Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Легендите на София

Снимка

„Легендите на София“

представя различните пластове на града, пред жители и гости, които избират да разгледат столицата в по-различен план от ежедневния, един алтернативен туристически тур, скрит по улиците на София.

Разглеждаме както паметници на културата, така и знакови за софиянци места, които с историята си грабват интереса на хората.
Преминаваме през многобройните пластове, изграждащи нашата столица, като вникваме в историята с разкази от първо лице за различните сгради и архитектурни обекти, които оформят облика на София още в началото на миналия век.
Всичко това - за да опознаем непознатото в нашия град!


Публикации

Къде в София е живял и творил Иван Вазов

Снимки и ръкописи, лични вещи и дори златен часовник, който за една от годишнините си Иван Вазов получава от тогавашния министър на просвещението Стоян Омарчевски – всичко това можете да видите в най-посещаваната от трите къщи музеи, посветени на..

обновено на 09.03.20 в 18:14

Нови лаборатории ще дигитализират българското културно наследство

Националният етнографски музей съдържа над 50 хиляди артефакти, събирани от 1906 година насам, от всички региони на България, от българските общности в чужбина, от различните културни, етнически и религиозни общности които населяват страната ни. Важен..

публикувано на 16.02.20 в 12:00

Историята и пътят на книгата, събрани и показани в една зала

Умален модел на печатната преса на Гутенберг, най-ранният кирилски ръкопис и свидетелства за това как се развива писменото слово през вековете, могат да се видят в зала „История на книгата“ в Националната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“ . Залата..

обновено на 03.02.20 в 13:02

Доц. Людмил Георгиев показва 125 фуражки за годишнина на военноморския ни флот

125 фуражки, барети, шапки пилотки могат да бъдат разгледани до края на месеца в Мраморното фоайе на Столичната библиотека . Документалната изложба е озаглавена "141 години от създаването на Българския военноморски флот след Руско-турската..

обновено на 23.01.20 в 16:47

Със свои творби български и китайски преподаватели разказват за пътя на коприната

„Пътят на коприната: от традицията към съвременността“ - под това заглавие в Националната художествена галерия може да разгледате изложбата, която събира произведения на преподаватели от софийската художествена академия и от Централната академия за..

обновено на 23.01.20 в 12:09

Строителният техникум е единственото ни училище, създадено със закон

110 години са изминали от създаването на първото строително училище в съвременна България. И до днес се възхищаваме на забележителните ни градове, с техните площади, църкви, мостове, създадени от българските строители. През тези години на чиновете на..

публикувано на 17.01.20 в 15:13

НВИМ - от музей на "тихата памет" към място за диалог с публиката

В "София - опознай непознатото" посетихме Националния военноисторически музей - място, което съхранява повече от 1 милион експоната - свидетелства на българската и европейска военна история. Този път нашите домакини ни запознаха с изложбата  „Музеят -..

публикувано на 03.01.20 в 15:03
Сирак Скитник

„Зимни приказки“ в "Квадрат 500"

Насочваме ви към централното фоайе на галерия "Квадрат 500", където ще можете да преживеете колекцията на Националната галерия в 50-минутен тур. Можете да разгледате постоянната експозиция, която представя най-значимите образци на българското..

публикувано на 12.12.19 в 13:00

С какво ни беляза войната

Какво е общото между сградите на Българската академия на науките, Националния археологически музей, Народното събрание,  Градската художествена галерия, Александровска болница, Държавната печатница и още десетки други. Отговорът  - на 14 ноември денят, в..

обновено на 02.12.19 в 12:25

Женският пазар - един 140-годишен символ на София

Женският пазар в София е един от най-старите. Като всяко тържище, той прилича на жив организъм, който се променя и развива във времето, подвластен на свой собствен ритъм, приемащ различни форми в зависимост от хората, които се намират там в конкретния..

публикувано на 18.11.19 в 18:33