Programi i ditës

Lisi është pema e Perunit.

“Është rritur një pemë e fortë” – vetitë e pemëve të ndryshme sipas besimeve popullore

“Është rritur një pemë e fortë dhe e degëzuar” – kështu fillojnë shumë këngë popullore bullgare. Në besimet popullore pemët e ndryshme kanë veti të ndryshme. Shumica e pemëve e ruajnë njeriun nga forcat e këqija, por nganjëherë mund të shkaktojnë telashe...

botuar më 11-08-27 9.41.PD

Astrologjia dhe numerologjia folklorike

Çfarë na pret në të ardhmen e afërt dhe të largët, kur është më mirë të fillojmë ose të mbarojmë një punë, kur ta bëjmë dasmën? Po ta pyet veten këtë, njeriu bashkëkohor mund të gjejë parashikime astrologjie gjithkund. I gjejmë në programet e radios dhe..

botuar më 11-07-29 9.44.PD

Dita e Shën Ilias

Në imagjinatën popullore Shën Ilia ngas nëpër qiell një karrocë të artë ose të zjarrtë me 4 kuaj të bardhë. Sipas etnologëve, profeti Ilia lidhet me perënditë e protobullgarëve – Tangra dhe të sllavëve – Perun. E krahasojnë dhe me Zeusin. Prej tyre Shën Ilia..

botuar më 11-07-20 11.57.PD
Herët në mëngjes vajzat dalin për të mbledhur bimë dhe lule kuruese.

Dita e Shën Enjos – forca magjike e barërave mjekësore

Dita e Shën Jon Pagëzorit, e njohur në ritet popullore bullgare si Dita e Enjos, lidhet me forca të veçanta natyrore. Besohet se në këtë ditë barërat mjekësore arrijnë forcën e tyre më të madhe dhe pas kësaj fillojnë ta humbasin. Po të klikoni AUDIO do të..

botuar më 11-06-23 8.14.PD

Lojëra fëmijësh

“Jepmë, gjysha, zjarr”, “Kraljo, Portaljo” dhe shumë lojëra të tjera i kanë argëtuar stërgjyshërit tanë. Disa prej tyre ruhen deri më sot. Fëmijët bashkëkohorë i dinë disa prej këngëve që i shoqëronin lojërat. Madje disa formula fjalësore janë ruajtur,..

botuar më 11-05-31 12.53.MD

Tradita e vallëzimit mbi prush

Siç praktika të tjera rituale pagane, vallëzimi mbi prush është lidhur me një festë të madhe të krishtere. Më 21 maj kisha ortodokse nderon veprimtarinë shpirtërore të shenjtorëve Konstantin dhe Elena. Në po këtë ditë në disa fshatra të Bullgarisë..

botuar më 11-05-18 9.41.PD

Puna është shëndet e jetë

Puna ka qenë gjithmonë e rëndësishme për njerëzit, pavarësisht nga ndryshimet historike dhe veçoritë gjeografike e kombëtare. Po të doni të dëgjoni fjalë të urta, gjëegjëza dhe përralla popullore bullgare kushtuara punës klikoni AUDIO. Ju urojmë minuta të..

botuar më 11-05-17 11.25.PD

“Vëllai i dashur, Gjergji i lulëzuar”

Dita e Shën Gjergjit është ndër festat më të dashura me një pasuri të jashtëzakonshme veprimesh rituale. I është kushtuar Shën Gjergji Fitimprurësit – një shenjtor shumë i nderuar, kujtimin e të cilit kisha ortodokse e nderon më 6 maj. Në këtë ditë..

botuar më 11-05-04 11.16.PD

Teknika të vjetra të stolisjes së vezëve të Pashkëve

Tradita të ngjyrosen vezët prej shekujsh është një pjesë e festës më të madhe të krishtere – Pashkët. Disa nga teknikat e vjetra aplikohen deri më sot. Për disa kjo është një mënyrë të kthehemi tek jetesa e natyrshme, për të tjerë – të zbulojmë rrënjët..

botuar më 11-04-18 8.55.PD
Në traditën popullore bullgare lulet kanë paracaktimin e vet special.

Cila lule më herët çel gonxhet

Lule për bukuri, lule për gëzim, lule për fat të bardhë... Në traditën popullore bullgare lulet kanë paracaktimin e vet special. Jargavani dhe burbuqet e çelura të dardhës mbrojnë nga takimet e këqija. Gonxhet e qershisë tërheqin syrin e të dashurit. Lulet..

botuar më 11-04-15 1.12.MD