Mediat kanë një ndikim shumë të madh, sepse ato jo vetëm i përhapin dhe i imponojnë novitetet në gjuhë, por dhe shumë shpesh krijojnë fjalë dhe shprehje të reja.

Për 20 vitet e fundit gjuha bullgare është pasuruar me 5 mijë fjalë të reja

Bota, në të cilën jetojmë, po ndryshon vazhdimisht dhe bashkë me të po ndryshon edhe mënyra e të menduarit dhe përkatësisht mjetet shprehëse, që përdorim. Linguistët thonë se gjuha është pasqyra e shoqërisë, prandaj në raste ndryshimesh të mëdha shoqërore në..

botuar më 10-02-25 1.25.MD
Në fotografinë (nga e majta në të djathtë): “Portreti i M.” nga Sllavka Deneva, “Anije me vela” nga Snezhana Simeonova, “Kompozita në të kuqe” nga Edmond Demirxhijan

Veprat e reja në fondin e Galerisë së kryeqytetit

Gjatë vitit 2007 Galeria e kryeqytetit bëri blerjet e saj të para pas një ndërprerje prej 15 vjetësh. Arsyeja për të ishte mungesa e mjeteve financiare. Tani galeria, në sajë të mbështetjes së Bashkisë së Sofjes, pas një seleksionimi të kujdesshëm plotëson..

botuar më 10-02-19 9.02.PD
Kuadër nga filmi “Pjesa lindore”

Kronikë e ngjarjeve kulturore

Më 31 janar filmi bullgar “Pjesa lindore” i regjisorit Kamen Kallev ishte një prej fituesve të çmimit të madh të jurisë në Festivalin e filmave debut në Anzhe, Francë. Disa ditë më parë ky film bullgar mori edhe çmimin e Nismës qendrore-evropiane të..

botuar më 10-02-19 8.52.PD

Letërsia shqipe dhe bilinguizmi i shkrimtarëve

Një nga temat që ngjalli diskutime të veçanta gjatë konferencës shkencore “Historia e Letërsisë Shqipe”, organizuar nga Akademia e Arteve dhe Shkencave të Kosovës, që u zhvillua në Prishtinë me pjesëmarrje mbarëshqiptare akademike, kishte të bënte me..

botuar më 10-02-04 10.44.PD

Aspekte te shkencës letrare krahasuese në studimin e letërsisë shqipe

Letërsia shqipe ka nevojë për një histori të saj të re, të hartuar në bazë të koncepteve moderne dhe para se gjithash jo politike për kritikën letrare. Ky është thelbi i diskutimeve të konferencës shkencore “Historia e Letërsisë Shqipe”, organizuar nga..

botuar më 10-02-03 11.46.PD
Autorja e librit Veselka Tonçeva bashkë me kryetarin e shoqatës “Prosperitet Golloborda” Haxhi Pirushi

Një libër për Gollobordën në gjuhën bullgare

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Albanska/Kyltyra/audio01_alb_29_01_10.mp3 Më 14 janar 2010 në sallën plot e përplot të seancave të Universitetit të Sofjes “Shën Kliment Ohridski” u prezantua një libër i ri. Organizatorët e këtij aktiviteti ishin Agjencia..

botuar më 10-01-29 1.09.MD
Maketi i Kishës së artë nga Veliki Presllav

Ekspozitë në Presidencë, kushtuar kryeqyteteve të vjetra bullgare

Ditë të dyerve të hapura filluan më 25 janar në Presidencë. Ato do të vazhdojnë deri në 25 shkurt me ekspozitën “Nëpër gjurmët e historisë – dëshmi nga kryeqytetet e vjetra”. Në të vizituesit mund të shohin relikte nga kryeqytetet e vjetra Pliska, Veliki..

botuar më 10-01-26 12.58.MD

Ekspozita e Kirill Hristovit - “Nga të dyja anët e oqeanit”

Vepra të krijuara në vazhdim të disa dhjetëvjeçarëve - që nga vitet 70 e këtej mund të shihen që nga data 5 shkurt në ekspozitën e Kirill Hristovit. Ajo është e hapur në Galerinë Kombëtare të artit të huaj në Sofje. Në të takohen 2 periudha në krijimtarinë..

botuar më 10-01-15 1.00.MD

Kronika e ngjarjeve kulturore

Një kompleks kombëtar artistik do të ndërtohet në qendër të Sofjes. Në të, në një sipërfaqe prej 23 mijë metrave katrore do të tregohen rreth 70 mijë krijime të artit. Ai do të bashkojë Galerinë Kombëtare të artit të huaj dhe ish godinën e Rektoratit të..

botuar më 10-01-15 12.50.MD
Regjisorja Adela Peeva bashkë me drejtorin e Qendrës Kombëtare të Filmave Aleksandër Donev në paraqitjen e filmave të reja bullgare

2010 – vit i kinemasë bullgare

Më 13 janar kinematografët bullgarë shënuan festën e tyre profesionale. Pikërisht më 13 janar të vitit 1915 ishte shfaqja e filmit të parë artistik bullgar. Kjo ishte komedia “Bëllgarani është galant” me regjisor Vasill Gendov. Në Shtëpinë e Kinemasë në..

botuar më 10-01-14 1.29.MD