговия на това място, дейността вече е регламентирана и търговците плащат наем за местата, които използват. Той отбеляза, че през делничните дни теренът се използва като платен паркинг, като цените са сред най-ниските в София. Желанието на дружеството е това място за паркиране да е максимално достъпно, тъй като мястото се ползва от много хора, които спортуват на Националния стадион, разхождат се в Борисовата градина или имат друга дейност в околността.

Бъдещето на книжния пазар на София на площад "Славейков" остава един от най-спорните въпроси в обществото. Борислав Борисов бе категоричен, че този пазар трябва да съществува и то точно на това място. Плановете са да бъдат използвани монтираните вече на площада 15 перголи, като на техните стълбове ще бъде монтиран по един щендер, който се разтваря и се превръща в удобно търговско съоръжение, на което могат да бъдат изложени книги. Според последния приет вариант тези щендери ще бъдат прозрачни. Борисов отдаде дължимото уважение на търговците на книги, които са приели спокойно и търпеливо преместването им пред хотел "Рила" за времето на ремонта на площад "Славейков". Самите те участват в консултациите за създаването на новите търговски съоръжения, които да бъдат подходящи точно за този вид търговия. Експертът обаче не можа да се ангажира със срок за възстановяването на дейността на търговците на емблематичното място в сърцето на София.


Уеб редактор: Георги Петровски

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.