Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Легендите на София

Снимка

„Легендите на София“

представя различните пластове на града, пред жители и гости, които избират да разгледат столицата в по-различен план от ежедневния, един алтернативен туристически тур, скрит по улиците на София.

Разглеждаме както паметници на културата, така и знакови за софиянци места, които с историята си грабват интереса на хората.
Преминаваме през многобройните пластове, изграждащи нашата столица, като вникваме в историята с разкази от първо лице за различните сгради и архитектурни обекти, които оформят облика на София още в началото на миналия век.
Всичко това - за да опознаем непознатото в нашия град!


Публикации

Васил Стоилов и Ганка Найденова

Адресите на любовта - Васил Стоилов и Ганка Найденова

В любовта между Васил Стоилов и Ганка Найденова, Яворов е третият Любовта между художника класик Васил Стоилов и литературната изследователка Ганка Найденова продължава повече от половин век, но в брака им неизменно присъства трети - Пейо Крачолов..

публикувано на 05.03.22 в 14:00

Кезия Джоунс преди София

Преди концерта си на 13 март в София Лайв фестивал , слушаме на живо нигерийската блуз-легенда Кезия Джоунс: "Ще изсвиря подбрани песни от различни албуми. Като за пръв концерт в София ще се представя с по-голямата част от творчеството си. Музикантите..

публикувано на 26.02.22 в 17:00

Ходене по кръчмите

Благой Бойчев и Театър "Реплика": "Ходене по кръчмите" е моноспектакъл, чието действие се развива през 80-те в София. Бойчо Бойчев е авторът - той е мой баща. Учил е философия в СУ и го е написал една част като реални спомени, част от идеята им да..

публикувано на 26.02.22 в 15:00
Мара Белчева

Адресите на любовта - Мара Белчева и Пенчо Славейков

Мара Белчева ходи на гроба на Славейков всеки ден. Преди това продава къщата си, за да го лекува в странство. Всеки път когато докосваме банкнота от 50 лева, се докосваме до тяхната любов. От едната страна на купюрата е Мара Белчева, от другата Пенчо..

публикувано на 26.02.22 в 14:00

77 и половина чудни растения

Д-р Георги Мишев - 77 и половина чудни растения: "Идеята за книгата дойде от информацията за растенията в бита ни, но липсва обобщение за мястото им в духовния ни свят. Писал съм едната част, Елеонора Недялкова подготви фито-терапевтичната част...

публикувано на 26.02.22 в 16:00
цитираният историк и неговата теория

Гробът на Левски?

В Деня на Левски, Божидар Янев и Боян Бочев разискват едно от възможните места за гроб на Левски - на метри от сегашното министерство на земеделието. Подробности от теорията на изследователя Николай Иванов, и други за връзката Левски - Бенковски и спомени..

публикувано на 19.02.22 в 16:00
Кристина Димова

Кристина Димова - младите днес трябва да се овластят

Кристина Димова – победител в Youth Essay Competition 2021 в сферата на маркетинга; участник в EUIndustry: "Събитието EUIndustry е ключово за годината на самата Европейска комисия за дигитална и екологична трансформация. За пръв път имаше младежки..

публикувано на 19.02.22 в 15:00
Анка Ламбрева

Адресите на любовта - Анка Ламбрева

Чували ли сте за Анка Ламбрева? Ако не сте, жалко. На 22 февруари 2022, се навършват 127 години от раждането на първата българска околосветска пътешественичка. Жената, омаяла Дан Колов, ирански министър и намерила любовта с ирански шейх. Анка Василева..

публикувано на 19.02.22 в 14:00

Кирил Дрангов

Разказ за живота и смъртта на Кирил Борисов Дрангов - български юрист и революционер, виден деец на Вътрешната македонска революционна организация: Кирил е първородният син на полк. Борис Дрангов и загива на същата възраст като него. Наследява..

публикувано на 12.02.22 в 16:00

Всичко зависи от самите нас

Делян Балев е един от номинираните  за националната награда за млади таланти в съвременното изкуство и наука на НДФ „13 века България“: "Израснал съм в Димитровград, доброволческата ми дейност започна от 13-годишен с участието ми в международна..

публикувано на 12.02.22 в 15:30