Programi i ditës

Kuzhina tradicionale bullgare gjatë kreshmëve

Në kohët tona ekzistojnë shumë sisteme për pastrim të organizmit njerëzor. Ndihmës në luftën për shëndetin fizik janë një numër të madh metodash mjekësore dhe alternative, medikamentesh dhe shtesash ushqimore. Por dikur bullgarët respektonin disa rregulla..

botuar më 11-04-01 10.24.PD

Hyjlindësja e dashur

Ungjillëzimi i Hyjlindëses është një festë e krishtere – kjo është dita, në të cilën Arkangjel Gavraili u shfaq para Shën Marisë për t’i thënë se është zgjedhur që të lindë Shpëtimtarin Jisu Krisht. Në kalendarin folklorik në po këtë datë – 25 mars, kryhet..

botuar më 11-03-25 12.13.MD

Dita e Shën Theodhorit – Pashkët e kuajve

Në kalendarin tradicional bullgar java e parë e kreshmëve të pashkëve quhet Java e Theodhorit. Ajo përfundon me festën e Shën Theodhorit, e cila quhet dhe Pashkët e kuajve. “Do të vijnë Pashkët e kuajve dhe do të shohim kush i ka rritur kuajt e vet më..

botuar më 11-03-08 9.36.PD
Një rrip i kuq, një vezë e zier dhe hallvë e bardhë – këto janë gjërat e nevojshme për momentin më të gëzuar të festës së Të Lidhurve të Djathit.

Të lidhurit e djathit

Në kalendarin e dimrit të bullgarëve ka disa festa, në të cilat bëhet një pastrim ritual me ujë. Ndërsa në kufirin midis dimrit dhe pranverës ndizen zjarret rituale, me të cilat bullgarët presin stinën e re. Festat që shoqërohen me ndezje zjarri dhe..

botuar më 11-03-02 10.15.PD
Verorja tradicionale bullgare (martenica) është me figurat e një buri me emrin Pizho dhe e një gruaje me emrin Penda.

1 marsi është një nga festat më të dashura bullgare

Paralajmëtarët e parë të pranverës shihen nëpër rrugët e qyteteve bullgare që nga fillimi i shkurtit. Ata sollën me vete ndjenjën gazmore diellore. Verore me forma të ndryshme, me rruaza shiten kudo, dhe u sjellin kalimtarëve gëzim dhe hare, duke provokuar..

botuar më 11-03-01 1.40.MD
Në ditën e 1 marsit veroret lidhen rreth kyçit të dorës së të gjithë të afërmve.

Gjysha Marta dhe vëllezërit e saj Goljam dhe Mallëk Seçko

Në traditën bullgare viti ndahet në dymbëdhjetë muaji, ashtu siç është kjo në Kalendarin Julian. Por emrat, me të cilët populli e quan muajit e ndryshëm dallohen me poezinë dhe urtësinë e vet. “Kohën e Vjeljes së Rrushit” ose “Muaji i Shën Dhimitrit” –..

botuar më 11-02-28 9.17.PD
Në Ditën e Shën Trifonit në shumicën e rajoneve të Bullgarisë zgjedhin “Mbret të Vreshtave”, i cili luan rolin kryç në ritin e krasitjes së vreshtave dhe duhet të qerasë të gjithë vreshtarët.

“Gota e parë për shëndet, gota e dytë për gëzim...”

Kalendari folklorik bullgar është plotë shumë festa, që mbajnë emrat e shenjtorëve ortodoksë. Rrënjët e disa prej tyre fshihen në sistemin e pikëpamjeve pagane për botën. Mirëpo, me pranimin e fesë së krishtere, stërgjyshërit tanë ruajtën mitologjinë dhe..

botuar më 11-02-11 9.41.PD

Festa e vreshtarëve dhe e verës

Sipas besimeve popullore gjatë shkurtit, dimri është duke kaluar dhe toka është në pritje të stinës së re bujqësore. Hardhitë, të parë, zgjohen nga gjymi dimëror dhe vreshtarët janë ata, të cilët bëjnë punimet e para bujqësore. Për ta pranvera vjen që gjatë..

botuar më 11-02-04 10.19.PD

Ngarkesa jote nuk rëndon

A e udhëheqim vetë fatin tonë, ose gjithçka në jetë është shkruar paraprakisht? Kush i radhit njerëzit, ngjarjet dhe mësimet në jetën tonë? A mund ta ndryshojmë fatin tonë? Këto pyetje njerëzit i kanë bërë gjatë shekujve në gjuhë të ndryshme dhe në pika të..

botuar më 11-01-27 12.50.MD

Petku festiv

Kështu si piktori rikrijon botëkuptimin e vet në tablotë, ashtu edhe gratë bullgare mishëruan personalitetin e vet në zbukurimet e petkut festiv. Gajtan lara-lara, ornamente të qëndisura dhe të endura pasurojnë veshjet tradicionale bullgare. Të gërshetuara..

botuar më 11-01-21 10.42.PD