Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Легендите на София

Снимка

„Легендите на София“

представя различните пластове на града, пред жители и гости, които избират да разгледат столицата в по-различен план от ежедневния, един алтернативен туристически тур, скрит по улиците на София.

Разглеждаме както паметници на културата, така и знакови за софиянци места, които с историята си грабват интереса на хората.
Преминаваме през многобройните пластове, изграждащи нашата столица, като вникваме в историята с разкази от първо лице за различните сгради и архитектурни обекти, които оформят облика на София още в началото на миналия век.
Всичко това - за да опознаем непознатото в нашия град!


Публикации

С какво ни беляза войната

Какво е общото между сградите на Българската академия на науките, Националния археологически музей, Народното събрание,  Градската художествена галерия, Александровска болница, Държавната печатница и още десетки други. Отговорът  - на 14 ноември денят, в..

обновено на 02.12.19 в 12:25

Женският пазар - един 140-годишен символ на София

Женският пазар в София е един от най-старите. Като всяко тържище, той прилича на жив организъм, който се променя и развива във времето, подвластен на свой собствен ритъм, приемащ различни форми в зависимост от хората, които се намират там в конкретния..

публикувано на 18.11.19 в 18:33

Кино "Влайкова" съхранява и до днес просветителския дух

Кино "Влайкова" е най-старото филмотечно кино в София. Намира се в центъра, на улица "Иван Асен втори", където още от началото на миналия век районът е бил известен като средище на културата и дори са го наричали Малкия Париж. Наоколо живеели известни..

публикувано на 22.10.19 в 13:13

"Улица на времето" - скритата история на ул. "Малко Търново" на длан

Завърши ремонтът на най-късата пешеходна улица в София - "Малко Търново". Обновлението се осъществи през летните месеци, когато емблематичната за софиянци пешеходна уличка, свързваща булевард "Дондуков" и площад "Княз Александър Батенберг", беше..

публикувано на 18.10.19 в 11:32
Българска академия на науките

БАН празнува 150 години от създаването си

Българската академия на науките празнува днес 150 години от създаването си. Това я прави най-старата институция у нас, която предшества дори създаването на Третата българска държава. Академията е наследник на Българското книжовно дружество,..

публикувано на 12.10.19 в 12:15

Здравко Петров ни потапя в дълбините на миналото на София

Искате ли дa научите за римското градоустройството на Улпия Сердика, дa paзбepeтe къдe е била османската часовникова кула  на София, как се е променил градът след Освобождението през 1878 г. и какви са били съдбите на архитектите, дали облика на..

публикувано на 08.10.19 в 17:41

Импозантната сграда на НФСГ е изобразявана и рисувана по картички

Сградата на Националната финансово стопанска гимназия е построена 1930 година. Архитектурата е дело на Михаил Пушкаров и стилът му личи по часовниковата кула на върха на училището...

публикувано на 22.09.19 в 11:40

Кулата с часовника - символ на Професионалната гимназия по приложни изкуства

Сградата на Професионалната гимназия по приложни изкуства се намира на бул. "Сливница", на една пряка от ул. "Опълченска". Часовниковата кула на върха й се вижда отдалеч и се е превърнала в символ на училището. Зданието е изградено по проект на архитект..

публикувано на 21.09.19 в 10:35
Събитията на 17 септември в музея предизвикваха интереса от сутринта

На 17 септември Музеят на София привлича със специална програма за празника

На 17 септември отдаваме почит към мъчениците Вяра, Надежда и Любов и майка им София, почит към добродетелите, които ни крепят - вярата, надеждата, любовта и мъдростта. С решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г. денят е обявен за..

обновено на 17.09.19 в 13:22

Какво разкри археологията в София

За пета поредна година в Регионалния исторически музей - София се организира изложбата  "Археология на София и Софийско", която е акцент в тазгодишното издание и в Нощ на музеите у нас. Идеята на събитието е да представи резултатите от предходния..

публикувано на 18.05.19 в 09:30