Kallofer, vallja tradicionale e burrave Ditën e Pagëzimit të Zotit Jisu Krisht (Theofania).

Ditën e Pagëzimit të Zotit Jisu Krisht uji pastron botën për një fillim të ri

Më 6 janar Kisha Ortodokse Bullgare kremton një nga festat më të mëdha – Pagëzimin e Zotit Jisu Krisht (Theofania). Sipas mësimit të krishterë – kjo është dita, në të cilën Zoti u shfaq njerëzve Trininë e Tërëshenjtë përderisa Joani Pararendësi..

botuar më 20-01-06 9.00.PD

Baldakini katër shekullor i altarit në Manastirin Baçkovski shkëlqen me bukuri të re

Argjendari Milen Vodeniçarski restauroi baldakinin e altarit të kishës kryesore të Manastirit Baçkovski “Fjetja e Shën Hyjlindëses”në afërsi të qytetit Asenovgrad. Bashkë me ekipin ai pastroi emalin, rivendosi copëzat që mungonin dhe lyri me flori..

botuar më 19-12-28 11.25.PD

Lindja e Krishtit – sekreti i shenjtë i mishërimit të Zotit

Shpresojmë që Krishtlindja të na sjell hirësi dhe shpëtim, qoftë Viti i Ri i bekuar, i lumtur, plotë shëndet dhe suksese për çdo njeri ! Këtë urim Arkimandrit Pahomij, rektor i Seminarit të Sofjes “Shën Joan Rillski” ia drejtoi auditorit të Radio..

botuar më 19-12-25 9.00.PD
Mbledhja e engjëjve, shek. XIV, Manastiri i fshatit Baçkovo, Bullgari Jugperëndimore (fragment)

Engjëjt-mbrojtës kujdesen për shpëtimin e shpirtit njerëzor

Duke e vënë në sprovë besimin e Abrahamit, Zoti e urdhëroi të sakrifikojë djalin e tij të vetëm Isak. Por në momentin , në të cilin babai mori thikën për të vrarë birin, një engjëll i Zotit thirri nga qielli, që të ndalojë dorën e tij. Tregimi..

botuar më 19-12-24 10.25.PD

Paraardhësi më i vjetër dykëmbësh i njeriut shëtiti në Evropë

Majmuni më i vjetër hominoid, i cili lëvizte në dy këmbë dhe ecja e tij i përngjante asaj të njeriut, jetonte në Evropë. Për këtë dëshmojnë eshtra të zbuluara në provincën gjermane Bavari. Në ekipin ndërkombëtar i cili studioi zbulimin..

botuar më 19-12-22 9.30.PD

Një monument i ri i Kapedanit Petko Vojvoda ruan të gjallë kujtimin për veprën e tij

Në “Kopshtin e Borisit” në Sofje u inaugurua një monument i Kapedanit Petko Vojvoda me rastin e përvjetorit të 175 të lindjes së revolucionarit të njohur bullgar, i cili ka mbrojtur me çetat e tij Trakinë Perëndimore dhe Rodopet nga robëruesit osmanë...

botuar më 19-12-21 11.25.PD

Plovdivi antik vazhdon të zbulojë sekretet e veta

Në qendrën e Plovdivit u bë edhe një zbulim arkeologjik – një statujë prej mermeri e hyjneshës Kibella. “Forumi Veriu” ku u gërmua figura antike studiohet që nga viti 1986 dhe përbën zemrën e qytetit antik. Ky është sheshi më i madh antik,..

botuar më 19-12-10 1.33.MD
Muzeu historik në qytetin Ruse

Bukuritë arkitekturore të qytetit Ruse - Vjena e vogël në Ballkan

Qyteti Ruse është një nga qytetet bullgare me histori që mund të ndiqet  deri në lashtësinë e thellë. Fakti se është i vendosur mbi bregun e lumit Danub, e përcakton popullimin në rajon përpara  dhe pas Krishtit. Gjatë historisë mijëvjeçare të..

botuar më 19-12-08 11.30.PD

Penço Semov – “Rockefelleri bullgar”, i cili lindi i varfër dhe krijonte tërë jetën

Penço Semov është një prej krijuesve të industrisë moderne të Bullgarisë së çliruar. Ai ka lindur në vitin 1873 në fshatin Cvjatkovci të Gabrovos. Penço Semov nuk ka bërë studime në universitete të huaja, por zgjuarsia e tij dhe qëllimi për..

rinovuar më 19-12-05 6.32.MD

Arkivi i manastirit bullgar në Malin e Shenjtë fsheh sekrete të shumta për shkencëtarët

Thesari i dokumenteve të shumta, dorëshkrimeve dhe librave të shtypur, të cilat i ruan manastiri “ Shën Martiri i Madh Gjergji Zograf ” prej shekujve, mblodhi në një konferencë ndërkombëtare në Universitetin e Sofjes shkencëtarë nga Evropa dhe Amerika...

botuar më 19-11-30 3.10.MD