Kuadër nga filmi “Xift”

Kinemaja e re bullgare dhe çmimet e saj në botë

Edhe gjatë këtij viti filmat bullgarë vazhduan të na gëzojnë me çmimet e fituara jashtë. 23 çmime deri tani ka “Bota është e madhe dhe shpëtimi është kudo”. 23 janë dhe vendet, të cilat e kanë blerë për ta përhapur, pasi para disa ditësh u bë e qartë se ai..

botuar më 09-12-29 2.58.MD

Shkolla kombëtare e arteve “Prof. Veselin Stojanov” në qytetin bullgar Ruse

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Albanska/Lichnosti/audio01_alb_08_12_09.mp3 Gjatë vitit shkollor 2009/2010 Shkolla kombëtare e artеve “Prof. Veselin Stojanov” në qytetin buzë lumit Danub - Ruse shënon jubileun e vet 50 vjeçar. Programi përfshin koncerte,..

botuar më 09-12-29 12.29.MD

Libri i ri i doc. Rusana Bejleri “Letërsia shqipe si pasqyrë e shpirtit të popullit”

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Albanska/Kyltyra/audio01_alb_16_12_09.mp3 Në vitin 2009 në tregun e librave në Bullgari doli një titull i jashtëzakonshëm “Letërsia shqipe si pasqyrë e shpirtit të popullit”. Autori i tij është një prej emrave më të..

botuar më 09-12-19 12.26.MD

Asnjë ideologji nuk arriti ta shlyejë dashurinë e bullgarit ndaj poetit Nikolla Vapcarov

Më 7 dhjetor mbushen 100 vjet nga lindja e poetit të madh bullgar Nikolla Vapcarov – një prej novatorëve në letërsinë tonë, njeri me fat të komplikuar dhe tragjik. Familja e tij është prej më të pasurave dhe më të respektuarave në qytetin Bansko (Bullgari..

botuar më 09-12-07 12.36.MD
Pllakati i shfaqjes “Koloneli Zog” të Hristo Bojçevit

Ekspozita e pllakateve polake dhe bullgare në Teatrin kombëtar “Ivan Vazov”

Në fund të nëntorit në Teatrin kombëtar “Ivan Vazov” u paraqit një ekspozitë e pllakateve polake dhe bullgare. Organizatorë të saj ishin Instituti polak në Sofje dhe Trinaleja ndërkombëtare e pllakatit skenik. Më shumë hollësi mësojmë nga një prej..

botuar më 09-12-04 10.22.PD

Kronika e ngjarjeve kulturore

Në tregun e librave në Bullgari doli libri “Don Kishoti ne mesin e shqiptarëve” . Autor i librit është akademiku i njohur shqiptar Ali Aliu , i cili konsiderohet si njëri prej teoricienëve dhe kritikëve më të njohur të letërsisë shqiptare. Vitet e..

botuar më 09-12-02 1.48.MD

Panairi i 28 ndërkombëtar i librit në Sofje

Lajmi më i mirë për njerëzit që duan të lexojnë në Bullgari në fund të këtij viti është, se me gjithë vështirësitë ekonomike, botimi i librave mbijetoi. Me këto fjalë botuesit nga Asociacioni “Libri bullgar” i ftojnë adhuruesit e fjalës së bukur ta vizitojnë..

botuar më 09-12-01 11.49.PD
Me skenën e tij të madhe dhe me sallat e vogla, Teatri Popullor “Ivan Vazov” gjithmonë ka ofruar mundësi për realizimin e një repertori klasik shumë të gjerë, si dhe për provokime moderne ndaj publikut të Sofjes.

Teatrot e Sofjes

Gjatë 20 vjetëve të fundit dashuria e publikut bullgar ndaj teatrit përjetoi disa etapa që në një fare mënyrë ishin të lidhura me ndryshimet sociale dhe ekonomike në Bullgari. Sidomos fortë kjo u ndje në kryeqytetin tonë, në skenat teatrale të të cilit..

botuar më 09-11-27 1.50.MD

Një botim fototip i librit “Mbretëria e sllavëve” me autor Mavro Orbini

Në vitin 1601 në qytetin italian Pezaro u botua libri “Mbretëria e sllavëve”. Autor i tij është historiani Mavro Orbini, lindur në Dubrovnik, murg në manastirin e benediktinëve “Shën Mëri” në ishullin Mlet. Në parathënien e librit autori shkruan: “...edhe..

botuar më 09-11-26 2.11.MD
Georgi Borisov – kryeredaktor i revistës letrare “Fakel” dhe bashkëorganizator i konkursit

Një konkurs i pazakontë për lexuesin më të mirë

Secili bullgar i cili e do letërsinë artistike dhe e kalon kohën e lirë me libër në dorë, mund të marrë pjesë në një garë të pazakontë për vigjilencë, kulturë të përgjithshme dhe aftësi për të gjykuar. Për këtë qëllim duhet të lexojë një libër dhe të zbulojë..

botuar më 09-11-24 11.24.PD