Programi i ditës

Vit i Ri - kësmet i ri

Gjatë të gjithë kësaj periudhe festive nga dita e Krishtlindjes deri në ditën e Shën Jordanit (më 7 janar) rritet janë të lidhura me shumë urime, urata dhe parashikime për fat dhe mirëqenie gjatë Vitit të Ri. “Surva” është fjala bazë magjike në rritet e..

botuar më 09-12-28 9.44.PD

Mrekullitë e Krishtlindjeve

Mrekulli të pabesueshme ndodhen Ditët e Krishtlindjeve. Për ato ndodhi të jashtëzakonshme më parë dëgjojnë burrat kolendarë, me të rrethuar vendbanimin shtëpi më shtëpi. Nikoqirët e shtëpive u tregojnë atyre vepra bamirëse dhe të mahnitshme, çudi këto të..

botuar më 09-12-23 11.18.PD

Po vijnë kolendarët

Sot është dita e Krishtlindjeve! Kambanat lajmërojnë në mënyrë festive lindjen e Shpëtimtarit. Pemët janë tepër të bukura në veshjen e tyre festive. Secili prej nesh e pret Vitin e Ri me shpresë për një jetë më të mirë dhe të qetë dhe shpejton të dërgojë në..

botuar më 09-12-21 4.48.MD

20 dhjetori – dita e Ignat Hyjmbajtësit

Dita e Ignat Hyjmbajtësit ka të bëjë me martirin e shenjtë Ignat Hyjmbajtës. Mirëpo festa është e njohur edhe si Ditë e re ose si Vit i ri. Kështu dita konsiderohet si fillim i ciklit të ri vjetor në natyrë dhe bujqësi. Sipas besimeve popullore nga dita e..

botuar më 09-12-18 11.27.PD

Dita e Shenjtorit Nikolla Çudibërësi

Festa e Shenjtorit Nikolla i Mirës së Likisë çdo vit bie më 6 dhjetor. Edhe më sot mbetet i paharruar dhe i gjallë riti të gatuhet peshk. Sipas përfytyrimeve popullore bullgare, Shenj Nikolla gjithnjë lundron në det, që të frenojë dhe të pushtojë..

botuar më 09-12-04 3.49.MD
Tradita të njerizohen lumenjtë vjen nga këngët dhe legjendat popullore.

Legjenda për lumenjtë bullgarë

Në jug të malit Stara Planina lumenjtë mbajnë emra grash – Marica, Tunxha, Arda, Veleka, Mesta, Struma. Kurse në Bullgarinë Veriore populli ua ka dhënë lumenjve emra burrash – Iskër, Osëm, Vit. Megjithëse janë të ndarë, njërit shkojnë drejt veriut, të..

botuar më 09-11-12 10.04.PD

“Fjala e mirë arrin larg”

Një fjalë e urtë arrin të zbusë kundërshtarët e përhershëm - të mirën dhe të keqen. “E mira pa të keqen nuk dallohet”, me fjalë të tjera ne nuk mund të dallojmë njërën, në qoftë se nuk njohim tjetrën. Si këto dy fillime tregohen sipas sentencave folklorike?..

botuar më 09-10-29 1.16.MD

Legjenda për malet bullgare

Në territorin e saj të vogël Bullgaria ka grumbulluar malet më të mëdha të Gadishullit Ballkanik. Emrin e regjionit e ka dhënë mali Stara pllanina, të quajtur akoma Ballkan. Ai është më i gjati dhe monumental. Kalon përmes të gjithë Bullgarisë dhe e..

botuar më 09-10-23 12.58.MD

Imagjinatë, ëndrra dhe realitet ndërthuren në folklorin bullgar

Në folklorin bullgar drenusha është simboli i një vajze të mirë ose i një gruaje të re. Foto: arkiv A mund njeriu të bëhet një hero përrallor dhe të përjetojë aventura të pazakonshme vetëm për një natë? Një bari i ri mori vesh se mbreti kishte..

botuar më 09-10-11 11.02.PD

Ftua e artë, rrush i vjeshtës

Në këngët popullore bullgare shumë simbole janë frymëzuar nga frutat e vjeshtës.Foto: Petër Georgiev Në kulturën tradicionale bullgare Dita e Lartësimit të Kryqit të Nderuar, e cila shënohet çdo vit më 14 shtator, konsiderohet vijë ndarëse midis verës..

botuar më 09-10-11 11.02.PD