Разпънаха гигантския трибагреник за "Рожен 2019"

Снимка: Катя Василева

Хиляди посетители се очакват на Събора на народното творчество и животновъдството "Рожен 2019". Събитието ще бъде открито на 19 юли в 10.30 часа с дефиле на повече от 200 гайдари в подножието на най-големия национален трибагреник, разгънат на повече от 7000 кв. м.

Днес българският флаг бе разпънат на роженските поляни от едни от най-големите имена в българския спорт - Тервел Пулев, Екатерина Дафовска, Крум Дончев, Павел Лефтеров, Радослав Янков. Към тях се присъединиха и много родолюбиви българи. Тази година националният трибагреник, ушит специално за събора, е с дължина 320 метра, широк е 21 метра и тежи близо 800 килограма. 

За първи път организаторите излизат с пожелание към посетителите на събора да бъдат облечени в български национални носии или поне в облеклото им да има елементи от носии. Целта е да бъдат събрани колкото може повече хора за обща снимка със знамето гигант. Кадърът ще бъде наречен "Наследство в бъдещето".

За първи път ще има конкурс за автентична национална дамска, мъжка и детска носия. За първи път на роженските поляни ще бъде изградено и етноселище с родопска, македонска, северняшка и шопска махала. На сцените на Рожен, в рамките на Националния фолклорен конкурс, ще се изявят над 3500 изпълнители, повече от 80 занаятчии ще се представят на събора.

Организаторите препоръчват посетителите да използват обществения транспорт до роженските поляни, за да се избегнат задръствания от автомобили. Автобусите ще тръгват от Пампорово, Чепеларе и Смолян на всеки половин час.    


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.