Петицията срещу отглеждането на животни в клетки събра над 1.1 милиона подписа

Снимка: "Четири лапи"

Над 1 120 000 граждани на Европейския съюз, сред които и 20 000 българи, вече са подкрепили петицията до Европейската комисия, с която настояват да бъде забранено отглеждането на селскостопански животни в клетки. Петицията е част от Европейската гражданска инициатива „Край на клетките“, подкрепена у нас от три организации за защита на животните, най-голямата от които „Четири лапи“.

Снимка: Четири лапиПо данни на организацията, всяка година в страните от Европейския съюз над 300 милиона селскостопански животни (зайци, кокошки, гъски, свине майки и телета) прекарват живота си в тесни клетки без възможност за движение и без достъп до слънчева светлина.

Зад инициативата „Край на клетките“ стоят общо над 170 неправителствени организации, посочи Явор Гечев, ръководител на отдел "Комуникации" за България на "Четири лапи":

"Вече има достатъчно добри и надеждни методи за отглеждането на селскостопанските животни извън клетки, за да бъде отхвърлено индустриалното отглеждане във ферми в клетки. Надяваме се да съберем над един милион валидни подписа, за да може Европейската комисия да разгледа петицията и съответно да приеме промени в европейското законодателство, които да регламентират по-доброто отношение към селскостопанските животни. Независимо, че това са животни, които са предназначени за консумация (те или продуктите, които произвеждат), като всяко животно, са чувстващи същества, които изпитват болка, страх, глад. Лишаването им от слънчева светлина и място, влияе освен на тяхното здраве и на продукта, който произвеждат".

При един милион валидни подписа, Европейската комисия трябва да разгледа искането за забрана на клетките. Явор Гечев очаква от събраните до момента подписи около 10-20 процента да отпаднат като невалидни, затова инициативата продължава.

От "Четири лапи" ще засилят кампанията си в България през летните месеци. Организацията подготвя пет видеоклипа, които промотират биофермерството и отглеждането на селскостопански животни извън клетки. До септември, до когато е активна европейската инициатива, от "Четири лапи" очакват да съберат поне 25 хиляди подписа от България.

Чуйте подробностите в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.