За хокея в България от А до Я с Мартин Миланов

Снимка: http://hockey.bg

Думата „хокей“ вероятно произлиза от френското „hoquet“, което означава „гега на овчар“. С такива „геги“ британските войници в Канада гонели празни кутии по леда. Тази игра се харесала на студентите от Монреалския университет и през 1878 г. те съставили първите ѝ правила. Хокеят на лед се оказва много зрелищна игра, която в началото на ХХ век била пренесена и в Европа под името „канадски хокей“. С течение на времето определението „канадски“ отпада. В днешни дни хокеят е един от най-популярните спортове в страни като Канада, САЩ, Русия, Финландия, Швеция, Чехия, Словакия и Германия.

Хокеят е част от програмата на зимните олимпийски игри от самото начало, от първите Зимни олимпийски игри през 1924 г. в Шамони, Франция. Ежегодно се провежда и световно първенство по хокей на лед.

В България този спорт не е сред най-разпространените, но през годините сънародниците ни постигат значителни успехи. Български младежи показват таланта си и в множество чуждестранни отбори из целия свят.

През март 2020 година София ще бъде домакин на  световното първенство по хокей за юноши до 18 години във втора дивизия, група „Б“. Това обяви Международната федерация по хокей на лед (IIHF).  Първоначалният план беше състезанието да се състои в Тянджин, Китай, но поради  опасността от коронавирус, се наложи първенството да смени локацията си. България беше утвърдена като домакин, поради възможността й бързо да предостави терен и квартири за международните участници. Шампионатът ще се проведе от 23 до 29 март. В него ще участват освен България и Китай и отборите на Австралия, Хърватия, Нидерландия и Испания. IIHF благодари на официалната си уеб страница на Българската федерация по хокей на лед за поемането на организацията на това световно първенство в толкова кратки срокове.

Още за първенството, българските успехи в хокея и проблемите пред този спорт в страната ни, чуйте в интервюто на Луиза Лазарова с Мартин Миланов, председател на Българската федерация по хокей на лед, дългогодишен състезател и треньор на деца и възрастни.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.