Hyrja e Hyjlindëses Mari në Tempull

Çdo vit më 21 nëntor Kisha Ortodokse Bullgare feston Hyrjen e Hyjlindëses Mari në Tempull. Kjo është një nga 12 festat e mëdha të krishtera, të kremtuara si nga kisha e krishterë ortodokse ashtu dhe nga ajo katolike. Me vendim të Sinodit të Shenjtë..

botuar më 20-11-21 6.05.PD

U bënë homazhe dhe u vendosën kurora para monumentit të heronjve në betejën pranë Slivnica

Me një sërë veprimtarish Trupat e Këmbësorisë shënuan festën e tyre – 19 nëntorin dhe përvjetorin e 135 nga fitorja më e lavdishme në historinë ushtarake të Bullgarisë, ajo te Slivnica . Në respektim të masave kundërepidemike si çdo vit..

botuar më 20-11-19 5.08.MD

Kreshmët e Krishtlindjes – një kohë për të pastruar shpirtrat dhe për të mbushur zemrat me dashuri

Fillojnë Kreshmët e Krishtlindjes, të cilat sipas traditës së krishterë zgjaten 40 ditë. Krahas përmbajtjes nga ushqimi me origjinë shtazore, kreshma e krishterë përfshin edhe përmbajtjeje nga mendime, fjalë  dhe vepra të këqija dhe mëkatare. Sipas..

botuar më 20-11-15 6.15.PD

Si fjala e lirë mbeti një ëndërr e parealizuar për demokracinë bullgare

Në Bullgari data 10 nëntor 1989 konsiderohet si fillimi  i tranzicionit nga socializmi drejt demokracisë. Pasojnë 3 dekada të një rregullimi të ngadaltë të shoqërisë bullgare. Gëzimi fillestar dhe shpresa për një jetë më të mirë pak nga pak i lënë..

botuar më 20-11-12 6.10.PD
Shën Minai

Më 11 nëntor nderojmë Shën Martiri Minain - mbrojtës të familjes dhe të udhëtarëve

Çdo vit më 11 nëntor Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtesën e Shën Martiri Minai, i cili konsiderohet mbrojtës i familjes dhe kujdestar i jetimëve dhe i pastrehëve. Besimtarët i drejtojnë lutje Shën Minait për shëndet dhe mirëqenie të..

botuar më 20-11-11 7.05.PD

“Ushqeje shpirtin, që të të dëgjojë” - një ekspozitë me befasi të shumta në Muzeun Historik Rajonal në Sofje

Cilat kanë qenë zakonet e të ngrënit të kryeqytetasve në të kaluarën e largët? Çfarë ndikimi kanë kulturat e huaja në menynë tradicionale bullgare pas Çlirimit? Kur shfaqen lokalet për një ngrënie të shpejt publike? Përgjigjen e këtyre pyetjeve si dhe të..

botuar më 20-11-09 7.05.PD

Dita e Kryeengjëllit Mihaill – triumf i mirësisë, dritës dhe drejtësisë

Më 8 nëntor Kisha Ortodokse Bullgare nderon Shtatë Kryeengjëjt, të cilët ndihmojnë që lutjet e shenjtorëve të arrijnë deri te Zoti. Këta janë Mihaill, Gavrill, Rafaell, Uriell, Serafim, Yehudil dhe Barachiel - ushtarët e pa trup qiellor të dritës..

botuar më 20-11-08 6.00.PD

Është Përshpirtja e Kryeengjëllit Mihaill

Sot është përshpirtja e Kryeengjëllit Mihaill - kjo është përshpirtja e tretë në kalendarin kishtar ortodoks. Përshpirtjet gjithmonë bien ditën e shtunë - që rikujton ditën përpara Ringjalljes së Krishtit. Sipas kanunit kishtar, përshpirtjet..

botuar më 20-11-07 6.00.PD

Bullgarët në Shqipëri mbrojtën historinë e tyre

Shoqata e Miqësisë Bullgaro-Shqiptare në qytetin Korça përhapi në rrjetet sociale një deklaratë kundër shpifjeve të Shoqatës Maqedonase “Ilinden” – Tiranë, transmetoi agjencia BGNES. Maqedonistët dënuan deklaratën e Ministrit për Evropën dhe..

botuar më 20-11-04 3.39.MD

Maskë pa gojë dhe një varr masiv – Kriporja rreth qytetit Provadia zbulon sekretet e veta

Përfundoi stina e sivjetshme arkeologjike e qendrës më të vjetër në Evropë për prodhimin e kripës që daton nga mijëvjeçari i 5-4 përpara Lindjes së Krishtit dhe është kthyer në qytetin e parë prehistorik në kontinent. Objekti është i vendosur rreth..

botuar më 20-11-03 7.00.PD