19 shkurti – Dita e Apostullit të Lirisë Bullgare

19 shkurti është data, në të cilën çdo vit përulemi kokë dhe mbajmë heshtje para veprës së madhërishme dhe vdekjes heroike të njërit prej luftëtarëve më të mëdhenj për çlirimin dhe prosperitetin e popullit – Vasill Ivanov Kunçev – levski. Më 19..

botuar më 20-02-19 3.09.MD

Amanetet e Levskit janë Bibla jonë kombëtare

“Historia jonë nuk t’ia bashkëngjitë meritat e mia ndokujt tjetri “, thotë Apostulli i lirisë bullgare Vasill Levski. Sot, 147 vjet pas vdekjes së tij heroike, këto fjalë janë po kaq të vërteta, kurse imazhi dhe veprimtaria e Apostullit, zënë një vend të..

botuar më 20-02-18 4.17.MD

Prodhuesit e parë të çokollatës në Bullgari

Çokollata është e njohur për njerëzit akoma që nga lashtësia. Dëshmitë e para për të datojnë rreth vitit 2000 para epokës së re në trojet e Meksikës së sotme. Në Bullgari, një nga prodhuesit e parë të çokollatës është Avram Çaljovski – i lindur në..

rinovuar më 20-02-04 12.19.MD

“Kujtimi për të ardhmen” në Muzeun Kombëtar të Historisë Ushtarake

Tregimi i madh për historinë ushtarake bullgare kalon përmes dëshmive të dëshmitarëve okular dhe hulumtimeve dokumentare të shkencëtarëve. Por në qoftë se duam t’i “ndiejmë” njerëzit të cilët kanë vënë vulën e tyre të vogël mbi tablon globale, duhet të..

botuar më 20-01-29 3.01.MD

Trupat e punës dhe shpëtimi i hebrenjve bullgarë

Në hyrjet e disa prej kampeve naziste të përqendrimit anëtarët e Schutzstaffel (Skuadra e Mbrojtjes ose trupat mbrojtës – organizata kryesore paraushtarake nën udhëheqjen e Adolf Hitler-it dhe Partisë Naziste) kanë vendosur mbishkrimin cinik “Arbeit..

botuar më 20-01-27 2.50.MD

Dokumente tregojnë për korrespondencën personale midis Vazovit dhe Evgjenia Mars

Dokumente të vlefshme lidhur me marrëdhëniet midis Patriarkut të letërsisë bullgare Ivan Vazov  /1850-1921/ dhe muzës së tij - shkrimtare, përkthyese dhe veprimtare shoqërore Evgenija Mars, tashmë janë në dispozicion në fondin e Agjencisë Shtetërore..

botuar më 20-01-19 10.10.PD

Kryeveprat arkitekturore të Sofjes me mision diplomatik

Gjatë vitit të kaluar Bullgaria shënoi një sërë përvjetorësh të rëndësishëm, të lidhur me vendosjen e marrëdhënieve diplomatike me disa nga shtetet më të mëdha dhe me influencë më të madhe evropiane. Nën shenjën e përvjetorit të 140-të të bashkëpunimit..

rinovuar më 20-01-17 11.48.PD

Manastiri Arapovski – mbrojtës i fesë së krishtere dhe identitetit bullgar

Manastiri Arapovski “Shën e Diela”, që ngrihet në juglindje të qytetit Asenovgrad, është manastiri i vetëm ndërtuar në kohën e pushtetit osman. Gjatë viteve të Rilindjes Kombëtare Bullgare ai luajti rol të rëndësishëm në ngjalljen shpirtërore dhe..

botuar më 20-01-17 11.06.PD

Qyteti Kazanllëk ruan historinë e lutjerëve të parë bullgarë

Të gjithë jemi si copëza pluhuri në historinë shumëshekullore të qytetit të lindjes, të mëmëdheut për më tepër në sfondin e zhvillimeve historike. Mirëpo, ka njerëz me shpirtra të guximshme plotë sipërmarrje, të cilët mbeten si shembull për..

botuar më 20-01-15 1.05.MD
Manastiri “Shën е Premtja” në vendin Klisura pranë qytetit Bankja (Bullgari Perëndimore)

Arkitektura kishtare – prirja e arkitektes Cvetanka Razsollkova

Për arkitekten Cvetanka Razsollkova gjithçka ka filluar në vitin 1997 kur është ftuar nga fondacioni “E ardhmja për Bullgarinë” për të projektuar pjesën e brendshme të kishës së sapondërtuar “Shën e Diela” në fshatin Nedelino në malin e Rodopeve...

rinovuar më 20-01-10 5.05.MD