Zemra tërhiqet me zemrën

Besimi, shpresa dhe dashuria janë tri virtytet më të mëdha dhe më të respektuara të krishtere. Në ato veti morale edukohen fëmijët në Qendrën Ortodokse Rinore “Zemra të pastra” në qytetin Smolajn. Qëllimi është të kënaqen nevojat shpirtërore në rajonin e..

botuar më 09-12-21 4.56.MD

Nata e Buzmit dhe Krishtlindjet në Bullgari

Dhe gjatë këtij viti e gjithë bota e krishterë pret me gëzim dhe shpresë Lindjen e Jezu Krishtit, i cili ka ardhur në tokë për të shpëtuar fisin njerëzor. Në traditën bullgare nata përpara festës së ndritur është e quajtur Nata e Buzmit – atëherë është bërë..

botuar më 09-12-21 4.43.MD

Një fushatë dhurimi për Kishën e Bojanës

  Muzeu Kombëtar Historik shpalli një fushatë dhurimi për Kishën e Bojanës që është filial i tij. Kisha ndodhet në lagjen Bojana të kryeqytetit, në rrëzat e malit Vitosha. Ajo është ndërtuar në fund të shekullit të X dhe në fillimin e shekullit të XI,..

botuar më 09-12-10 1.07.MD
Një fron dhe kostume nga filmi “Borisi I”

Historia bullgare e prezantuar në rekuizitë dhe kostume filmash

Mbi 500 kostume unikale, mobile të vjetra, orendi dhe shumë fotografi me skena nga xhirimet e filmave bullgarë janë mbledhur në një ekspozitë të rregulluar në Muzeun kombëtar historik në Sofje. Eksponatet i ishin dhuruar Muzeut përpara tre vjetëve nga..

botuar më 09-11-20 12.11.MD
Më 21 nëntor Kisha Ortodokse feston ditën e hyrjes së Hyjlindëses në kishë

Dita e familjes së krishterë dhe të rinisë së krishtere

Më 21 nëntor, çdo vit Kisha Ortodokse feston ditën e hyrjes së Hyjlindëses në kishë - ditë, kushtuar rinisë së krishterë dhe familjes së krishterë. Prifti Vasill Kocev tregon: “Festa është miratuar si e tillë në lidhje me ngjarjen evangjelist, kur të..

botuar më 09-11-18 9.13.PD

Dragan Cankov – njeri nga ndërtuesit e Bullgarisë pas Çlirimit nga zgjedha turke

Mbushen 181 vjet nga lindja e njërit nga ndërtuesit e Bullgarisë moderne pas Çlirimit të vendit nga robëria pesëshekullore turke – politikani i shquar dhe aktivist i famshëm shoqëror Dragan Cankov. Ndër të tjetër godina e Radios Kombëtare Bullgare ngre shtat..

botuar më 09-11-03 10.49.PD

Instituti Etnografik me Muze pranë Akademisë Bullgare të Shkencave mbushi 60 vjet

Gjatë vitit 1947 pranë Akademisë Bullgare të Shkencave u krijua një Institut i Etnografisë. Qëllimi i tij ishte të studiojë, të analizojë dhe të përshkruajë traditat popullore, mënyrën e jetesës dhe zanatet e ndryshme tradicionale kombëtare. Dy vjet më vonë..

botuar më 09-10-30 1.24.MD

Libri “Epopeja e Dojranit” në botim fototip

Në tregun e librave në Bullgari doli nga shtypi libri i gjeneral Nikolla Nedevit “Epopeja e Dojranit 1915-1918”. Autori i tij ka qenë shef i Seksionit operativ në Shtabin e Divizionit të 9 këmbësor të Plevenit, i cili ka mbrojtur sektorin e Dojranit..

botuar më 09-10-23 1.22.MD

Sinagoga e Sofjes mbushi 100 vjet

ftp://files.bnr.bg/sites/sq/Lifestyle/HistoryAndReligion/24092009_sofia_synagogue_100years/audio01_alb_23_09_09.mp3 Sinagoga e Sofjes është projektuar nga arkitekti i njohur austriak Grynanger, dhe përveç me bukurinë e saj njihet dhe me akustikën e..

botuar më 09-10-11 10.39.PD

Ekzark Stefan I

Ekzark Stefan I (1878 - 1957)Foto: pravoslavieto.com Më 7 shtator u mbushën 131 vjet i lindjes së Ekzarkut Stefan I – një prej personaliteteve më interesante dhe me influencë në vendin tonë gjatë gjysmës së parë të shekullit XX. Zakonisht kur flitet..

botuar më 09-10-11 10.39.PD