До две седмици съдът казва дали увеличената цената на билета за транспорт е основателно

Снимка: Георги Корнейков, БНР

До две седмици Административният съд в София ще се произнесе дали увеличението на билета за градския транспорт от 1 лев на 1.60 лв. преди 3 години е било законосъобразно. Дотогава страните по делото трябва да внесат писмените си защити.

Общественият интерес е бил водещ в наредбата за промяна на цената, смятат юристите на общинския съвет. Според Веселин Кирев от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт това не е така.

"Това, което претендираме още от предишната наредба от 2016 година е, че тя не отговаря на регламента на ЕС за договорите за обществена услуга, който третира и приходи и разходи на дружествата. При нашия случай въобще не се говори за приходи на предприятията, които са "Метрополитен", "Електротранспорт", "Автотранспорт". Цената, смятам, че е определена изцяло политически, не се базира на реалната картина, самият механизъм е сбъркан, не конкретната цена. Това е нашето основно послание и трябва да бъде променено и реформирано в Центъра за градска мобилност", казва Кирев. 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.