Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Легендите на София

Снимка

„Легендите на София“

представя различните пластове на града, пред жители и гости, които избират да разгледат столицата в по-различен план от ежедневния, един алтернативен туристически тур, скрит по улиците на София.

Разглеждаме както паметници на културата, така и знакови за софиянци места, които с историята си грабват интереса на хората.
Преминаваме през многобройните пластове, изграждащи нашата столица, като вникваме в историята с разкази от първо лице за различните сгради и архитектурни обекти, които оформят облика на София още в началото на миналия век.
Всичко това - за да опознаем непознатото в нашия град!


Публикации

Чудомир с Мара Чорбаджийска 1929

София. Адресите на любовта – любовните истории на Чудомир.

Две жени на име Мара белeжат живота на писателя и художник Димитър Чорбаджийски, известен на цяла България с псевдонима си Чудомир. Малцина знаят, че авторът на едни от най-смешните разкази за бита и душевността на нашенци от първата половина на ХХ век..

публикувано на 11.04.21 в 11:15
Георги Иванов

С поглед в Космоса

Специална програма на Музея на авиацията, посветена на 42 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов и 60 години от първия успешен полет в Космоса. Подробности в разговора на Божидар Янев с Веселина Красова от Музея на авиацията

публикувано на 11.04.21 в 09:30

Как пощите се появяват и променят България

В началото на ХІХ век в Русе се заселват богати австрийски търговци, които допринасят за засилването на търговията между Австрия и Турция. Пристанището обработва също и английски, френски и белгийски товари, които конкурират австрийските...

публикувано на 16.01.21 в 18:00

Богатата флора на Витоша иска и немалко грижи

Разхождайки се в любимия ни Природен парк „Витоша“, ние не подозираме, че на територията му се срещат над 1800 вида висши растения, което е близо половината от флората на България. Някои от тях са изключително ценни в национален и в европейски мащаб...

публикувано на 11.01.21 в 13:10

Най-кървавите бомбардировки на София

Затворете очи и си представете, че днес е 9 януари 1944г. Преди пет дни на, четвърти, 108 американски Б-17 трябвало да бомбардират София, но поради гъстата мъгла са отклонени. Около 100 бомбардировача хвърлят 150 бомби над Дупница. Градът е обстрелван..

публикувано на 09.01.21 в 20:20
Боевете при Шейново

Битката за Шипка - Шейново

Днес обръщаме внимание на историческите моменти, които бележат датата 9 януари, а и дните около нея. Връщаме се назад във времето през далечната 1877 г. и бойното поле при Шипка -Шейнов, която можем да определим като заключителното действие на Южния..

публикувано на 09.01.21 в 19:00

Виртуален пътеводител ни разхожда из “Кварталът на писателите”

Разходете се из стара София с дигиталния пътеводител “Кварталът на писателите” , който екскурзоводът Виктор Топалов - създателят на проекта “Бохемска София” и автор на туристическите обиколки на София “Кварталът на писателите”, предлага на пазара, като..

публикувано на 31.03.20 в 14:14

Виртуална разходка из Народния театър "Иван Вазов"

Във времето, когато заради ограниченията, породени от Covid-19, не можем да посетим любими места в София, имаме шанс да минем зад кулисите в Народния театър "Иван Вазов", които обикновено остават спуснати за посетителите. За начало на летоброенето..

публикувано на 22.03.20 в 16:25

НВИМ предлага виртуална разходка из залите и експозициите си

Екипът на Националния военноисторически музей ще продължи да бъде със своите посетители, но виртуално. През времето, когато се налага да остане физически затворен, музеят ще бъде достъпен онлайн.  НВИМ ще предоставя възможност на всички от уюта на дома и..

публикувано на 21.03.20 в 09:52
В историческия музей на София

Виртуална разходка из музеи и културни институти на София

Подобно на големите музеи по цял свят - било то в Ню Йорк, Рим или Париж, днес ви предлагаме да използвате своя телефон да се разходите из музейните галерии в пълната безопасност на виртуалните обиколки. Доста добра идея по време на карантина...

публикувано на 14.03.20 в 10:25