Седеммесечно дете на българско семейство бе отнето от социалните служби в Германия

Мирена Славова: Благодаря на България за подкрепата

Преди дни нашумя случай с българско семейство в Германия, чието дете е било отнето от социалните служби в тази страна. До него се стигна след твърдения на медици, че седеммесечната Катерина е имала травми, които не са получени при инцидента. В момента тя е настанена в приемно семейство.
В София и други български градове днес бяха организирани протести в подкрепа на каузата на семейството, което се бори, за да получи обратно детето си.

Майката Мирена Славова обясни пред Радио София, че германските социални служби са пристъпили към това действие, тъй като според медицинското заключение с детето е злоупотребявано, като е било хванато за торса и главата му е била разтръскана поне 10 пъти. Предстои съдебно заседание на 21 януари, на което двете страни ще изложат своите становища.

Катерина е родена преждевременно и отговаря в развитието си на пет месечно дете. Затова е важно тя да се храни само с кърма, но властите не са допуснали предаване на майчина кърма. По-късно обаче, след съдействие от българските власти, тази пречка е била преодоляна.

Мирена Славова благодари на всички българи и българските институции, които активно помагат на семейството й.

МВнР вече е изпратило консулът ни да проведе срещи със семействотто и с адвоката на родителите, както и с представители на германските институции.

Повече подробности за случая можете да чуете в интервюто на Лилия Герчева и Данаил Конов с Мирена Славова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.