Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Легендите на София

Снимка

„Легендите на София“

представя различните пластове на града, пред жители и гости, които избират да разгледат столицата в по-различен план от ежедневния, един алтернативен туристически тур, скрит по улиците на София.

Разглеждаме както паметници на културата, така и знакови за софиянци места, които с историята си грабват интереса на хората.
Преминаваме през многобройните пластове, изграждащи нашата столица, като вникваме в историята с разкази от първо лице за различните сгради и архитектурни обекти, които оформят облика на София още в началото на миналия век.
Всичко това - за да опознаем непознатото в нашия град!


Публикации

Кой е Цветан Радославов и къде е живял той

В днешното издание на "София - опознай непознатото" ще се запознаем с един от видните български радетели  Цветан Радославов, а по-късно и с една от къщите в които е живял и работил. Философ, психолог, историк, задълбочен познавач на съвременни и..

публикувано на 13.02.19 в 10:27

Да спасим Царската гара или просто да забравим

Старата Царска гара в село Казичене все още съществува, но бъдещата ѝ съдбата е неясна. Строежът на гарата започва между 1906 -1911 г. и съвпада със закупуването на чифлика "Чардаклия" от цар Фердинанд и изграждането на двореца "Враня". Първоначално е..

публикувано на 09.02.19 в 09:05

Приказка за водната кула в "Лозенец"

В "София - опознай непознатото" ви разказахме за една кула, като тези в приказките, със заключена  ринцеса на върха. Историята на нашата кула е почти толкова пленителна... В софийския квартал „Лозенец“, скрита допреди няколко години в бръшлян, има..

публикувано на 19.01.19 в 09:05
Лифт

Лифтовете на Витоша - история и настояще

В "София - опознай непознатото" тази седмица ви заведохме на Витоша. Там откриваме многобройни обекти, които с години оформят спомените на софиянци. Различни хижи, тайни пътечки, лифтове, писти и още много и всичко това в Природен парк "Витоша", който е..

публикувано на 14.01.19 в 13:12

"Орел Палас" - едно спасено бижу

В "София - опознай непознатото" ви разказахме повече за една много интересна сграда, намираща се на бул. "Мария Луиза" №45, позната още като жилищната кооперация "Орел Палас". Построена през далечна 1925 година, тя е дом на различни семейства, приютява..

обновено на 10.01.19 в 15:12

Паметникът на Незнайния войн - символ на честта, родолюбието и саможертвата

Успоредно с празника за независимостта на България, Паметникът на Незнайния войн навършва 36 години от създаването му. Историята около неговото издигане е изпълнена с най-различни перипетии. Визията му търпи няколко промени, но символиката, която носи,..

обновено на 10.01.19 в 14:52

Централният военен клуб с дворцово потекло

В "София-опознай непознатото" ви потопихме в историята Централния военен клуб. Разположен на кръстовището на два основни пътя в София - бул. „Цар Освободител“ и ул. „Георги Раковски“, спокойно може да бъде определен, като една от културните „икони“ на..

публикувано на 18.12.18 в 15:29
Наум Торбов с неговия внук

Забравеният Наум Торбов

Знаете ли кой е арх. Наум Торбов ? Това е човекът, дал на София някои от най-красивите и грандиозни сгради, една от които и до ден днешен декорира центъра на столицата - Централни софийски хали . Въпреки че е един от архитектурни герои на града ни,..

обновено на 28.11.18 в 16:58

Възраждането на Централни хали

Централните хали в София са разположени на ъгъла на бул. "Мария Луиза" и ул. "Екзарх Йосиф". Те са един от най-старите търговски комплекси и, може би, един от първите реставрирани обекти в България след промените. През 1988 година са затворени, но през..

обновено на 09.11.18 в 13:29

Историята на джамията "Баня баши"

Разходката из различните епохи на София преминава и през джамията "Баня баши". Тя е била част от по-голям бански комплекс, откъдето получава и името си. Предполага се, че строител е бил големият архитект Коджа Мамар Синан еничар, за когото се знае, че е..

обновено на 08.11.18 в 11:00