Programi i ditës

Vallja misterioze – riti i vjetër “Ruajtja e tharmit”

“Ruajtja e tharmit” është një rit i vjetër që kryhet midis Ditës së Shën Ignat Hyjmbajtësit (20 dhjetor) dhe Ditës së Shën Vasilit të Madh (1 janar). I rrethuar me një mister, ky cikël ritual është pak i njohur. Është përshkruar për herë të parë në fund të..

botuar më 11-01-14 12.50.MD
Gjatë Natës së Buzmit kolendarët vizitojnë të gjithë shtëpitë e fshatit dhe me këngët e tyre rituale bekojnë për begati dhe mirëqenie të çdo njeriu.

Rite popullore të bullgarëve gjatë Natës së Buzmit

Në traditën bullgare Nata e Buzmit karakterizohet me tre rite kryesore – darkën familjare me rastin e festës, këngët rituale të kënduara nga burrat “kolendarë” dhe zjarrin e shenjtë të buzmit. Darka e festës shtrohet mbi kashtën në dysheme, qe të na..

botuar më 10-12-22 10.12.PD
Një vend qendror mes këngëve të kolendrave i është kushtuar kësaj në lavdërim të zotit të shtëpisë.

Paçe fat, takim të mbarë, vit të begatshëm

Në librin e pashkruar të fjalëve të urta bullgare ka gjithçka – rite, zakone, legjenda të panumërta, besime, ndalime... Ne, bullgarët e sotëm, vazhdojmë të shfletojmë faqet e tij të padukshme në çdo një çast të rëndësishëm të jetës sonë. Larg është koha,..

botuar më 10-12-21 12.46.MD
Buka dhe vera janë pjesë e detyrueshme të të gjitha riteve popullore

Buka dhe vera

Buka dhe vera janë simbole kryesore të fesë së krishtere, pjesë e detyrueshme të të gjitha riteve, që shoqërojnë Kungatën e Shenjtë, ceremonitë kishtare e pagëzimit, martesës, varrimit. Shumë kohë para se të pranohet feja e krishtere buka dhe vera ziheshin..

botuar më 10-12-17 10.52.PD
Në folklorin bullgar kanë gjetur vend dhe shumë legjenda për shenjtorët ortodoksë.

Legjenda dhe besime për shenjtorët ortodoksë

Zoti është sunduesi suprem i të gjitha qenieve të gjalla në Tokë. Ai kujdeset që të ketë rend dhe ndëshkon secilin që e shkel. Zoti krijon, por gjithashtu shkatërron. Në përrallat popullore ai është një plak me mjekër të bardhë, i cili jeton në qiell bashkë..

botuar më 10-12-17 9.44.PD

Furkë e argjendtë, bosht prej floriri

Po të doni të dini secili është kuptimi simbolik i furkës dhe të boshtit në traditat bullgare? Përse në këngët popullore, në përrallat dhe legjendat ato shpesh janë prej argjendi dhe floriri? Prej çfarë të ruajnë dhe cili është vendi i tyre në traditat dhe..

botuar më 10-12-07 9.55.PD

Dita e arinjve

Në Bullgari ka një ditë kushtuar arinjve. Kjo është e ashtuquajtura “ditë e arinjve”. Festohet më 30 nëntor kur sipas kalendarit ortodoks nderohet Shën Andrea dhe festa quhet Dita e Shën Andreas. Sipas një përralle të vjetër Shën Andrea ka arritur të..

botuar më 10-11-30 11.21.PD
“Familja është një nga qelizat e shoqërisë” – shprehje të tilla shoqërojnë ritet civile të çdo martese.

Përralla dhe legjenda popullore për familjen

“Burri është gjysmë njeri dhe gruaja është gjysmë. Bredhin ashtu si gjysma anë e mbanë botës, dhe kur martohen – bëjnë një të tërën.” Kjo është pjesë e një tregimi autentik, regjistruar në Bullgarinë Veriore. Përshkrime të tilla mund të dëgjohen kudo në..

botuar më 10-11-18 11.52.PD

Dita e Shën Dhimitrit – zakone dhe besime popullore

Muaji i Dhimitrit – këtë emër populli e kishte vërë në të kaluarën muajin e dhjetë të vitit. Emri vinte nga dita e Shën Dhimitrit – një nga festat më të mëdha dhe të respektuara në kalendarin popullor. Kjo ditë gjithnjë bie më 26 tetor. Populli e quante..

botuar më 10-10-27 1.42.MD

Vajza trime në folklorin bullgar

“Ku është dëgjuar dhe ku është parë vasha vojvoda të bëhet” – kështu fillojnë një numër të madh këngësh popullore bullgare. Histori të vërteta për personalitete reale mishërohen në legjenda dhe gojëdhëna popullore kushtuara vajzave trime. Sirma, Rumena,..

botuar më 10-10-08 8.24.PD