Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Легендите на София

Снимка

„Легендите на София“

представя различните пластове на града, пред жители и гости, които избират да разгледат столицата в по-различен план от ежедневния, един алтернативен туристически тур, скрит по улиците на София.

Разглеждаме както паметници на културата, така и знакови за софиянци места, които с историята си грабват интереса на хората.
Преминаваме през многобройните пластове, изграждащи нашата столица, като вникваме в историята с разкази от първо лице за различните сгради и архитектурни обекти, които оформят облика на София още в началото на миналия век.
Всичко това - за да опознаем непознатото в нашия град!


Публикации

Военната академия "Г. С. Раковски" – от царско време до днес

В днешното издание ще се отправим на разходка до Военната академия „Г. С. Раковски”. През целия период на своето съществуване академията заема достойно и важно място в армейския и обществения живот на страната. Висше училище с огромен научен престиж и..

обновено на 19.03.19 в 13:10

Последният дом на Никола Вапцаров

В предаването "София - опознай непознатото" ви срещнахме с една частица от личния живот на Никола Йонков Вапцаров, българския поет, чието творчество е изпълнено предимно със социална тематика. Единствената издадена приживе стихосбирка на Вапцаров..

публикувано на 09.03.19 в 09:05

Буюк джамия - дом на Националния археологически музей

Най-старата запазена сграда в София е Буюк джамия или в превод Голямата джамия.  По данни от писмените извори се приема, че се е наричала Коджа Махмуд паша джамиси т.е. Джамията на великия Махмуд паша. Самият Махмуд паша е роден в Крушевац, Сърбия в..

публикувано на 02.03.19 в 09:05

"Св. Александър Невски" - едно свято място

В "София - опознай непознатото ви" разкрихме някои от тайните, дълбоко скрити зад вратите на храм паметник "Св. Александър Невски". Патрон на църквата е руския княз Александър, за който историята разказва, че е провъзгласен за светец след победосната..

публикувано на 23.02.19 в 09:10

Кой е Цветан Радославов и къде е живял той

В днешното издание на "София - опознай непознатото" ще се запознаем с един от видните български радетели  Цветан Радославов, а по-късно и с една от къщите в които е живял и работил. Философ, психолог, историк, задълбочен познавач на съвременни и..

публикувано на 13.02.19 в 10:27

Да спасим Царската гара или просто да забравим

Старата Царска гара в село Казичене все още съществува, но бъдещата ѝ съдбата е неясна. Строежът на гарата започва между 1906 -1911 г. и съвпада със закупуването на чифлика "Чардаклия" от цар Фердинанд и изграждането на двореца "Враня". Първоначално е..

публикувано на 09.02.19 в 09:05

Приказка за водната кула в "Лозенец"

В "София - опознай непознатото" ви разказахме за една кула, като тези в приказките, със заключена  ринцеса на върха. Историята на нашата кула е почти толкова пленителна... В софийския квартал „Лозенец“, скрита допреди няколко години в бръшлян, има..

публикувано на 19.01.19 в 09:05
Лифт

Лифтовете на Витоша - история и настояще

В "София - опознай непознатото" тази седмица ви заведохме на Витоша. Там откриваме многобройни обекти, които с години оформят спомените на софиянци. Различни хижи, тайни пътечки, лифтове, писти и още много и всичко това в Природен парк "Витоша", който е..

публикувано на 14.01.19 в 13:12

"Орел Палас" - едно спасено бижу

В "София - опознай непознатото" ви разказахме повече за една много интересна сграда, намираща се на бул. "Мария Луиза" №45, позната още като жилищната кооперация "Орел Палас". Построена през далечна 1925 година, тя е дом на различни семейства, приютява..

обновено на 10.01.19 в 15:12

Паметникът на Незнайния войн - символ на честта, родолюбието и саможертвата

Успоредно с празника за независимостта на България, Паметникът на Незнайния войн навършва 36 години от създаването му. Историята около неговото издигане е изпълнена с най-различни перипетии. Визията му търпи няколко промени, но символиката, която носи,..

обновено на 10.01.19 в 14:52