Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

София - опознай непознатото

Снимка

Предаването „София - опознай непознатото“

представя различните пластове на града, пред жители и гости, които избират да разгледат столицата в по-различен план от ежедневния, един алтернативен туристически тур, скрит по улиците на София.

Разглеждаме както паметници на културата, така и знакови за софиянци места, които с историята си грабват интереса на хората.
Преминаваме през многобройните пластове, изграждащи нашата столица, като вникваме в историята с разкази от първо лице за различните сгради и архитектурни обекти, които оформят облика на София още в началото на миналия век.
Всичко това за да опознаем непознатото в нашия град!

Излъчва се в събота между 9 и 10 часа.
Водещ на предаването е Божидар Янев.


Публикации

Триъгълната кула на Сердика е разкрита случайно

В "София - опознай непознатото" разходката ни из потайностите на столицата се ориентира в почти идеалния център. Насочихме се към Триъгълната кула на Сердика. Тя принадлежи към последния строителен период от укрепителната система на античния град. Къде..

обновено на 07.11.18 в 11:52

Тайните на кулата "Копитото"

В предаването "София - опознай непознатото" ви отведехме до" покрива" на нашата столица. Там, където за всички софиянци се открива най-красивата гледка към града. Местността Копитото е белязана с една икона, която всички логично асоциират с това място, а..

публикувано на 10.11.18 в 11:15

Къщата на Сирак Скитник - оживялото съновидение

В предаването ни "София - опознай непознатото" ви разходхме по улиците на кв. "Лозенец", за да разберем къде Дора Габе е вдъхновила Яворов за стихитворението "Две хубави очи". Естествено, посетихме и дома на Сирак Скитник. Завършил Семинарията, а после..

публикувано на 01.10.18 в 14:42

Западната порта, която разказва за антична Сердика

В предаването "София - опознай непознатото" се отправяме към едно от античните здания, наследство от времето, когато Римската империя се е разпростирала до нашите земи.  Разходката ни отвежда към Западната порта на Сердика , притихнала зад..

публикувано на 25.09.18 в 14:28

Уникалността на кино „Модерен театър“ и превратностите на времето

В предаването "София - опознай непознатото" ви разказваме за сгради, които са свързани пряко с различните слоеве на града ни, такъв какъвто го познаваме. Една такава сграда е на първото кино в България „Модерен театър“. Сградата в стил виенски сецесион се..

публикувано на 25.09.18 в 12:24

"Къщата с кулата" пази духа на отминали времена

В предаването "София - опознай непознатото" нашата разходка ни отведе извън натоварения център на града. Тя премина през спомените и историята на квартал "Красно село" и завърши с разказ за една малка (но не съвсем) къща, която за сметка на това си има..

публикувано на 25.09.18 в 12:07

Централната минерална баня - от римските императори до днес

В предаването ни "София - опознай непознатото" тръгнахме на разходка из дебите на столицата. А има ли по-подходяща първа спирка от тази, която символизира началото на град София, там където са почивали римски императори и където в момента се помещава..

публикувано на 25.09.18 в 11:11

Емблематични тролейбуси за София "ще въртят" по атракционна линия

До няколко години София ще има собствена атракционна линия от емблематични тролейбуси. Тя ще стане част от туристическото портфолио на столицата. С това начинание се заема сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“. В момента те се опитват да откупят..

публикувано на 18.08.17 в 17:34