Portreti i Ivan Vazovit, piktor Gjeorgji Evstatiev

Nderojmë Patriarkun e Letërsisë Bullgare Ivan Vazov

I gjithë viti 2020 kalon nën shenjën e një jubileu të madh e të shënuar - 170 vjet nga lindja e poetit gjenial bullgar, shkrimtar dhe veprimtar shoqëror Ivan Vazov. Për shkak të krijimeve të tij, kushtuar Bullgarisë, popullit dhe heronjve të saj,..

botuar më 20-07-09 4.03.MD

Klasiku Kirill Hristov - “diktatori” lirik dhe mbledhësi i kujtimeve

Në fund të shekullit të 19-të dhe në fillim të shekullit të 20-të letërsia artistike bullgare shënon një ngritje të paparë. Mes plejadës prej poetëve dhe shkrimtarëve të talentuar, siç janë Penço Sllavejkov, Ivan Vazov , Pejo Javorov, Aleko Konstantinov,..

botuar më 20-07-07 3.23.MD

Dorëzuan çmimet e edicionit të 24-të të “Sofia Film Fest”

Çmimi i madh “Sofja – qyteti i kinemasë” për film më të mirë shkoi tek “Motra” (Bullgari, Katar) e regjisores Svetlla Cocorkova dhe producentët Svetosllav Ovçarov dhe Svetlla Cocorkova. Çmimi i posaçëm i publikut ishte për filmim „Nocturnal”..

botuar më 20-07-07 8.28.PD

Sezoni teatral vazhdon gjatë korrikut

Sivjet teatrot do të vazhdojnë të punojnë gjatë korrikut. Artistët në Bullgari përsëri janë në skenë, pavarësisht se publiku është më pak për shkak të kërkesave për siguri dhe distancë fizike të lidhura me koronavirusin. Adhuruesit e teatrit kanë..

botuar më 20-07-05 7.00.PD

Java e kulturës çeke në Ballçik

Për vit të katërt me radhë në Institurin Kulturor Shtetëror “Dvoreca” (Pallati) në qytetin bregdetar Ballçik do të zhvillohet Java e Kulturës Çeke. Fillimi do të jetë më 6 korrik në galerinë“Tuneli” me një ekspozitë të plastikëve prej qelqi. Në..

botuar më 20-07-04 6.00.PD

Festivali për art eksperimental “180 gradë” kthehet në një program digjital

Si organizohet një festival kur udhëtimet janë pothuaj të pamundshme dhe duhet të respektojmë distancën sociale? “Duke marrë përsipër rrezik të madh, me përvojë dhe me kreativitet” është përgjigja. Organizatorët e edicionit të shtatë të festivalit..

botuar më 20-07-03 3.16.MD

Letër për Bullgarinë... nga fëmijët bullgarë nëpër botë

Veprat e 28 të rinjve me rrënja bullgare që banojnë jashtë u mblodhën në librin e ri “Letër për Bullgarinë nga bullgarë të rinj nëpër botë”. Organizator i projektit është Fondacioni “Shans për fëmijët dhe natyrën e Bullgarisë”. Kryetarja e tij..

botuar më 20-06-30 1.34.MD

“Itineraret letrare”: në gjurmët e autorëve të shquar bullgarë

Projekti i fondacionit “Lexo Sofjen” prezanton histori për shkrimtarë, poetë, teorikë dhe historianë të letërsisë në shëtitjet, të cilat prezantojnë jetën letrare të kryeqytetit nga e kaluara deri tani. Një pjesë prej programit është e përshtatshme..

botuar më 20-06-28 6.25.PD
Repeticioni i

Opera e Sofjes me spektakle në liqenin Pançarevo

Opera e Sofjes fillon që nga sot shfaqje në skenën tek liqeni Pançarevo në periferitë e kryeqytetit. Spektakli i parë është mjuzikëli “Mamma Mia!” nga ora 20.00 këtë mbrëmje. Deri më 2 gusht do të paraqitet opera “Ari i Rejnit” dhe spektaklet e baletit..

botuar më 20-06-26 5.20.MD

Ditë të Kulturës Trake 2020 në qytetin Pllovdiv

Festivali Ndërkombëtar “Ditë të Kulturës Trake” mbahet në qytetin Pllovdiv deri më 30 qershor të këtij viti. Në program përfshihen koncerte, konferencë shkencore, ekspozita kushtuara Trakisë së Lashtë dhe Bullgarisë Mesjetare, shfaqje filmash, takime..

botuar më 20-06-26 11.40.PD