Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

София - опознай непознатото

Снимка

Предаването „София - опознай непознатото“

представя различните пластове на града, пред жители и гости, които избират да разгледат столицата в по-различен план от ежедневния, един алтернативен туристически тур, скрит по улиците на София.

Разглеждаме както паметници на културата, така и знакови за софиянци места, които с историята си грабват интереса на хората.
Преминаваме през многобройните пластове, изграждащи нашата столица, като вникваме в историята с разкази от първо лице за различните сгради и архитектурни обекти, които оформят облика на София още в началото на миналия век.
Всичко това за да опознаем непознатото в нашия град!

Излъчва се в събота между 9 и 10 часа.
Водещ на предаването е Божидар Янев.


Публикации

Събитията на 17 септември в музея предизвикваха интереса от сутринта

На 17 септември Музеят на София привлича със специална програма за празника

На 17 септември отдаваме почит към мъчениците Вяра, Надежда и Любов и майка им София, почит към добродетелите, които ни крепят - вярата, надеждата, любовта и мъдростта. С решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г. денят е обявен за..

обновено на 17.09.19 в 13:22

Какво разкри археологията в София

За пета поредна година в Регионалния исторически музей - София се организира изложбата  "Археология на София и Софийско", която е акцент в тазгодишното издание и в Нощ на музеите у нас. Идеята на събитието е да представи резултатите от предходния..

публикувано на 18.05.19 в 09:30

Търновската конституция в оригинал

На 14 май 2019 г. в Изложбена зала „Архиви“, в присъствието на журналисти от водещи национални медии, председателят на ДА „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев откри изложбата „Всичко се състои в нашите сдружени сили. 140 години от Учредителното събрание и..

публикувано на 18.05.19 в 09:05

Архитект Пенчо Койчев - един от големите

В предаването "София - опознай непознатото"  ви разказахме за един от именитите архитекти, оставили трайна следа в историята на София и страната. Пенчо Койчев е роден в Дряново нa 27 януaри 1876 г. Зaвършвa с отличие и основното си оброзовоние в..

публикувано на 11.05.19 в 09:10
Сграда от комплекса „Царските конюшни“ в София

Как ще опазим културното наследство на София

Столичната община ще подпомага собственици на сгради-паметници на културата, които искат да ги ремонтират. Чрез пилотната програма „Културно наследство“ местната власт ще изготвя инвестиционните проекти за своя сметка, но остава ангажиментът на..

публикувано на 13.04.19 в 09:00

Възраждане на едно училище от 1908 година

В днешно време София е много по-голям гpaд, отколкото преди години. Eдновремешните схлупени къщи и криви улички нa някогашните квартали „Ючбунар“ и „Банишоpa“ ca заменени от съвременна градска среда. На този модерен градски фон изпъква вековната сграда..

публикувано на 23.03.19 в 09:10

Военната академия "Г. С. Раковски" – от царско време до днес

В днешното издание ще се отправим на разходка до Военната академия „Г. С. Раковски”. През целия период на своето съществуване академията заема достойно и важно място в армейския и обществения живот на страната. Висше училище с огромен научен престиж и..

обновено на 19.03.19 в 13:10

Последният дом на Никола Вапцаров

В предаването "София - опознай непознатото" ви срещнахме с една частица от личния живот на Никола Йонков Вапцаров, българския поет, чието творчество е изпълнено предимно със социална тематика. Единствената издадена приживе стихосбирка на Вапцаров..

публикувано на 09.03.19 в 09:05

Буюк джамия - дом на Националния археологически музей

Най-старата запазена сграда в София е Буюк джамия или в превод Голямата джамия.  По данни от писмените извори се приема, че се е наричала Коджа Махмуд паша джамиси т.е. Джамията на великия Махмуд паша. Самият Махмуд паша е роден в Крушевац, Сърбия в..

публикувано на 02.03.19 в 09:05

"Св. Александър Невски" - едно свято място

В "София - опознай непознатото ви" разкрихме някои от тайните, дълбоко скрити зад вратите на храм паметник "Св. Александър Невски". Патрон на църквата е руския княз Александър, за който историята разказва, че е провъзгласен за светец след победосната..

публикувано на 23.02.19 в 09:10