Teknikë nga koha e socializmit prezantohet në një ekspozitë

Ekspozita “Teknika rreth nesh nga koha e pushtetit popullor” rilind periudhën, në të cilën propaganda socialiste hyn nëpër shtëpitë përmes radio-stacionit, muzika përhapet nga një gramafoni, kurse kaçurrelat në flokët e grave qëndrojnë në formë të..

botuar më 20-11-24 7.15.PD

Kapana në Plovdiv është pjesë nga “Trashëgimia Kulturore Еvropiane në Veprim”

Kapana në Plovdiv është lagja e parë e industrive krijuese në Bullgari. Ajo tanimë është pjesë nga lista evropiane me qytete “Trashëgimia kulturore në veprim”,  të cilët kanë realizuar ide inovative për ruajtjen e trashëgimisë kulturore...

botuar më 20-11-22 7.10.PD

Festivali i filmit falas për bullgarët jashtë shtetit

Nga dita e sotme deri më 6 dhjetor bashkatdhetarët tanë jashtë shtetit do të mund të shohin falas 22 filma bullgarë në kuadrin e Festivalit “Ekrani BG online” – bënë të ditur nga Ministria jone e Jashtme. Aktiviteti organizohet nga Instituti Shtetëror..

botuar më 20-11-21 2.43.MD

Mbrëmja e teatrove në situatën e jashtëzakonshme

Nën moton ”Një vend i cili na mbledh”, Nata e teatrove 2020 përsëri fton adhuruesit e vet në sallonet teatrale. Sivjet, për shkak të situatës së imponuar të jashtëzakonshme epidemike, edicioni i tetë i Natës së teatrove është më i ndryshëm nga të..

botuar më 20-11-21 7.10.PD

Ekspozita udhëtuese e dizajnerit grafik Henk Groenendijk vjen në Sofje

Ekspozita „TEST PRESS” prezanton publikime studentore nga arkiva e dizajnerit , koleksionues dhe mësues Henk Groenendijk. Që të gjitha krijimet janë vepër të studentëve nga Akademia e Amsterdamit „Gerrit Rietveld“ në periudhën e viteve 1999-2019...

botuar më 20-11-20 7.15.PD
Atanas Atanasov dhe Stefan Danaillov

Brezi i artë i artistëve bullgarë është arsimuar jashtë shtetit

Artistja e madhe bullgare Stojanka Mutafova (1922-2019) , e cila nuk zbriti nga skena gati në fund të rrugës së saj tokësore, kishte mbaruar shkollën teatrore shtetërore pranë Teatrit Popullor “Ivan Vazov” në Sofje (1946-1947). Mirëpo, arsimin..

botuar më 20-11-20 6.15.PD

Sfida – radio roman

Krijimi i librit “ Vallja e Nestinarëve ” fillon si një roman në realitet. Fillimisht  në Radio “Sofja” , kurse pas kësaj  dhe në eterin e programit “Hristo Botev” të Radios Kombëtare ku autorët tregojnë nga një kapitull nga përmbledhja. Për shkak..

botuar më 20-11-19 6.10.PD

33 mënyra ta duam Bullgarinë

“Si ta duam atdheun?” Përgjigjen e kësaj pyetjeje e kërkon udhërrëfyesi i ri letrar “Bullgaria për të përparuarit”, në të cilin Svetllozar Zhelev mbledh tregimet e 33 vetave, të cilët e kanë lidhur veten e vet me vendin tonë nëpërmjet gjuhës,..

botuar më 20-11-17 6.10.PD

Nata Evropiane e Muzeve në Sofje dhe gjatë një pandemie

Që nga fillimi i vet gjatë vitit 2005, “Nata Evropiane e Muzeve” tërheq një publik të shumtë në numër, kurse gjithnjë e më shumë muze dhe galeri aderohen ndaj iniciativës. Qëllimi i saj është një prani më të gjerë të njerëzve deri tek eksponatet,..

botuar më 20-11-14 6.15.PD

Filmi bullgar “Motra” është i dalluar me akoma dy dekorata të tjera prestigjioze ndërkombëtare

Filmi bullgar “Motra” mori dy dekorata ndërkombëtare, njoftuan nga “Art fest”. Filmi me regjisore Svetlla Cocorkova u dallua me një çmim special nga juria e festivalit të 21-të të Kinemasë Evropiane në Leçe-Itali ( Festival del Cinema Europeo)...

botuar më 20-11-12 3.12.MD