Общественото обсъждане на проектобюджета на Столичната община се излъчва онлайн

| обновено на 16.01.20 в 21:15
Снимка: Колаж: Георги Нейков

При голям интерес и с участие на граждани преминава общественото обсъждане на проектбюджета на София за тази година. Вече трети час в сградата на Столичната община заместниците на кмета Йорданка Фандъкова отговарят на въпросите на хората.

Официалният срок за депозиране на становища и предложения по проекта за бюджет изтече на 14 януари. Постъпили са 10 забележки и позиции по документа. Две от тях са от районните кметове на „Слатина“ и „Студентски“, 2 има и от общинските съветници -  Веселин Калановски от „Демократична България - Обединение“ и от Калоян Паргов, който е и председател на групата „БСП за България“ в Столичния общински съвет (СОС). Няколко граждански сдружения също са отправили становища и предложения, като сред тях са „Спаси София“, „Велоеволюция“ и Инициативния комитет „Горубляне“.

Общественото обсъждане на бюджета се излъчва онлайн през секцията на СОС, достъпна в официалната интеренет страница на Общината (sofia.bg). Тепърва предстои и дискутирането в комисиите към СОС и определянето на точните параметри на бюджет 2020.

През тази година Столичната община залага бюджетът да е в размер на 1.703 млрд. лв., или с 47 млн. лв. по-малко спрямо 2019 г.

От собствени приходи, администрацията очаква 778,15 млн.лв., като 393,83 млн.лв. от данъци и 286,76 млн.лв. от общински такси.

В капиталовата програма за 2020 г. се предвиждат освен довършване на започнатите инфраструктурни проекти, подмяна на превозните средства по част от линиите на градския транспорт, ремонт и изграждане на няколко детски градини и училища. За образование се залагат 56,04 млн. лв., а за здравеопазване - 51 млн.лв.

296,01 млн. лв. са за благоустройствени и комунални дейности, което е едно от най-големите разходни пера на Столичната община.Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.